Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 31 травня 2019

ООС: зведені дані – 31 травня 2019

Активність російсько-окупаційних військ на лінії зіткнення дещо зменшилася. Водночас, противник продовжував досить активно застосовувати заборонені Мінськими домовленостями міномети калібрів 120 та 82 мм.

Протягом минулої доби обліковано 8 прицільних ворожих обстрілів. Противник випустив у наш бік загалом 5 артилерійських снарядів калібру 122 мм, а також 48 мін калібру 120 та 82 мм.

Внаслідок обстрілів минулої доби двоє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранень. Наразі їм надається необхідна медична допомога.

За даними розвідки Об’єднаних сил, вогнем у відповідь 30 травня одного окупанта було поранено.

Луганський напрямок

Відбулося 2 обстріли.

З 16:10 до 16:20 ворог з боку населеного пункту Сокільники випустив 5 мін 82-го калібру по позиціях підрозділів Об’єднаних сил поблизу Кримського.

Більш тривалий і потужний обстріл було зафіксовано неподалік Новолуганського. Тут окупанти з 21:40 до самого кінця доби не припиняли вести вогонь з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм, озброєння бойових машин піхоти та автоматичних станкових гранатометів.

Донецький напрямок

Противник порушував режим тиші 6 разів.

Ніч та день тут минули спокійно.

Проте вже о 17:45 військовослужбовців Збройних Сил України, які виконують бойові завдання біля населеного пункту Піски російсько-окупаційні війська почали обстрілювати з 82-мм мінометів та кулеметів великого калібру. Цей обстріл тривав майже годину.

Міномети 120-го калібру ворог застосував неподалік Водяного. З 22:45 за 25 хвилин окупанти випустили 5 мін з боку населеного пункту Азов.

Поблизу Верхньоторецького та Авдіївки ввечері противник вів вогонь з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї. Ці обстріли тривали 30 і 20 хвилин відповідно.

Станкові та ручні протитанкові гранатомети російсько-окупаційні війська використали під час обстрілів опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил, обладнаних в районі Опитного та Піщевика. При цьому біля Опитного окупанти вели вогонь ще і з великокаліберних кулеметів, а неподалік Піщевика – зі стрілецької зброї.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 31 травня

Станом на 12:00 годину російсько-окупаційні війська відкривали вогонь вже 7 разів.

На Луганському напрямку вночі противник з боку населеного пункту Гольмівський обстріляв захисників Травневого з артилерії 122-го калібру. А по позиціях підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новолуганського вів вогонь з мінометів калібру 82 мм та великокаліберних кулеметів.

На Донецькому напрямку ворог почав проявляти активність зранку.

З 05:20 протягом 20 хвилин окупанти зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів вели вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил неподалік Красногорівки.

У період з 06:00 до о 07:30 ранку відбулося 3 обстріли з використанням 82-мм мінометів.

Розриви ворожих мін зазначеного калібру на своїх позиціях наші воїни фіксували в районах Водяного, Красногорівки і Мар’їнки.

Додамо, що біля Красногорівки російсько-окупаційні війська також застосували станкові протитанкові гранатомети і кулемети великого калібру.

Крім того, з 10:30 противник з боку окупованої Яковлівки 45 хвилин обстрілював захисників Авдіївки з протитанкового ракетного комплексу, автоматичних гранатометів та стрілецької зброї.

Жоден з українських військовослужбовців протягом поточної доби не загинув і не був поранений.

Втрати ворога в результаті вогню у відповідь уточнюються.

Підрозділи Об’єднаних сил надійно контролюють ситуацію на лінії зіткнення.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

У складі російсько-окупаційних військ продовжує зростати рівень захворюваності особового складу на інфекційні та вірусні захворювання.

Зокрема, з початку травня ц. р. у з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ різко збільшилась кількість військовослужбовців, хворих на різні форми туберкульозу та ВІЛ-інфікованих. Більшість носіїв зазначених захворювань – це військовослужбовці, призвані протягом поточного року у результаті запровадження російським командуванням спрощеної процедури медичного обстеження призовників, у т. ч. осіб, які були звільнені з місць позбавлення волі. Водночас, незадовільний стан медичного забезпечення особового складу у підрозділах противника призводить до виявлення інфікованих на пізніх стадіях та подальшого поширення інфекційних захворювань.

Командування російсько-окупаційних військ приховує інформацію про погіршення епідеміологічної обстановки. Виявлених хворих звільняють з військової служби без надання можливості лікуватись у військових медичних закладах.

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/31/oos-zvedeni-dani-31-travnya-2019/