Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 30 травня 2019

ООС: зведені дані – 30 травня 2019

Протягом 29 травня на лінії бойового зіткнення зафіксовано подальше загострення обстановки. Російсько-окупаційні війська свідомо здійснюють проти захисників України збройні провокації із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння: артилерії та мінометів різних калібрів, протитанкових ракетних комплексів.

Загалом протягом минулої доби ворог здійснив 19 прицільних обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил. При цьому російсько-окупаційні війська здійснили 28 пострілів з артилерії калібру 152 мм, 49 – із 122-го калібру, також окупанти випустили 15 мін калібрів 120 та 82 мм, тричі застосовував протитанкові ракетні комплекси (ПТРК).

За наявною інформацією, внаслідок ворожих обстрілів втрат протягом минулої доби серед наших Українських героїв немає.

Захисники України вели адекватні оборонні дії не порушуючи Мінські угоди. За даними розвідки Штабу ООС, протягом минулої доби трьох окупантів було знищено, ще одного – поранено.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” Об’єднаних сил, ворог після 18:00 здійснив 4 прицільні обстріли позицій Українських героїв.

З 18:10, протягом 40 хвилин, російські окупанти здійснили 28 пострілів з артилерії калібру 152 мм по наших оборонцях н.п. Оріхове.

О 18:40 ворог відкрив вогонь з АГС по захисниках Новолуганського.

З 19:15, протягом 20 хвилин наші воїни в районі н.п. Золоте-4 зафіксували розриви декількох ворожих мін калібру 120 мм.

Наші захисники України, чітко дотримуючись Мінських домовленостей, вели адекватні оборонні дії.

Окрім цього, пізно ввечері, з 22:30 зафіксовано ворожий обстріл в районі Станиці Луганської. З напрямку від окупованої Миколаївки противник застосував стрілецьку зброю.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» Об’єднаних сил російсько-окупаційні війська порушили вчора режим тиші 15 разів, з них чотири рази поблизу н.п. Піски, та тричі – в районі Авдіївки.

Зокрема, вночі, з 03:20 та зранку з 08:35 в районі н.п Піски захисники України зафіксували розриви ворожих мін 82-го калібру. Також близько 09:00, після 10:40, та 11:25, окупанти вели тут обстріли з протитанкових ракетних комплексів (ПТРК).

З 07:05 ранку російсько-окупаційні війська вели прицільні обстріли з артилерії калібру 122 мм по нашим мужнім оборонцям Водяного. Окупанти протягом півтори години здійснили близько 50 артилерійських пострілів по позиціях наших героїв.

Окрім цього, ворог вів провокаційні обстріли наших позицій з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в районі н.п. Гнутове, Мар’їнка, Новотроїцьке, Талаківка, Новоселівка Друга та Авдіївка.

Зокрема, в районі Авдіївки з 19:55, окупанти понад годину вели обстріл із зенітних установок ЗУ-23-2 та озброєння БМП. Також вогонь з БМП ворог вів з 20:20 до 20:50 поблизу Чермалика.

 

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 30 травня

Від початку поточної доби станом на 12:00 російсько-окупаційні війська вогонь по позиціях наших захисників України не відкривали.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Керівництво ЗС РФ продовжує використовувати тимчасово окуповану територію у Донецькій та Луганській областях для випробування нових (модернізованих) зразків озброєння та утилізації застарілих боєприпасів. Зокрема, протягом травня ц.р. через неконтрольовану українською владою ділянку кордону до з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ приховано завозились нові партії зброї, боєприпасів, мін та вибухових речовини. При цьому, для транспортування вибухонебезпечних вантажів використовувались цивільні автомобілі без відповідних знаків попередження.

Водночас, як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, до підрозділів російських окупаційних військ прибувають групи російських інструкторів (кадрових військовослужбовців ЗС РФ) для проведення інструкторсько-методичних занять і навчальних зборів з розвідниками, саперами, снайперами та особовим складом інших військово-облікових спеціальностей.

Підрозділи Об’єднаних сил перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Вчора, 29 травня о 23:27, під час учбово-тренувального польоту зазнав авіаційної катастрофи біля села Сестрятин, що у Радивилівському районі Рівненської області військовий гелікоптер Мі-8

На превеликий жаль, внаслідок трагедії загинули четверо членів екіпажу:

командир екіпажу – командир 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України полковник МАЗЕПА Ігор Ярославович;

льотчик-штурман старший лейтенант ПОПЕНКО Владислав Валерійович;

бортовий авіаційний технік-інструктор капітан РОМАНЮК Василь Миронович;

бортовий авіаційний технік старший лейтенант ДАЦЮК Павло Юрійович.

Керівний склад Міністерства оборони, Генерального штабу та весь особовий склад Збройних Сил України, а також команда Інформаційно-аналітичного центру нацбезпеки України висловлюють глибокі співчуття рідним, близьким, а також бойовим побратимам загиблих офіцерів.

Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих, та  доручив начальнику Генерального штабу – Головнокомандувачу ЗС України взяти під особистий контроль розслідування обставин катастрофи військового гелікоптера

На місці катастрофи працюють рятувальні служби та правоохоронні органи, комісія від Міністерства оборони, Генерального штабу та Командування Сухопутних військ ЗС України. Встановлюються причини та обставини катастрофи. Тривають першочергові слідчі дії.

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/30/oos-zvedeni-dani-30-travnya-2019/