Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 23 травня 2019

ООС: зведені дані – 23 травня 2019

Загальна ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил за вчорашню добу суттєвих змін не зазнала, незважаючи на істотне зменшення кількості збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ, здійснених ними за добу.

Загалом противник відкривав вогонь п’ять разів, двічі застосовуючи заборонені зразки зброї.

Підрозділи Об’єднаних сил вели активні оборонні дії та відкривали вогонь у відповідь із застосуванням чергових засобів.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил, один український військовослужбовець зазнав поранення. Наразі він отримує невідкладну медичну допомогу в одному з військових госпіталів.

За повідомленням Штабу операції із посиланням на дані розвідки Об’єднаних сил, минулої доби вогнем у відповідь на ворожі обстріли двох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та одного поранено.

Луганський напрямок

Усі факти відкриття вогню з мінометів та артилерії зафіксовані вчора на цьому напрямку, де російсько-окупаційні війська активізувалися у другій половині дня.

Перший ворожий постріл пролунав о 16:30 в районі Попасної. Там упродовж двадцяти п’яти хвилин окупанти обстрілювали позиції українських військ з автоматичних гранатометів. Вогонь вівся з напрямку окупованого Первомайська.

Вже наприкінці доби російсько-окупаційні війська завдали потужного артилерійського вогню в бік опорних пунктів Об’єднаних сил неподалік с. Золоте – 4. Обстріл розпочався о 22:25, і тривав майже годину. Противник влаштував свої вогневі позиції в районі н.п. Калинове – Борщувате, звідки випустив в бік наших позицій загалом більше тридцяти мін 120 та 82-го калібрів, а також снарядів зі ствольної артилерії калібру 122 мм.

О цій же порі противник здійснив вогневий наліт на підступах до Новоолександрівки, де застосував міномети калібру 82 мм, з витратою десять боєприпасів.

В обох зазначених випадках українські військовослужбовці вели вогонь у відповідь з озброєння БМП-1 та штатної піхотної зброї.

Донецький напрямок

Ситуація вчора була більш спокійнішою. Там ворог відкривав вогонь двічі, при цьому міномети та іншу заборонену зброю не застосовував.

Порушення режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ фіксувалися лише в районі Мар’їнки, яку противник обстріляв двічі, з різних напрямків.

Так, прицільні ворожі обстріли з ручних і автоматичних гранатометів та стрілецької зброї відбулися о 16:20 та о 20:30. Вогонь противник вів з напрямку н.п. Олександрівка і Трудівський відповідно.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 23 травня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано два ворожі обстріли на Донецькому напрямку.

Під ворожий вогонь сьогодні вранці потрапляли опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил неподалік Миколаївки та Старогнатівки. Під час цих обстрілів російсько-окупаційні війська застосовували комплекси ПТРК та станкові протитанкові гранатомети. Вогонь противником вівся з напрямку н.п.  Докучаєвськ та Новоласпа.

За попередньою інформацією, від початку поточної доби бойових втрат у лавах український військ немає.

Ситуація цілком контрольована підрозділами Об’єднаних сил.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Російські окупаційні адміністрації вживають активних заходів для виконання вказівок Кремля щодо збільшення кількісних показників з надання російського громадянства населенню тимчасово окупованої території у Донецькій та Луганській областях.

Зокрема, керівництво т.зв. «республік» вимагає від органів місцевого самоврядування посилити роз’яснювальну роботу серед місцевого населення із зазначеного питання.

При цьому, російські пропагандисти зобов’язують керівників районних адміністрацій агітувати місцевих мешканців для подальшого поширення ними інформації серед родичів і знайомих, які проживають на території України, про можливість отримання російського громадянства у разі приїзду для проживання на тимчасово окупованій території.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

http://mediarnbo.org/2019/05/23/oos-zvedeni-dani-23-travnya-2019/