Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 20 травня 2019

ООС: зведені дані – 20 травня 2019

Кількість збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ за минулу добу дещо зменшилася,  і становила одинадцять обстрілів. Також істотно знизилася кількість випадків застосування противником зброї заборонених калібрів. Таких випадків вчора зафіксовано дві, під час яких противник витратив в бік оборонних позицій Об’єднаних сил чотирнадцять мін 82-го калібру та п’ять снарядів з артилерії калібру 100 мм.

Підрозділи Об’єднаних сил вели активні оборонні дії та відкривали вогонь у відповідь з чергових засобів.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил, один український військовослужбовець зазнав поранення.

Його було доставлено до одного з госпіталів, військові лікарі характеризують стан здоров’я нашого захисника як задовільний.

За повідомленням Штабу операції Об’єднаних сил із посиланням на дані української розвідки, минулої доби одного окупанта було знищено та одного поранено.

Донецький напрямок

Переважну більшість збройних провокацій, а саме дев’ять, російсько-окупаційні війська здійснили вчора на цьому напрямку.

Під ворожими обстрілами перебували оборонні позиції Об’єднаних сил поблизу Водяного, Новогригорівки, Авдіївки, Лебединського, Красногорівки, Мар’інки та Чермалика.

В районах згаданих населених пунктів противник застосовував переважно стрілецьку зброю та гранатомети різних типів, за виключенням с. Троїцького, де російсько-окупаційні війська, окрім піхотної зброї, відкривали вогонь з артилерії калібру 100 мм, витративши п’ять снарядів, а також із зенітної установки.

Усі ворожі обстріли були визначені як прицільні, тож українські військовослужбовці у шести випадках відкривали вогонь у відповідь зі штатної зброї.

Луганський напрямок

Вчора противник відкривав вогонь двічі, в одному з випадків застосувавши міномети 82-го калібру.

Так, об 11:40 окупанти випустили чотирнадцять мінометних снарядів калібру 82 мм в бік оборонців н.п.Золоте – 4. Вогневий наліт тривав близько двадцяти хвилин, українські військовослужбовці застосували у відповідь озброєння бойових машин піхоти.

Другим випадком порушення режиму перемир’я на Луганському напрямку став ворожий обстріл позицій наших військ на підступах до с. Новгородське.

Вогонь з БМП та станкових протитанкових гранатометів противник вів зі сторони н.п. Озерянівка. Аби придушити ворожу вогневу активність військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил застосували по противнику кулемети великого калібру та озброєння бойових машин піхоти.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 20 травня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано три ворожі обстріли на Донецькому напрямку. Під ворожий вогонь вже сьогодні потрапляли опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил неподалік Гнутового, Водяного та Старогнатівки. Під час цих обстрілів російсько-окупаційні війська застосовували протитанкові гранатомети та стрілецьку зброю.

Вогонь противником вівся з напрямку н.п. Пікузи, Новоласпа та Ужівка.

В одному з випадків наші захисники вимушено застосували у відповідь стрілецьку зброю, аби примусити ворога припинити вогонь.

За попередньою інформацією, від початку поточної доби один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил дістав поранення.

Станом на зараз ситуація цілком контрольована нашими мужніми захисниками.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Командування російських окупаційних військ вживає активних заходів для запобігання зниження рівня морально-психологічного стану особового складу передових підрозділів з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ.

Зокрема, російськими офіцерами розповсюджується інформація про можливість підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям, призваним з числа місцевого населення, які оформлять російське громадянство. Водночас грошове забезпечення сержантському й рядовому складу постійно затримується та не виплачується у повному обсязі.

Зазначене призводять до зростання протестних настроїв серед особового складу. Так, в окремих передових підрозділах противника більше третини особового складу виявили бажання достроково звільнитись з військової служби, зросла кількість випадків самовільного залишення місць служби та дезертирства.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/20/oos-zvedeni-dani-20-travnya-2019/