Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 14 травня 2019

ООС: зведені дані – 14 травня 2019

Майже вдвічі зменшилася кількість збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ. Загалом противник порушив режим перемир’я дев’ять разів, двічі при цьому застосувавши заборонені зразки зброї.

Підрозділи Об’єднаних сил вели активні оборонні дії, з метою недопущення ураження важливих цілей та запобігання бойових втрат у лавах наших військ.

За минулу добу, внаслідок бойових дій не загинув і не зазнав поранень жоден український військовослужбовець.

Водночас, як інформує Штаб операції із посиланням на дані української розвідки, минулої доби одного окупанта було знищено та ще двох поранено.

Луганський напрямок

Таких провокацій вчора зафіксовано три. Спочатку, о пів на шосту ранку противник обстріляв зі стрілецької зброї позиції Об’єднаних сил в районі с. Луганське. Вогонь вівся зі сторони н.п. Калинівка, і тривав близько десяти хвилин.

Згодом, вже наприкінці дня, а саме о 19:25 окупант вкотре застосував зброю в районі Станиці Луганської. Цей обстріл також був короткочасним, і вівся противником з боку окупованого н.п. Миколаївка. Вогонь у відповідь не відкривався.

Втретє за добу російсько-окупаційні війська порушили перемир’я вже надвечір, близько 21:00. Тоді противник витратив п’ять мін 82-го калібру в бік захисників с. Новотошківське. Мінометний вогонь, який вівся противником з напрямку с. Голубівське, тривав двадцять хвилин, і супроводжувався пострілами з ручних гранатометів та кулеметів крупного калібру.

Українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь двічі, при цьому застосувавши піхотне озброєння.

Донецький напрямок

У смузі дій зазначеного оперативно-тактичного угруповання ворог відкривав вогонь шість разів.

Там також російсько-окупаційні війська застосували заборонену зброю лише один раз.

Ворожі постріли лунали від самого ранку, і до кінця дня.

Так, двічі за добу під вогнем противника перебували оборонці Авдіївки, яких окупант обстріляв з ручних та протитанкових гранатометів і стрілецької зброї. Вогонь в бік тамтешніх оборонних позицій вівся противником зі сторони н.п Каштанове і Спартак.

Окрім того ворожі обстріли відбулися в районі Мар’їнки, Богданівки та с. Новотроїцьке. Там противник вів прицільний вогонь з аналогічної зброї. В усіх трьох згаданих випадках наші захисники відкривали вогонь на ураження, із застосуванням штатного піхотного озброєння.

Вже наприкінці доби російсько-окупаційні війська здійснили вогневий наліт у напрямку опорних пунктів українських військ неподалік Лебединського.

Упродовж п’ятнадцяти хвилин окупант вів вогонь з міномету 82 калібру, витративши п’ять боєприпасів, а також станкових протитанкових гранатометів.

І знову військовослужбовці Збройних Сил України були змушені належним чином відреагувати на ворожі дії, відкривши щільний кулеметний вогонь у напрямку позицій російсько-окупаційних військ неподалік Саханки, звідки вівся вогонь. Це змусило противника припинити обстріл.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 14 травня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано три збройні провокації з боку противника.

В усіх трьох випадках російсько-окупаційні війська відкривали вогонь із заборонених зразків зброї. Так, починаючи з 07:05 і до 08:00 ранку противник обстріляв з мінометів на артилерії позиції українських військ районі н.п. Лебединське та Водяне. Обстріли велися з напрямку Саханки та Азову відповідно. Під час цього вогневого нальоту російсько-окупаційні війська випустили в бік наших позицій п’ятнадцять снарядів зі ствольної артилерії 122-го калібру,
а також двадцять вісім мін з міномету калібру 120 мм.

Згодом, о 10:15 противник відкрив мінометний вогонь в бік оборонних позицій Об’єднаних сил неподалік с. Шуми, витративши п’ятнадцять мін 82-го калібру. Вогонь вівся зі сторони шахти Гагаріна. У відповідь наші оборонці застосували озброєння БМП. Станом на зараз ситуація в районі проведення операції цілком контрольована українськими підрозділами.

Втрат з початку поточної доби немає.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Командування російських окупаційних військ посилює інформаційний тиск на населення тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Зокрема, у місцевих засобах інформації зросла кількість повідомлень, коментарів та заяв т.зв. «воєнних експертів» про наче б то підвищення рівня загрози активізації бойових дій.

При цьому, на передовій противника збільшилась кількість  російських знімальних груп, в інтересах яких спеціально ведуться обстріли позицій підрозділів Об’єднаних сил з метою провокування вогню у відповідь.

В такий спосіб противник планує сфабрикувати відеоматеріали для дискредитації та звинувачення українських військовослужбовців.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/14/oos-zvedeni-dani-14-travnya-2019/