Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 11 травня 2019

ООС: зведені дані – 11 травня 2019

Загальна обстановка в районі відсічі та стримування російської збройної агресії у Донецькій та Луганській областях суттєвих змін не зазнала. Як і попередньої доби, російсько-окупаційні війська порушували режим припинення вогню, періодично відкриваючи вогонь із заборонених зразків зброї, зокрема ствольної артилерії 122 калібру, мінометів калібру 120 та 82 мм.

Загалом минулої доби на лінії зіткнення противник відкривав вогонь дванадцять разів.

Російсько-окупаційні війська продовжують нехтувати будь якими правилами і законами ведення бойових дій, періодично обстрілюючи безпосередньо мирні населені пункти

Так, вчора о п’ятій ранку, зі сторони н.п. Гольмівський противник відкрив вогонь з ручних гранатометів РПГ в бік с. Травневе. Гранати вибухнули безпосередньо на вулицях населеного пункту, створивши загрозу життю мирних людей. На щастя жертв від цього злочинного обстрілу вдалося уникнути.

Підрозділи Об’єднаних сил вели активні оборонні дії, спрямовані на недопущення ураження важливих цілей та запобігання бойових втрат у лавах українських військ внаслідок ворожого вогню.

З цією метою, на найбільш небезпечні вогневі провокації з боку російсько-окупаційних військ наші захисники відкривали вогонь у відповідь із застосуванням виключно штатної зброї. Як наслідок, двоє окупантів зі складу окупаційних військ противника дістали поранення.

Разом з тим, у лавах Об’єднаних сил також не обійшлося без санітарних втрат. Через ворожі обстріли отримав поранення один військовослужбовець Збройних Сил України. Наразі він отримує медичну допомогу в одному з військових госпіталів.

Луганський напрямок

Противник порушив режим тиші шість разів. Більшість вогневих провокацій сталася із використанням забороненої зброї.

Зокрема двічі під ворожі обстріли потрапляли позиції українських військ поблизу Новозванівки.

Так, о 07:45 противник відкрив у згаданому районі вогонь з мінометів 120-го калібру з витратою вісім боєприпасів, а також зі стрілецької зброї.

Вже за лічені хвилини стався повторний обстріл Новозванівки, цього разу вже із використанням артилерії 122 калібру. Цей обстріл був доволі потужним – поблизу позицій Об’єднаних сил фіксувалися вибухи чотирнадцяти артилерійських снарядів. Цей вогневий наліт російсько-окупаційні війська здійснили з боку окупованого н.п. Первомайськ.

Окрім того противник обстріляв з мінометів українські позиції на підступах до Попасної, де випустив сімнадцять мін, а також в районі Новолуганська з витратою п’ять мінометних снарядів. Вогонь ворогом вівся зі сторони н.п. Первомайськ та с. Байрак відповідно.

Окрім того упродовж доби фіксувалися ворожі постріли з піхотної зброї неподалік  Новгородського та Майорська.

На майже всі ворожі вогневі провокації підрозділи Об’єднаних сил відповідали вогнем з озброєння бойових машин піхоти, станкових протитанкових гранатометів та піхотної зброї.

Донецький напрямок

У смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання кількість випадків порушення перемир’я з боку противника склала також шість разів, водночас зразки забороненої зброї там російсько-окупаційні війська застосували лише один раз.

Так, у другій половині дня, а саме о 16:15 окупант випустив з боку н.п. Олександрівка вісім мін калібру 82 мм, на що отримав щільний вогонь у відповідь з кулеметів від наших захисників.

Двічі за добу під ворожим вогнем перебували захисники Авдіївки, де російсько-окупаційні війська застосовували автоматичні гранатомети.

Також не було спокійно в районі н.п. Чермалик і Павлопіль, де окупант вів вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 11 травня

Від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано одну збройну провокацію з боку противника, що сталася вранці на Донецькому напрямку.

Так, о 08:15 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї в бік оборонців Авдіївки. Обстріл тривав двадцять хвилин, і вівся противником з боку окупованого н.п. Спартак.

Внаслідок цього ворожого вогню зазнав поранення військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил.

Його було евакуйовано з бойової позиції та надано невідкладну медичну допомогу. Зараз його життю ніщо не загрожує.

Станом на зараз ситуація в районі проведення операції стабільна та цілком контрольована українськими підрозділами.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Російська окупаційна адміністрація посилює заходи з русифікації населення тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

Зокрема, масштаби пропаганди зростають за рахунок  інтенсивного розповсюдження в окупаційних засобах масової інформації роз’яснень та коментарів т.зв. «фахівців» з оформлення російських паспортів, а також розсилки інформаційних СМС.

При цьому, російським командуванням доведено розпорядження до особового складу з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ про обов’язковість отримання всіма військовослужбовцями російського громадянства.

Водночас керівництвом ФСБ РФ запроваджуються додаткові обмеження щодо перетину неконтрольованої українською владою ділянки кордону з Росією. Насамперед обмеження стосуються осіб, які мають відношення до окупаційних адміністрацій або проходять службу в лавах російських окупаційних військ та в силових структурах т.зв. «Л/ДНР». Для вказаної категорії осіб перетин українсько-російського кордону можливий лише за умов службового відрядження з попереднім інформуванням російської сторони про час, місце та мету поїздки. У разі намагання таких осіб здійснити виїзд до РФ за власним бажанням, здійснюється їх прискіпливий догляд на російських пропускних пунктах, після чого у більшості випадків приймається рішення про заборону їм на в’їзд до Росії.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/11/oos-zvedeni-dani-11-travnya-2019/