Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 10 травня 2019

ООС: зведені дані – 10 травня 2019

Протягом 9 травня обстановка на лінії бойового зіткнення в районі проведення операції Об’єднаних сил суттєво не змінювалася.

Застосовуючи в основному гранатомети та інше піхотне озброєння російсько-окупаційні війська вели провокаційні обстріли позицій наших героїв. Ворожі збройні провокації розпочалися вчора з 12:40.

Загалом протягом минулої доби, 9 травня, російсько-окупаційні війська здійснили 14 прицільних обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил.

Чітко виконуючи взяті на себе зобов’язання щодо дотримання Мінських домовленостей, ЗС України придушували ворожу збройну активність, застосовуючи чергові вогневі засоби.

На жаль, вчора, внаслідок ворожих обстрілів, отримав поранення один наш захисник. Його евакуйовано до медичного закладу.

Луганський напрямок

Противник здійснив два прицільні обстріли позицій захисників України.

З 12:44 протягом 10 хвилин з напрямку від смт Калинове окупанти вели вогонь з озброєння БМП в бік підрозділів Об’єднаних сил в районі Новозванівки.

Після відносно тривалої перерви, з 23:15 ворог поновив обстріли, застосовуючи великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю поблизу Світлодарська.

Наші мужні оборонці адекватно придушували ворожу збройну активність.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська 12 разів вели провокаційний вогонь по позиціям захисників України.

Починаючи з 12:40 ворог вів прицільні обстріли позицій наших героїв в районі н.п. Авдіївка, Чермалик, Богданівка, Новоселівка друга, Опитне, Піщевик, Старогнатівка. Противник вів вогонь в основному з гранатометів різних систем, а також зі стрілецької зброї.

Окрім цього, після 20:25 поблизу Піщевика, та з 21:25 в районі Опитного захисники України зафіксували розриви декількох ворожих мін калібру 120 мм.

Бойові дії вчора найтриваліше відбувалися в районі Піщевика, де з 20:25 від села Верхньошироківське російсько-окупаційні війська здійснювали тривалий вогневий вплив на захисників України з різних зразків піхотного озброєння протягом майже двох годин. Наші герої вели адекватні оборонні дії черговими вогневими засобами.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 10 травня

Якщо ніч на лінії бойового зіткнення пройшла відносно спокійно, то зранку в районі проведення операції Об’єднаних сил відбулося загострення. Станом на 12:00 російсько-окупаційні війська здійснили 3 обстріли позицій наших захисників, застосовуючи артилерію та міномети.

Ворог вів вогонь на Луганському напрямку.

По нашим оборонцям Новозванівки з 07:45 від окупованого смт Калинове противник випустив 8 мін калібру 120 мм та вів обстріли з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. З 08:10 від Первомайська російсько-окупаційні війська здійснили ще й 14 пострілів з артилерії калібру 122 мм. Ці обстріли по позиціях наших захисників Новозванівки окупанти завершили одночасно о 08.30.

Окрім цього, з напрямку від Первомайська, з 07:50 протягом 20 хвилин ворог випустив 17 мін 120-го калібру по оборонцям м. Попасна.

Захисники України щоразу застосовуючи чергові вогневі засоби, вели адекватні оборонні дії.

За наявною інформацією, втрат серед наших Українських героїв внаслідок ворожих обстрілів від початку поточної доби немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ посилює підготовку диверсійно-розвідувальних груп. Зокрема, у спеціально створених навчальних центрах на окупованій території здійснюється  підготовка понад 100 осіб, відібраних російськими інструкторами з числа особового складу 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. При цьому, певна частина залучених до підготовки осіб мають кримінальне минуле. Програма підготовки диверсантів включає теоретичні і т.зв. «польові» заняття, у т.ч. навчання з відпрацюванням питань переходу лінії зіткнення та скоєння диверсій.

Водночас, поряд з високим рівнем підготовки, стан військової дисципліни серед особового складу російсько-окупаційних військ у зазначених навчальних центрах залишається низьким. Так, під час відпочинку в одному із ресторанів окупованого м. Луганськ, між трьома т.зв. «слухачами» та інструктором з РФ виник конфлікт, в результаті чого росіянин отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Підрозділи Об’єднаних сил мужньо та пильно перебувають напоготові до будь-яких провокаційних та підступних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/05/10/oos-zvedeni-dani-10-travnya-2019/