Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 10 квітня 2019

ООС: зведені дані – 10 квітня 2019

Протягом доби, що минула, 9 квітня, на лінії бойового зіткнення продовжувалися збройні провокації з боку російсько-окупаційних військ. При цьому ворог продовжує свідомо вести обстріли оборонних позицій підрозділів Об’єднаних сил із забороненого Мінськими угодами озброєння.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 4 прицільні обстріли, щоразу застосовуючи міномети різних калібрів.

З 09:00 до 10:05 окупанти двічі здійснили мінометні обстріли по наших оборонцях Золотого-4. Загалом противник випустив 14 мін калібру 82 мм та вів вогонь зі стрілецької зброї.

Приблизно у цей же час, з 09:30, противник порушив режим тиші в районі Катеринівки. Протягом 20 хвилин з напрямку від селища Молодіжне, окупанти випустили 6 мін 120-го та 82-го калібрів

Пізніше, після 16:30 наші захисники Новоолександрівки зафіксували розриви 4-х ворожих мін 120-го калібру. Ворог вів обстріл з напрямку від окупованого села Калинове-Борщувате.

Наші захисники України придушували ворожу активність черговими вогневими засобами.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська порушували режим припинення вогню 9 разів, при цьому ворог тричі застосовував міномети.

О 08:30 з напрямку від окупованого села Соснівське, противник випустив 3 міни 120-го калібру по позиціях наших оборонців Павлополя, та протягом години вів вогонь з озброєння БМП та гранатометів.

Після відносного затишшя, російсько-окупаційні війська з 16:30 продовжили провокаційні обстріли на різних ділянках нашої оборони.

Під ворожим вогнем з гранатометів різних типів та великокаліберних кулеметів перебували наші оборонці поблизу н.п. Верхньоторецьке, Широкине, двічі – Авдіївки, та тричі – в районі Гнутове.

Окрім цього, після 19:15 захисники н.п. Піски зафіксували розриви декількох ворожих мін 120-го калібру, а оборонці Широкиного – після 21:10 з мінометів калібру 82 мм.

Загалом протягом 9 квітня російсько-окупаційні війська здійснили 13 збройних провокацій.

Захисники України не порушуючи Мінські угоди, вели адекватні оборонні дії та застосовували у відповідь чергові вогневі засоби.

За повідомленням розвідки Штабу ООС, у складі російсько-окупаційних військ протягом минулої доби є втрати у живій силі.

Втрат внаслідок ворожих обстрілів протягом минулої доби серед наших Українських героїв немає.

Проте, на превеликий жаль, вчора все ж таки є втрати у складі підрозділів Об’єднаних сил.

9 квітня, близько 10:30, під час роботи групи піротехнічних робіт Державної служби України з надзвичайних ситуацій зі складу Об’єднаних сил, з обстеження та очищення ділянок місцевості від вибухонебезпечних предметів поблизу водогону насосної станції «Сіверський Донець-Донбас» в районі н.п. Зайцеве (сіра зона), стався вибух невідомого вибухонебезпечного предмету.

В результаті вибуху загинув військовослужбовець служби цивільного захисту, 1979 р.н..

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким загиблого військовослужбовця. Вічна пам’ять!

Також двоє співробітників ДСНС України отримали поранення. Їх було госпіталізовано до Бахмутської міської лікарні.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 10 квітня

Від початку поточної доби станом на 12:00 російсько-окупаційні війська двічі порушили режим тиші.

З 05:30 ранку ворожу збройну провокацію зафіксовано в районі н.п. Піски. Тут окупанти випустили 3 міни 82-го калібру та протягом години вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Пізніше, з 10:15 ворог протягом півгодини вів прицільний обстріл зі стрілецької зброї по нашим оборонцям Авдіївки.

За наявною інформацією, від початку поточної доби втрат внаслідок ворожих обстрілів серед наших захисників України немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування російських окупаційних військ продовжує провокаційні дії з метою загострення обстановки на лінії бойового зіткнення.

Зокрема, російські підрозділи провокують відкриття вогню у відповідь, приховано обстрілюючи і позиції Об’єднаних сил, і одночасно своїх військ. При цьому, за інформацією ГУР МО України противник планує збільшити кількість провокацій та диверсій. З цією метою прискорено роботу щодо підбору особового складу та створення необхідної матеріально-технічної бази.

Крім того, для активізації інформаційно-пропагандистських заходів з дискредитації українських силових структур противником передбачається залучати одночасно не менше трьох знімальних груп російських телевізійних агентств, співробітники яких на ротаційній основі постійно перебуватимуть у районах розташування підрозділів окупантів на передових позиціях.

За повідомленням Штабу операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації продовжують застосовувати на сході України «новинки» російського оборонпрому

Зокрема, 5 квітня, російсько-окупаційні війська здійснили обстріл позицій одного з підрозділів Об’єднаних сил із артилерійських систем калібру 152 і 122 мм.

Аналіз знайдених на місці обстрілу уламків снарядів засвідчив застосування окупантами керованих 152-мм артилерійських боєприпасів типу «Краснополь».

Снаряди даного типу знаходяться на озброєнні артилерійських підрозділів ЗС РФ, а серійне виробництво здійснюється концерном «Калашников».

Окупанти, свідомо порушуючи умови Мінських домовленостей, знову продемонстрували свої злочинні наміри щодо використання нашої території у якості військового полігону для випробовування та демонстрації розробок російського військово-промислового комплексу.

Підрозділи Об’єднаних сил перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/04/10/oos-zvedeni-dani-10-kvitnya-2019/