Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 27 березня 2019

ООС: зведені дані – 27 березня 2019

Кількість ворожих обстрілів значно зросла. Характерно, що майже усі вони відбулися у світлу пору доби. Противник застосовував заборонені Мінськими домовленостями міномети, обстрілював наших захисників із протитанкових ракетних комплексів, озброєння бойової машини піхоти, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Загалом протягом минулої доби на лінії зіткнення зафіксовано 23 прицільних обстріли. У тому числі ворог 6 разів застосував заборонені Мінськими домовленостями міномети калібрів 120 та 82 мм із витратою 47 мін.

Протягом минулої доби внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Підрозділи Збройних Сил України діяли адекватно обстановці, за необхідності рішучо відповідали противнику вогнем з чергових засобів, не заборонених домовленостями.

За даними розвідки, 26 березня вогнем у відповідь одного окупанта знищено та двох поранено.

Луганський напрямок

Вчора тут відбулося 6 прицільних обстрілів.

Практично усі ці обстріли російсько-окупаційні війська здійснили із використанням забороненого озброєння.

Зокрема, розриви мін 120-го калібру на своїх позиціях фіксували військовослужбовці Об’єднаних сил, які виконують бойові завдання в районі Кримського та Новолуганського, а калібру 82 мм – неподалік хутора Вільного, Новозванівки та Катеринівки.

Протитанкові ракетні комплекси окупанти застосовували двічі, у період з 06:15 до 06:45 поблизу Троїцького та з 11:10 до 11:30 – біля Кримського.

Крім того, з опівдня по наших опорних пунктах, обладнаних неподалік Новолуганського протягом майже години з боку окупованого Доломітного вела вогонь ворожа БМП.

Стрілецьку зброю противник застосував під час вечірнього годинного обстрілу поблизу Катеринівки.

Донецький напрямок

Тут минулої доби обліковано 17 порушень російсько-окупаційними військами режиму тиші.

Окупанти лише один раз застосували 120-й міномет, випустивши з 16:30 до 17:45 6 мін зазначеного калібру по позиціях підрозділів Об’єднаних сил в районі Водяного. Цей обстріл вони посилили вогнем з гранатометів різних систем: автоматичних станкових, ручних протитанкових і підствольних.

Решту обстрілів противник провів із піхотного озброєння.

Найчастіше – 4 рази, ворог відкривав вогонь поблизу міста Авдіївка, тричі обстрілював наших захисників Лебединського. В обох випадках окупанти активно використовували ручні протитанкові і автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю, а неподалік Лебединського – ще й кулемети великого калібру.

Опорні пункти підрозділів Об’єднаних сил біля Мар’їнки були обстріляні два рази: вдень – з великокаліберних кулеметів, а надвечір – зі стрілецької зброї.

Гранатомети різних систем російсько-окупаційні війська застосували в районах Кам’янки, Верхньоторецького, Миколаївки, шахти Бутівка, Новотроїцького та Чермалика.

Черги з кулеметів великого калібру лунали поблизу Красногорівки, Кам’янки, Миколаївки.

Провокаційний вогонь зі стрілецької зброї окупанти вели неподалік Миколаївки.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 27 березня

Станом на 12:00 сьогодні, 27 березня, від початку доби на лінії зіткнення відбулося 2 обстріли.

На Луганському напрямку у період з 08:15 до 09:25 російсько-окупаційні війська випустили 6 мін 120-го та 12 мін 82-го калібру по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил в районі селища міського типу Луганське.

А на Донецькому напрямку з 09:00 години протягом 25 хвилин з боку населеного пункту Верхньошироківське окупанти з підствольних та ручних протитанкових гранатометів вели вогонь по наших позиціях біля Гнутового.

Жоден з цих обстрілів наші підрозділи не залишили без відповіді.

Втрат в Об’єднаних силах наразі немає.

Втрати противника уточнюються.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування терміново вживає заходи для усунення некомплекту особового складу передових підрозділів, причиною якого є зростання кількості не бойових втрат і випадків дезертирства.

У зв’язку з цим, у штабних і тилових підрозділах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ прискорено проводяться організаційно-штатні заходи зі зменшення кількості посад сержантів і рядових. При цьому військовослужбовці, посади яких підпадають під скорочення, примусово відряджатимуться на передову до закінчення термінів служби за контрактом.

Це призводить до зростання невдоволення рядового складу діями російського командування, у т.ч. у передових підрозділах, через збільшення термінів до чергових ротацій та втрату перспективи замінитися для проходження у подальшому служби у тилових підрозділах.

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/03/27/oos-zvedeni-dani-27-bereznya-2019/