Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 21 березня 2019

ООС: зведені дані – 21 березня 2019

Кількість обстрілів, які здійснили російсько-окупаційні війська в бік українських підрозділів за вчорашню добу помітно зросла. Одинадцять разів окупант відкривав вогонь, і майже в усіх випадках це були обстріли із заборонених до застосування зразків зброї.

Тактика противника залишається практично незмінною – це короткочасні, але масовані обстріли з мінометів 120-го та 82-го калібрів, вогонь гранатометів практично усіх наявних систем, постріли з бойових машин піхоти, та, періодично, з протитанкових комплексів.

Ворог постійно змінює напрямки ведення вогню, намагаючись застати українські підрозділи зненацька, та завдати їх якомога більших втрат.

Водночас, щоразу противник наражається на адекватну відповідь з боку підрозділів Об’єднаних сил, при цьому несе суттєві втрати у живій силі та техніці.

Загалом, 20 березня в районі відсічі та стримування російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях, обліковано одинадцять фактів порушення режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ.

За добу окупант витратив п’ятнадцять мін 120-го та 54 міни 82-го калібру, а також п’ять протитанкових керованих ракет. Усі обстріли несли пряму загрозу життю і здоров’ю наших військовослужбовців.

Відтак, практично жоден ворожий постріл не залишився без відповіді. На відміну від окупантів, українські захисники не застосовували заборонену зброю, аби не наразити на небезпеку мирних людей, поблизу осель яких противник влаштовує свої вогневі точки.

Військовослужбовці Об’єднаних сил активно придушували активність противника, застосовуючи виключно штатну зброю, калібр якої не входить до списку забороненої. Водночас, ефективність такої зброї доведена на практиці: за повідомлення української розвідки та Штабу операції, влучним вогнем у відповідь на ворожі обстріли наші мужні захисники ліквідували двох та поранили п’ятьох окупантів. Також, вдалося знищити ворожий склад з боєприпасами та одну одиницю автомобільної техніки противника.

Не обійшлося, на жаль без втрат також і у лавах наших військових. Вчора внаслідок ворожого вогню дістали поранення троє українських військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил.

Луганський напрямок

Вкотре основні зусилля противник зосередив на цьому напрямку. У смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання вчора зафіксовано переважну більшість вогневих провокацій з боку російсько-окупаційних військ, і саме там ворог активно застосовував міномети великих калібрів.

Першим населеним пунктом, який потрапив вчора під ворожий вогонь стало с. Новолуганське – три міни 120-го калібру впали в районі наших позицій о 10:35 ранку.

Вже у другій половині дня, а саме о 15:05 російсько-окупаційні війська відновили бойові дії, відкривши вогонь з мінометів калібру 82 мм, з витратою 23 боєприпаси, в бік оборонців с. Піщане. З цим обстрілом розпочалася ціла низка ворожих вогневих провокацій, що вже не припинялася аж до пізнього вечора.

Так, під мінометний вогонь потрапили оборонні позиції Об’єднаних сил в районах н.п. Старий Айдар, Троїцьке, Новолуганське, хутір Вільний і Катеринівка.

Найбільш гаряче було в районі останнього, де з 18:00 до 18:25 російсько-окупаційні війська вели щільний вогонь з мінометів важких калібрів, автоматичних та підствольних гранатометів та кулеметів великих калібрів.

Не менш потужним був вогневий вплив, який противник здійснив о 19:40 в бік оборонців с. Старий Айдар. Тоді неподалік позицій Об’єднаних сил, які обороняють цей населений пункт, за майже півгодини вибухнули більше десятка мін 120-го та 82 калібрів, та лунали кулеметні черги.

Також, під час ведення вогню в бік оборонних позицій наших військ на підступах до с. хутір Вільний, противник випустив п’ять керованих ракет з протитанкового комплексу.

Вже з настанням сутінок, ворог вчергове «відзначився» недотриманням жодних домовленостей щодо припинення вогню та відведення сил і засобів від лінії зіткнення в окремих районах, випустивши о 21:20 десять мін калібру 82 мм в бік Станиці Луганської.

Загалом за вчорашній день на Луганському напрямку зафіксовано дев’ять фактів відкриття противником вогню в бік українських захисників.

Донецький напрямок

Тут за минулу добу задокументовано лише два випадки, коли противник вів вогонь в бік українських військових.

Так, під ворожим вогнем з піхотної зброї та гранатометів вчора опинялися позиції наших підрозділів поблизу Лебединського (обстріл стався вночі, о 02:16), а також Мар’їнки, оборонців якої окупант обстріляв зі снайперської зброї  близько 10:00 ранку.

Решту доби там спостерігалася тиша.

Ситуація на сьогодні, 21 березня

Від початку цієї доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано два ворожі обстріли, обидва із застосуванням мінометів. Ці збройні провокації ворог чинив у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ». Так, о 07:30 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь з мінометів калібру 82 мм (з витратою вісім боєприпасів), БМП та гранатометів неподалік н.п. хутір Вільний.

Вдруге з початку поточної доби противник відкрив вогонь в бік опорних пунктів українських військ в районі н.п. Золоте-4. Там також окупант застосував міномет 82-го калібру та вів вогонь з СПГ.

В обох випадках наші оборонці відповіли противнику щільним вогнем у відповідь із застосуванням озброєння БМП та гранатометів.

Наразі ситуація перебуває під повним контролем українських військових.

Втрат у лавах Об’єднаних сил з початку доби не зафіксовано.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Російські окупаційні адміністрації активізували заходи з недопущення до участі у голосуванні на президентських виборах в Україні проукраїнськи налаштованих жителів тимчасово окупованої території у Донецькій та Луганській областях.

Зокрема, з громадянами, підозрюваними у проукраїнських поглядах, співробітники т.зв. «республіканських органів внутрішніх справ» проводять «профілактичні бесіди» і рекомендують утриматись від виїзду на підконтрольну Україні територію у період голосування.

При цьому, на пунктах пропуску вже запроваджено посилені заходи з перевірки громадян України, які перетинають лінію розмежування.

Крім того, 31 березня ц.р. на тимчасово окупованій території Донбасу російськими пропагандистами готується проведення масштабних масових антиукраїнських заходів (зібрання трудових колективів, мітинги і інші заходи) із залученням великої кількості місцевих жителів, обов’язкову явку яких повинні забезпечити російські окупаційні адміністрації.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/03/21/oos-zvedeni-dani-21-bereznya-2019/