Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 15 березня 2019

ООС: зведені дані – 15 березня 2019

Вчора в районі проведення операції Об’єднаних сил тривали бойові дії низької інтенсивності. Чотири факти відкриття вогню в бік українських позицій з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано за добу, і в одному випадку противник застосував міномети забороненого калібру.

Жоден обстріл, який здійснив окупант, наші мужні захисники не залишили без відповіді. Щоправда, не зробивши жодного пострілу зі зброї, яка заборонена до застосування відповідними домовленостями.

Без бойових втрат у лавах Об’єднаних сил минула вчорашня доба – жоден український військовослужбовець внаслідок бойових дій не загинув і не дістав поранення.

Разом з тим, як свідчать дані нашої розвідки, вчора було поранено одного окупанта зі складу російсько-окупаційних військ.

Також, за повідомленням штабу операції, нашим захисникам вдалося знищити бойову машину піхоти противника.

Луганський напрямок

Тут таких фактів задокументовано три.

Так, перший постріл пролунав о сьомій ранку зі сторони н.п. Гольмівський, коли ворог відкрив вогонь зі стрілецької зброї в бік захисників с. Травневе.

Вогнева провокація тривала близько десяти хвилин, на що військовослужбовці Збройних Сил України відповіли противнику вогнем з піхотного озброєння.

Вдруге російсько-окупаційні війська порушили режим перемир’я на Луганському напрямку вже о пів на першу дня, застосувавши автоматичні гранатомети та кулемети крупного калібру проти оборонців с. Луганське.

Обстріл, що вівся противником з боку окупованого с. Калинівка, тривав півгодини. Наші захисники відкрили вогонь у відповідь зі штатної зброї, аби змусити ворога припинити обстріли.

І втретє окупант порушив домовленості щодо припинення вогню вже у другій половині дня, а саме о 16:30. Тоді противник ввів у дію міномети 82-го калібру, з витратою вісім мін. Сталося це неподалік позицій Об’єднаних сил в районі Катеринівки. Ці ворожі дії також не залишилися без адекватної відповіді з боку наших захисників – оборонці с. Катеринівка відкрили по противнику, який засів в районі н.п. Молодіжне, прицільний вогонь з озброєння БМП.

Таким чином, всього у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання російсько-окупаційні війська застосовували зброю тричі, щоразу наражаючись на адекватну відповідь від наших захисників.

Донецький напрямок

Там вчора було значно спокійніше – противник порушив режим перемир’я лише один раз.

Так, рівно о сьомій ранку під ворожий кулеметний обстріл потрапили оборонні позиції українських військ в районі Богданівки. Вогонь вівся зі сторони н.п. Петрівське, і тривав майже сорок хвилин.

Тоді наші військовослужбовці відкрили щільний вогонь у відповідь зі штатної стрілецької зброї, демонструючи противнику готовність дати гідну відсіч на його провокації.

І це був єдиний факт порушення перемир’я на Донецькому напрямку – решта доби там минула без перестрілок.

Ситуація на сьогодні, 15 березня

Від початку цієї доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил ворожих обстрілів поки не фіксувалося. Втрат у лавах Об’єднаних сил немає, обстановка залишається стабільною, та цілком контрольованою українськими захисниками.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Командування ЗС РФ посилює заходи щодо запобігання випадкам дезертирства військовослужбовців угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

Зокрема, у військах противника розгорнуто масштабну, т.зв. «роз’яснювальну роботу» з доведенням до всього особового складу, розроблених російськими спецслужбами інформаційно-пропагандистських матеріалів з дискредитації програми Служби безпеки України «На тебе чекають вдома».

При цьому, для залякування військовослужбовців російських окупаційних військ їм нав’язується неправдива та викривлена інформація про «жахливі наслідки» для тих, хто з власної волі перейде на підконтрольну Україні  територію.

Водночас російськими окупаційними адміністраціями вживаються заходи  щодо посилення роботи контрольно-пропускних пунктів з метою унеможливлення виїзду військовослужбовців російських окупаційних військ на підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, що Служба безпеки України в рамках спеціальної програми «На тебе чекають вдома» (запроваджена у серпні 2015 року) здійснює заходи щодо повернення на підконтрольну Україні територію та звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях (НЗФ) т.зв. «ДНР/ЛНР».

Станом на початок 2019 року нею скористались понад 360 осіб.

На війну важко йти, а ще важче повертатися з неї. Відкинь страх – повертайся! На тебе чекають вдома!

КОНТАКТИ:

тел.: 050-831-26-22 або 073-042-06-02

(для дзвінків ТІЛЬКИ з підконтрольної Україні території)

E-mail: doroga.mira.sbu@gmail.com   

Сторінка Facebook для листування: https://www.facebook.com/dorogamira

Слава захисникам України!

Слава Україні!


Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/03/15/oos-zvedeni-dani-15-bereznya-2019/