Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 05 березня 2019

ООС: зведені дані – 05 березня 2019

Як і в минулі дні, російсько-окупаційні війська продовжували свідомо порушувати режим припинення вогню, суттєво збільшивши кількість випадків застосування зброї заборонених калібрів.

Загалом вчора по всій лінії зіткнення ворог порушив режим перемир’я дев’ять разів. В штабі операції нарахували 28 артилерійських снарядів 122-го, 61 міну 120-го та сім мін 82-го калібрів, випущених противником в бік опорних пунктів Об’єднаних сил упродовж усієї доби.

Попри те, що останніми днями російсько-окупаційні війська суттєво збільшили кількість випадків застосування важкої зброї, українські військовослужбовці надійно тримають оборону, не дозволивши окупанту просунутися вперед ні на метр. Лінія бойового зіткнення залишається стабільною, ситуація повністю контрольована нашими мужніми захисниками.

Із сумом повідомляємо, що вчора, внаслідок ворожого артилерійського обстрілу, отримав бойові травми не сумісні з життям військовослужбовець Збройних Сил України.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким, а також бойовим побратимам загиблого Воїна!

За інформацією нашої розвідки, 4 березня, внаслідок влучного вогню у відповідь з боку українських захисників, чотирьох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було ліквідовано та одного поранено.

Луганський  напрямок

Тут випадків застосування противником зброї заборонених калібрів зафіксовано чотири, три з яких супроводжувалися ворожим вогнем з артилерії та мінометів.

Перший обстріл стався зранку, о 08:20 в районі н.п. Зайцеве. Упродовж десяти хвилин окупант випустив в бік позицій українських військових кілька мін 120-го калібру. Вогонь вівся з боку окупованого с. Гольмівське.

Згодом противник відновив вогневі провокації, однак вже на інших ділянках лінії бойового протистояння.

Так, о 20:30 в районі Новотошківського зафіксовано вибухи чотирьох ворожих артилерійських снарядів 122-го калібру.

Одразу після цього окупант переніс вогневий вплив на ділянку нашої оборони, обладнану на підступах до с. Кримське.

Там впали п’ять мін 82-го калібру, які противник випустив з боку с. Жолобок.

Завершилися бойові дії на Луганському напрямку пізно ввечері ворожим вогнем зі стрілецької зброї в районі Станиці Луганської. Обстріл вівся зі сторони с. Миколаївка, і тривав близько п’ятнадцяти хвилин.

Донецький напрямок

Більш напруженою залишалася ситуація тут, де за вчорашню добу наші військовослужбовці нарахували п’ять прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Під час кожного обстрілу противник активно застосовував практично усі зразки забороненої до використання зброї. Йдеться, зокрема про ствольну артилерію 122-го калібру, міномети 120-та 82 калібрів, а також танкові гармати.

Найбільш потужного вогню ворог завдав вчора зранку в районі Лебединського. З 06:00 і майже до 10:00 противник вів масований вогонь з артилерійських систем калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм, намагаючись завдати втрат нашим захисникам. Свої вогневі позиції російсько-окупаційні війська влаштували в районі с. Ужівка. Звідти окупант випустив дванадцять артилерійських та тридцять шість мінометних снарядів, здійснив більше десяти пострілів з танку та вів вогонь з протитанкового ракетного комплексу.

О цій же порі під ворожий мінометний та артилерійський  вогонь потрапили оборонні позиції українських військ одразу біля населених пунктів Водяне, Широкіне та Піски. В районі останнього, окрім мінометів 82-го калібру, ворог застосував ще й кулемети.

Останній за вчорашню добу обстріл з боку противника у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» стався вже у другій половині дня біля с. Водяне. Там також не обійшлося без застосування противником забороненої зброї – десять мін 120-го калібру вибухнули в районі згаданого населеного пункту о 17:00.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 5 березня

Станом на 12:00 зафіксовано вже 4 факти відкриття вогню з боку противника, усі із застосуванням гармат та мінометів.

Під ворожими обстрілами від початку вже цієї доби перебували оборонні укріплення наших військ в районах н.п. Кримське, Водяне, Широкине та Лебединське.

Хронологія ворожих вогневих провокацій була наступною:

О 06:00 ранку противник обстріляв з мінометів наші позиції поблизу с. Кримське, випустивши 10 мін 82-го калібру.

О 06:05, упродовж більш ніж години, з невеликими перервами окупант вів вогонь зі ствольної артилерії та 120-х мінометів по оборонцях н.п. Лебединське, із витратою п’ять снарядів та три міни.

Найбільш масованим був артилерійських обстріл с. Водяне, який ворог здійснив з 06:26 з боку н.п. Азов. Тоді неподалік наших позицій вибухнули 29 снарядів 122-го калібру.

Згодом, рівно о 07:00 ранку під ворожий артобстріл потрапили позиції Об’єднаних сил на підступах до Широкиного. Тоді, зі сторони с. Саханка російсько-окупаційні війська відкрили вогонь з артилерійських гармат та мінометів калібру 120 мм, із загальною витратою 2 снаряди та 12 мін відповідно.

Наші оборонці відповідали противнику вогнем з чергових засобів, без застосування мінометів та артилерії.

Втрат у лавах українських військ від початку поточної доби немає.

Ситуація цілком контрольована підрозділами Об’єднаних сил.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування посилює підготовку з’єднань і частин 1 та 2 АК ЗС РФ до активізації бойових дій.

Зокрема, з 1 березня ц.р. розпочато відкликання особового складу з відпусток та заборонено на невизначений термін їх звільнення з розташування частин.

При цьому, зросла інтенсивність поповнення передових підрозділів боєприпасами, інженерним та іншим майном.

У медичних закладах на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей активізовано заходи з поповнення запасів крові. Так, протягом минулого тижня для здачі донорської крові було залучено військовослужбовців російських окупаційних військ та у примусовому порядку працівників т. зв. «державних» установ і студентів навчальних закладів.

Крім того, російська окупаційна адміністрація під виглядом перевірки заборгованості місцевих мешканців за комунальні послуги приховано проводить перепис населення для уточнення мобілізаційних резервів.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/03/05/oos-zvedeni-dani-05-bereznya-2019/