Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 03 березня 2019

ООС: зведені дані – 03 березня 2019

За минулу добу обстановка на лінії зіткнення в районі проведення операції Об’єднаних сил суттєвих змін не зазнала, і залишалася цілком контрольованою українськими підрозділами.

Як і в минулі дні, російсько-окупаційні війська продовжували свідомо порушувати режим припинення вогню, періодично застосовуючи зброю заборонених калібрів.

Вчора таких фактів було зафіксовано сім, у трьох випадках ворог застосував міномети великих калібрів, з витратою десять мін.

На найбільш зухвалі ворожі провокації наші військовослужбовці відкривали вогонь на ураження, застосовуючи чергові вогневі засоби.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України зазнав поранення один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил. Стан здоров’я нашого захисника цілком задовільний, наразі він  проходить лікування в одному з військових госпіталів.

Як інформує наша розвідка, 2 березня, внаслідок влучного вогню у відповідь з боку українських захисників, одного окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено, та ще одного поранено.

Окрім того, за повідомленням прес-центру штабу операції, вчора наші оборонці знищили одну одиницю військової техніки противника.

Луганський напрямок

Там минулої доби ворожа активність суттєво знизилася – наші військовослужбовці перебували під вогнем противника лише один раз.

Йдеться про випадок, коли об 11:30 ворог відкрив вогонь з автоматичних гранатометів АГС в бік оборонців с. Травневе. Обстріл вівся зі сторони н.п. Гольмівський, і тривав дещо менше десяти хвилин.

Решта доби у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання минула спокійно.

Донецький напрямок

Більш напруженою була ситуація тут, де за вчорашню добу наші захисники нарахували шість прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

І саме там ворог тричі застосував вогонь мінометів великих калібрів.

Обстріли почалися з ночі, і тривали з перервами до настання сутінок. Перший пролунав о пів на другу в районі Верхньоторецького – там противник застосував проти наших військових автоматичні гранатомети.

Згодом, об 11:10 російсько-окупаційні війська випустили кілька мін 120-го калібру в бік позицій Об’єднаних сил, обладнаних біля Водяного. Вогонь вівся з боку н.п. Азов.

Але найбільш гаряче було в районі н.п. Лебединське, яке за вчорашню добу потрапляло під ворожі обстріли двічі. Спочатку, близько 16:00 противник упродовж півгодини вів вогонь зі станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї, а через годину ввів в дію міномети одразу двох калібрів. Тоді починаючи з 17:16 і до 18:00 окупант випустив загалом близько десятка мін 120-го та 82 калібрів. Під час другого обстрілу, який також вівся з боку окупованої Саханки, противник активно застосовував СПГ та кулемети великих калібрів.

Завершилися бойові дії на Донецькому напрямку близько двадцятої вечора, коли українським військовослужбовцям, які обороняють Павлопіль, довелося адекватно реагувати на ворожий обстріл, що вівся противником з боку с. Верхньошироківське.

Тоді упродовж цілої години російсько-окупаційні війська турбували наших захисників вогнем з ручних та автоматичних гранатометів та стрілецької зброї.

Влучним вогнем у відповідь наші оборонці змусили окупанта припинити обстріли та до кінця доби більше зброю у згаданому районі не застосовувати.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 03 березня

Від початку цієї доби, станом на 12:00 зафіксовано три факти відкриття вогню з боку противника, усі із застосуванням великокаліберних мінометів.

Так, під ворожими обстрілами перебували оборонні укріплення наших військ в районі н.п. Новозванівка,  Новоолександрівка та с. Золоте-4. Там російсько-окупаційні війська застосували міномети із витратою загалом 42 міни 120-го калібру. Вогонь ворог вів з боку окупованих селищ Калинове та Первомайськ.

Втрат у лавах українських військ від початку поточної доби немає.

Ситуація цілком контрольована підрозділами Об’єднаних сил.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/03/03/oos-zvedeni-dani-03-bereznya-2019/