Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 02 березня 2019

ООС: зведені дані – 02 березня 2019

Протягом минулої доби на лінії бойового зіткнення збройна активність російсько-окупаційних військ знизилася. Проте окупанти продовжували свідомо застосовувати заборонені Мінськими угодами зразки озброєння в бік позицій Українських оборонців.

Загалом протягом минулої доби, 1 березня, російсько-окупаційні війська здійснили 4 прицільні обстріли.

Захисники України не порушуючи Мінських угод вели адекватні оборонні дії.

На жаль, вчора, внаслідок ворожих обстрілів отримав поранення один наш захисник. Його евакуйовано до військового мобільного госпіталя.

За даними розвідки Штабу ООС, минулої доби у складі російсько-окупаційних військ є втрати у живій силі. Окрім цього, як повідомляв прес-центр ООС, над однією з наших позицій окремої механізованої бригади, яка тримає оборону на Світлодарському напрямку, наші пильні військовослужбовці зі стрілецької зброї збили на висоті 150 метрів ворожий безпілотний літальний апарат, що здійснював коректування вогню артилерії. Як з’ясувалося, ним виявився російський безпілотний літальний апарат типу «Елерон». Наразі наші фахівці спеціальних підрозділів вивчають збитий ворожий безпілотник та носії інформації.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська порушили режим тиші тричі.

Як повідомлялося, зранку, з 07:35 ворог протягом години вів мінометний обстріл наших позицій поблизу Новолуганського. Противник випустив 41 міну калібру 120 мм.

Захисники України застосували у відповідь чергові вогневі засоби, не порушуючи Мінські угоди.

Пізніше, зафіксовано ворожий обстріл поблизу н.п. Шуми. З 12:35, протягом 20 хвилин, окупанти застосовували по позиціях підрозділів Об’єднаних сил гранатомети різних типів та стрілецьку зброю.

Ввечері під мінометний ворожий обстріл потрапили наші оборонці Новотошківського. З 20:45, окупанти випустили 6 мін 82-го калібру та вели обстріл з великокаліберних кулеметів. Протягом 20 хвилин наші військові примусили ворога до дотримання режиму тиші, застосувавши у відповідь чергові вогневі засоби.

Донецький напрямок

Минулої доби відбулася одна збройна провокація з боку російсько-окупаційних військ.

Об 11:20, протягом 20 хвилин, наші захисники н.п. Піски зафіксували розриви 4 ворожих мін калібру 82 мм.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 2 березня

Від початку поточної доби станом на 12:00 на лінії бойового зіткнення зафіксовано 3 прицільних обстріли з боку російсько-окупаційних військ.

З 01:00 ночі окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів по наших позиціях поблизу н.п. Верхньоторецьке. Також АГС ворог застосував близько 10:30 в районі Травневого. А з 11:10, протягом 20 хвилин наші захисники Водяного зафіксували розриви 4 ворожих мін калібру 120 мм.

Внаслідок ворожих обстрілів один наш захисник отримав поранення. Військовослужбовця евакуйовано до медичної установи. Стан його здоров’я – задовільний.

Підрозділи Об’єднаних сил пильно виконують бойові завдання на лінії бойового зіткнення та перебувають напоготові до будь-яких підступних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Президент України – Верховний Головнокомандувач ЗС України Петро Порошенко під час перебування вчора на опорному пункті українських десантників в районі проведення операції Об’єднаних сил, повідомив про підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, які знаходяться на передовій

Він наказав, щоб починаючи з першого квітня грошове забезпечення — доплату на першій лінії нашої оборони було піднято на 2 000 гривень. Глава держави повідомив, що мінімальна доплата має складати 12 000 гривень для кожного військовослужбовця на першій лінії.

При цьому він підкреслив, що на 1 000 гривень має бути підвищена доплата на другий лінії, і її рівень має бути доведено до 5 500 гривен.

Президент також наголосив на важливості забезпечення українських військових моряків, які боронять азовське узбережжя.

«Під час виходу в море на бойові операції їм потрібно забезпечити таку саму доплату, як захисникам на першій лінії», — сказав Петро Порошенко.

Під час перебування на ротно-опорному пункті 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, яка займає позиції на лінії зіткнення на Приазов’ї, Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди військовослужбовцям за мужність та героїзм проявлені в протидії російській агресії та захисті суверенітету та територіальної цілісності України.

1 березня в рамках робочої поїздки до Миколаївської області заступник Міністра оборони України Олег Шевчук проінспектував процес розбудови військової інфраструктури та будівництва гуртожитків покращеного типу для військовослужбовців-контрактників Збройних Сил України

За дорученням Міністра оборони України Степана Полторака, було проведено спільні наради з представниками Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗС України, Територіального КЕУ Південного регіону, КЕВ м. Миколаїв, а також з будівельниками, які безпосередньо працюють на об’єктах.

Зокрема, на полігоні Широкий лан заступник Міністра оборони України проінспектував стан будівництва бригадного табірного військового містечка та гуртожитків в рамках масштабного проекту будівництва житла поліпшеного типу для військовослужбовців-контрактників, поспілкувався з підрядниками та оглянув інфраструктуру.

У м. Миколаїв Олег Шевчук ознайомився з етапами будівельних робіт зі зведення житлових комплексів для морських піхотинців, десантників та артилеристів ВМС, які проходять службу у військових частинах гарнізону. Зазначимо, що окрім цього, у Миколаєві відбувається початок будівництва смарт-квартир для сержантського складу. Це буде декілька 4-х поверхових житлових споруд, де сержантський склад проживатиме в однокімнатних сучасних комфортних помешканнях.

Під час конструктивного спілкування з представниками будівельних організацій-підрядників, заступник Міністра оборони України обговорив низку важливих питань.

Як зазначив за підсумками робочої поїздки Олег Шевчук, практично всі об’єкти вийшли на планові терміни. Є позитивні зрушення в ході будівництва, також було наголошено будівельникам на суворе дотримання умов роботи щодо термінів та якості виконання робіт. Влітку Міноборони очікує здачу гуртожитків у Миколаївському гарнізоні.

Вчора, 1 березня, була третя річниця, як розпочала роботу перша військова радіостанція «Армія ФМ»

Цей унікальний проект, в умовах «гібридної» російської агресії, задумали та втілили військові журналісти Центральної телерадіостудії Міноборони України як один із засобів інформаційної підтримки наших захисників, які нині протистоять російсько-окупаційним військам на передовій.

Військове радіо «Армія ФМ» мовить у 18 містах. Наприкінці минулого року радіо отримало ліцензію на мовлення у Києві, Житомирі та Вінниці.

За три роки в прямих ефірах військової радіостанції побували понад тисяча гостей. А з 2017 року загалом відбулося 16 виїзних ефірів, зокрема, на передову.

Колектив військового радіо «Армія ФМ» привітали Президент України Петро Порошенко, Міністр оборони України Степан Полторак, а також численні вдячні слухачі.

Прес-служба Міноборони та команда Інформаційно-аналітичного центру Національної безпеки України приєднується до вітань нашим військовим колегам.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

 

http://mediarnbo.org/2019/03/02/oos-zvedeni-dani-02-bereznya-2019/