Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 28 лютого 2019

ООС: зведені дані – 28 лютого 2019

Протягом минулої доби на лінії бойового зіткнення російсько-окупаційні війська продовжували збройні провокації в бік позицій Українських оборонців. Окупанти свідомо застосовували заборонені Мінськими угодами зразки озброєння. Підрозділами Об’єднаних сил вчергове зафіксовано ворожі обстріли з артилерії, мінометів, протитанкових ракетних комплексів.

Загалом протягом минулої доби, 27 лютого, російсько-окупаційні війська здійснили 11 прицільних обстрілів наших оборонних позицій.

Захисники України, не порушуючи Мінських угод, застосовували у відповідь чергові вогневі засоби. За даними розвідки Штабу ООС, минулої доби у складі російсько-окупаційних військ є втрати у живій силі та техніці.

Як повідомлялося, внаслідок ворожих обстрілів отримав поранення один наш захисник.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська 6 разів застосовували різні зразки озброєння під час обстрілів оборонних позицій захисників України.

Ворог порушив режим тиші з 10:30 застосувавши великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю поблизу Новолуганського. Протягом 20 хвилин, з метою збереження життя та здоров’я особового складу, захисники України придушили ворожу активність черговими вогневими засобами.

Пізніше, з 15:15 противник тричі здійснив обстріл наших мужніх оборонців Кримського. З напрямку н.п. Жолобок окупанти протягом 40 хвилин здійснили 10 пострілів з артилерії калібру 122 мм та застосували протитанкові ракетні комплекси. Окрім цього, після 17:00 з напрямку н.п. Донецький та з 19:30 з напрямку Сентянівки, окупанти випустили по наших захисниках Кримського загалом 10 мін калібру 82 мм.

Ще 7 мін 82-го калібру ворог випустив з 22:30 з напрямку окупованого села Шишкове по оборонцях н.п. Жовте.

Підрозділи Об’єднаних сил щоразу вели адекватні оборонні дії та застосовували у відповідь штатне піхотне озброєння, не порушуючи Мінські угоди.

Окрім цього, вчора зафіксовано чергове порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ поблизу Станиці Луганської. З 22:40 ворог вів нетривалий обстріл зі стрілецької зброї з напрямку від окупованої Миколаївки.

Вогонь у відповідь захисники України не відкривали, дотримуючись режиму тиші.

Донецький напрямок

Російсько-окупаційні війська здійснили 5 збройних провокацій проти підрозділів Об’єднаних сил.

Як повідомлялося, одразу з опівночі російсько-окупаційні війська здійснювали тривалу збройну провокацію на приморській ділянці нашої оборони. З напрямку н.п. Пікузи та Ужівка окупанти протягом двох з половиною годин вели гранатометний обстріл наших оборонних позицій поблизу Водяного, також військовослужбовці Об’єднаних сил зафіксували розриви близько 10 ворожих мін 120-го калібру.

Вогонь ворожого снайпера зафіксовано вночі поблизу Гнутового. З 03:00, близько 20 хвилин противник вів тут обстріл з напрямку окупованого села Верхньоширокинське.

Окрім цього, з 12:30 російсько-окупаційні війська застосували міномети та протитанкові ракетні комплекси по захисниках Чермалика. Зокрема, протягом години з напрямку села Набережне окупанти випустили 10 мін 82-го калібру та здійснили декілька пострілів з ПТРК.

Ввечері під ворожим вогнем двічі перебували наші мужні оборонці Водяного. З напрямку окупованих н.п. Азов та Ужівка противник вів вогонь з гранатометів різних типів та стрілецької зброї.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 28 лютого

Від початку цієї доби на лінії бойового зіткнення зафіксовано вже 7 прицільних ворожих обстрілів. При цьому щоразу з близько 06:00 до 11:00 російсько-окупаційні війська інтенсивно застосовували заборонене Мінськими угодами озброєння.

На Луганському напрямку зафіксовано 1 обстріл. З близько 06:00, протягом 20 хвилин, ворог випустив 10 мін 82-го калібру по нашим оборонцям н.п. Шуми. Підрозділи Об’єднаних сил застосували у відповідь чергові вогневі засоби.

Основна ворожа активність від початку цієї доби знову спостерігається на приморській ділянці нашої оборони.

Тут російсько-окупаційні війська здійснили 6 збройних провокацій.

З близько 06:30 окупанти одночасно вели півторагодинні обстріли оборонців Широкиного та Лебединського, застосовуючи 122-мм артилерію, міномети 120-го та 82-го калібру, гранатомети різних типів та великокаліберні кулемети.

Окрім цього, з 06:40 під ворожим вогнем з артилерії та АГС опинилися наші мужні захисники Водяного. Пізніше, з 10:00 наші військові зафіксували тут розриви 10 ворожих мін 120-го калібру.

Також російсько-окупаційні війська вели мінометні обстріли із калібру 120 мм з 08:30 в районі Лебединського, з 82-го – з 08:50 поблизу Гнутового.

Загалом від початку цієї доби окупанти вже здійснили понад 30 пострілів з артилерії калібру 122 мм, та випустили понад 60 мін калібрів 120 та 82 мм.

За наявною інформацією втрат внаслідок ворожих обстрілів серед наших героїв-захисників немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Командування ЗС РФ продовжує нарощувати бойові спроможності з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ за рахунок оснащення їх додатковим озброєнням та підвищення рівня інтенсивності бойової підготовки.

Зокрема, у ході проведення 26-27 лютого ц.р. на полігонах тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей навчальних стрільб артилерійських розрахунків 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика», особлива увага приділялась напрацюванню навичок особового складу у застосуванні завезених з території Росії, у т.ч. цього року, автоматизованих звукометричних комплексів пасивної дії АЗК-7 «Мезотрон».

Водночас російськими офіцерами проводились заняття з командирами артилерійських батарей щодо використання спеціалізованих комплексів розвідки для завдання максимальних втрат підрозділам Об’єднаних сил, у ході ведення російськими окупаційними військами бойових дій.

Захисники України пильно виконують бойові завдання на лінії бойового зіткнення. Підрозділи Об’єднаних сил перебувають напоготові до будь-яких підступних дій з боку російсько-окупаційних військ.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/02/28/oos-zvedeni-dani-28-lyutogo-2019/