Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 25 лютого 2019

ООС: зведені дані – 25 лютого 2019

Кількість ворожих вогневих провокацій за вчорашню добу помітно зросла, і склала шістнадцять обстрілів. Ворог продовжує активно застосовувати міномети та артилерійські системи заборонених калібрів. Окрім того російсько-окупаційні війська вкотре застосовували зброю проти мирних населених пунктів.

Загалом, за вчорашню добу противник шістнадцять разів обстрілював наші оборонні позиції, у більшості випадків ведучи вогонь з мінометів та артилерії.

Всього російсько-окупаційні війська випустили в бік оборонних позицій Об’єднаних сил 285 снарядів та мін важких калібрів.

Військовослужбовці Збройних Сил України вживали рішучих заходів з метою придушення вогневої активності противника, застосовуючи виключно чергові вогневі засоби.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України, на превеликий жаль зазнав смертельного поранення військовослужбовець Збройних Сил України.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, а також бойовим побратимам військовослужбовця, який віддав життя, захищаючи Україну від російських окупантів.

Вічна пам’ять Герою!

Ще двоє наших оборонців дістали поранення середнього ступеня важкості. Зараз наші поранені захисники евакуйовані до медичних закладів та отримують кваліфіковану допомогу.

Як інформує наша розвідка, 24 лютого, внаслідок влучного вогню у відповідь з боку українських захисників, трьох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено, та чотирьох поранено.

Луганський напрямок

Сім разів за добу противник відкривав вогонь у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання. Під час кожного обстрілу окупант активно застосовував міномети 120-го та 82 калібрів, а також артилерію калібру 122 мм.

Перший факт відкриття масованого вогню з боку противника стався вчора о п’ятій ранку в районах одразу кількох населених пунктів. Тоді, упродовж години російсько-окупаційні війська випустили в бік оборонних позицій Об’єднаних сил біля н.п. Новозванівка 18 артилерійських снарядів 122-го, 17 мін 120-го та 10 боєприпасів 82 калібрів.

Одночасно з цим, ворог здійснив вогневий наліт з мінометів в бік оборонців  Катеринівки, Новоолександрівки та с. Золоте. Більше ста мін заборонених калібрів вибухнули в районі тамтешніх українських позицій. Артилерійський вогонь супроводжувався пострілами з озброєння бойових машин піхоти, зенітних установок ЗУ-23-2, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

Під час цього хаотичного обстрілу, якого противник завдав зі сторони Первомайська, десять ворожих мін влучили безпосередньо в населений пункт Новоолександрівка. Внаслідок обстрілу загорівся житловий будинок по вулиці Космічна, який згодом був повністю зруйнований пожежею.

Окрім того, значних ушкоджень зазнало с. Золоте-4. Ворожі артилерійські та мінометні снаряди спричинили вибухи та пожежі по вулиці Висока та Виноградна. Зруйновано присадибні будівлі, навіси у дворах, пошкоджено житлові будинки. Також ворожим снарядом пошкоджено автомобіль, що знаходився у дворі та знищено господарські будівлі у саду.

За попередньою інформацією обійшлося без жертв з боку цивільного населення. Водночас, характер руйнувань та наявність постраждалих з’ясовується представниками української сторони Спільного центру з питань припинення вогню, а також правоохоронними органами.

Відзначимо, що жоден ворожий обстріл не залишився без відповіді. Військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил влаштували противнику гідну відсіч із застосуванням чергових вогневих засобів. Водночас, розуміючи небезпеку для мешканців населених пунктів, де противник влаштовує свої вогневі позиції, наші захисники не відкривали вогонь з заборонених зразків озброєння, аби не наразити на небезпеку мирних людей, які потерпають від злочинних дій окупантів.

Донецький напрямок

Не менш напруженою залишалася ситуація тут, де за вчорашню добу наші захисники нарахували дев’ять прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Тут також ворог активно застосовував міномети важких калібрів. Під вогонь окупантів неодноразово потрапляли позиції Об’єднаних сил, обладнані неподалік н.п. Водяне, Лебединське, Павлопіль, Піски та Красногорівка. Здебільшого це були мінометні, а також обстріли з автоматичних і ручних гранатометів та іншої піхотної зброї.

На найбільш зухвалі ворожі провокації наші військовослужбовці відкривали вогонь на ураження, але знову ж таки, без застосування забороненої зброї.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 25 лютого

Станом на зараз ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил є дещо спокійнішою, ніж якою вона була за вчорашній ранок.

Тим не менш, противник продовжує обстрілювати наші оборонні позиції. Від початку поточної доби і станом на 12:00  зафіксовано вже три ворожі обстріли, у тому числі із застосування мінометів.

Так, під вогнем противника перебували оборонні укріплення наших військ в районі н.п. Лебединське та Водяне. Там російсько-окупаційні війська застосували міномети важких калібрів та артилерійські системи калібру 122 мм, із витратою загалом 85 мін та снарядів. Вогонь ворог вів з боку окупованих селищ Саханка та Азов.

Окрім того окупант здійснив кілька пострілів зі стрілецької зброї неподалік с. хутір Вільний. Вогонь у відповідь наші захисники поки що не відривали.

Втрат у лавах українських військ від початку цієї доби немає.

Ситуація цілком контрольована підрозділами Об’єднаних сил.

 

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/02/25/oos-zvedeni-dani-25-lyutogo-2019/