Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 18 лютого 2019

ООС: зведені дані – 18 лютого 2019

Протягом минулої доби російсько-окупаційні війська продовжували порушувати режим тиші на лінії бойового зіткнення. Зокрема, під час обстрілів оборонних позицій Українських героїв ворог активно застосовував калібри озброєння, що заборонене Мінськими угодами.

Загалом протягом минулої доби, 17 лютого, зафіксовано 10 прицільних ворожих обстрілів. При цьому російсько-окупаційні війська випустили по оборонних позиціях наших захисників 55 мін 120-го та 82-го калібрів.

Як повідомлялося, вчора внаслідок ворожих обстрілів один наш захисник отримав поранення. Наразі військовослужбовець отримує необхідну кваліфіковану медичну допомогу у військовому мобільному госпіталі.

Зазначимо, що підрозділи Об’єднаних сил обстріли ворожих позицій першими не розпочинають, а під час ведення адекватного вогню у відповідь застосовують лише штатне піхотне озброєння, не порушуючи Мінські угоди.

За даними розвідки Штабу ООС, внаслідок адекватних оборонних дій підрозділів Об’єднаних сил, у складі російсько-окупаційних військ є втрати.

Повідомлення Української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК)

Вчора, 17 лютого, в районі Травневого окупанти обстріляли автомобіль нашої спостережної групи зі станкового протитанкового гранатомету (СПГ).

Випущена окупантами граната влучила у землю приблизно в одному метрі від лівого борту автомобіля, на якому присутній логотип СЦКК. Підступні і провокаційні дії російсько-окупаційних військ свідчать про те, що це було зроблено навмисно. Пошкодження автомобіля і поранення людей, які знаходилися всередині транспортного засобу вдалося уникнути.

Українська сторона СЦКК зауважує, що подібними свідомими агресивними збройними нападами російсько-окупаційні війська намагаються примусити наших військових згорнути роботу спостережних груп. Проте Українські військові у складі СЦКК пильно продовжують свою важливу роботу щодо моніторингу і фіксації підступної збройної діяльності російсько-терористичних військ на Донбасі.

Луганський напрямок

Російсько-окупаційні війська порушили режим тиші 5 разів.

Ворог вів мінометні обстріли з 04:30 ранку в районі Катеринівки, та двічі, вже ввечері – по нашим оборонцям Троїцького. Загалом окупанти випустили близько 30 мін калібру 82 мм. Окрім цього, поблизу вказаних н.п., а також в районі Новолуганського противник вів вогонь із гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Щоразу наші мужні захисники – підрозділи Об’єднаних сил придушували ворожу активність черговими вогневими засобами.

Окрім цього, вчора ввечері, з 23:15 зафіксовано чергове порушення режиму тиші з боку російсько-окупаційних військ поблизу Станиці Луганської. Противник вів обстріл зі стрілецької зброї з напрямку окупованого села Миколаївка.

Захисники України вогонь у відповідь тут не відкривали, дотримуючись режиму тиші.

Донецький напрямок

Зафіксовано також 5 прицільних обстрілів наших оборонних позицій з боку російсько-окупаційних військ.

На приморській ділянці нашої оборони, близько 01:00 ночі з напрямку окупованого села Азов ворог вів майже годинний обстріл з гранатометів та стрілецької зброї оборонців Водяного. Вже зранку, після 07:00 окупанти випустили по нашим захисникам цього н.п. 4 міни калібру 82 мм. Цього разу мінометний обстріл вівся з напрямку окупованого села Ужівка.

Також з 07:00, ворог вів розпочав мінометний обстріл наших мужніх оборонців Лебединського. З напрямку окупованого села Саханка противник протягом майже години випустив 20 мін калібрів 120 та 82 мм.

Вдень, після 14:30 наші захисники н.п. Піски зафіксували 4 розриви ворожих мін 120-го калібру. Окупанти супроводжували цей 15-хвилинний мінометний обстріл вогнем з озброєння БМП.

Пізніше, з близько 15:30 противник протягом півгодини застосовував великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю поблизу Павлополя.

Підрозділи Об’єднаних сил адекватно придушували ворожу активність.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 18 лютого

Від початку цієї доби на лінії бойового зіткнення відбулося загострення.

Станом на 12:00, зафіксовано 6 прицільних обстрілів наших оборонних позицій з боку російсько-окупаційних військ. При цьому окупанти активно застосовували артилерію, а також міномети різних калібрів.

На Луганському напрямку з 04:10 ранку ворог здійснив обстріл з гранатометів та великокаліберних кулеметів в районі Катеринівки. Також наші військові зафіксували тут розриви декількох ворожих мін калібрів 120 та 82 мм.

Пізніше, з близько 09:00 ранку противник двічі здійснив мінометний обстріл наших оборонців Новотошківського, загалом випустивши 10 мін 120-го та 82-го калібрів.

На Донецькому напрямку російсько-окупаційні війська розпочали ранок поточної доби артилерійським обстрілом на приморській ділянці нашої оборони.

З напрямку села Саханка окупанти з 06:35, протягом майже трьох годин, здійснили 35 пострілів з артилерії калібру 122 мм по наших оборонцях Лебединського.

З цього ж калібру артилерії, з 07:30 ворог розпочав обстріл позицій захисників Водяного. Тут протягом години противник здійснив понад 20 артилерійських пострілів 122-го калібру.

Окрім цього, з 08:00 ранку окупанти вели обстріл з озброєння БМП та гранатометів в районі Опитного.

Внаслідок активних обстрілів російсько-окупаційних військ із заборонених зразків озброєння, від початку поточної доби, втрат серед наших Українських героїв немає.

Підрозділи Об’єднаних сил застосовували у відповідь чергові вогневі засоби, не порушуючи Мінські угоди.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування активізувало заходи з недопущення витоку інформації про злочинну діяльність кадрових російських військовослужбовців під час проходження служби на командних посадах у складі з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ.

Зокрема, під приводом недопущення витоку службової інформації, особовому складу російських окупаційних військ доведено вимогу щодо заборони розміщувати у соціальних мережах фотографії, які мають будь-яке відношення до військової служби.

Водночас у 1, 2 АК ЗС РФ відмічено роботу комісій «Служби захисту державної таємниці». За результатами перевірки командирами військових частин російських окупаційних військ доведено накази вищого командування про заборону користування на території військових частин та під час несення служби будь-якими пристроями мобільного зв’язку. Всі виявлені пристрої мають бути вилучені або знищені, а їх власники будуть направленні до т.зв. «органів державної безпеки» окупантів.

Наші захисники – військовослужбовці Об’єднаних сил перебувають напоготові до агресивних підступних дій з боку російсько-окупаційних військ та пильно виконують бойові завдання із відсічі та стримування російської збройної агресії.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/02/18/oos-zvedeni-dani-18-lyutogo-2019/