Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 15 лютого 2019

ООС: зведені дані – 15 лютого 2019

Протягом минулої доби на лінії бойового зіткнення зафіксовано певне загострення внаслідок активного порушення режиму тиші російсько-окупаційними військами. Ворог продовжує вести обстріли оборонних позицій Українських героїв з калібрів озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Окрім цього, російські терористи, в порушення усіх норм Міжнародного гуманітарного права, здійснили вчора декілька артилерійських пострілів по одному з населених пунктів Донецької області, внаслідок чого окупанти знищили житловий будинок місцевого мешканця.

Загалом 14 лютого зафіксовано 12 прицільних ворожих обстрілів оборонних позицій наших захисників. При цьому російсько-окупаційні війська випустили понад 60 мін 120-го та близько 20 мін – 82-го калібру.

На жаль, внаслідок активних бойових дій протягом минулої доби троє наших Українських героїв отримали поранення різних ступенів. Військових було евакуйовано до військових мобільних госпіталів та надано необхідну кваліфіковану медичну допомогу.

За даними розвідки, внаслідок адекватних оборонних дій підрозділів Об’єднаних сил, у складі російсько-окупаційних військ є втрати у живій силі.

Вчора російські терористи застосували артилерію по мирних оселях українських громадян

За наявною інформацією, після 07:30 з напрямку окупованого н.п. Вуглегірськ здійснено обстріл селища Новолуганське Донецької області.  Російсько-окупаційні війська застосували артилерійську систему калібру 152 мм, що заборонена Мінськими домовленостями.

Цим артилерійським обстрілом російські терористи прямим попаданням знищили будинок місцевого мешканця.

Власник помешкання, 70-річний пенсіонер, перебуваючи в будинку, дивом залишився живим, зазнавши легких тілесних ушкоджень.

За даним  Штабу ООС, аналіз знайдених на місці обстрілу уламків снаряду підтверджує застосування окупантами керованих 152-мм артилерійських боєприпасів типу «Краснополь», які знаходяться на озброєнні артилерійських підрозділів ЗС РФ.

Факт обстрілу, наявність осколків даного високоточного боєприпасу та факт руйнування будинку підтверджується Українською стороною Спільного центру координації та контролю питань припинення вогню.

Цими обстрілами населених пунктів в районі проведення операції Об’єднаних сил російсько-окупаційні війська ставлять під загрозу життя та здоров’я цивільного населення Донбасу.

Луганський напрямок

Зафіксовано 5 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

Ворог порушив режим тиші з 15:35. В районі хутора Вільний окупанти застосували АГС. Пізніше, з 17:00 вони випустили тут декілька мін калібру 82 мм та продовжили обстріл з гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Гранатомети противник також застосував по нашим захисникам Зайцевого.

З 16:30 протягом сорока хвилин російсько-окупаційні війська вели мінометний обстріл оборонців Новолуганського. Тут наші військові зафіксували розриви 15 мін калібру 120 мм.

Пізно ввечері ворог випустив ще декілька мін 82-го калібру в районі Кримського.

У відповідь на ворожі обстріли підрозділи Об’єднаних сил адекватно застосували чергові вогневі засоби, не порушуючи Мінські угоди.

Донецький напрямок

Минулої доби ворог знову здійснив більшу кількість збройних провокацій із застосуванням мінометів різних калібрів. Тут загалом зафіксовано 7 прицільних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ.

З ранку, о 07:50 окупанти розпочали майже півторагодинний обстріл позицій наших захисників поблизу н.п. Піски. На цій ділянці нашої оборони зафіксовано загалом 35 розривів ворожих мін калібру 120 мм та 10 мін – 82-го калібру. Також ворог застосував тут озброєння БМП та гранатомети.

В цей же час окупанти випустили 10 мін 120-го калібру по оборонцям н.п. Опитне й також вели обстріл з БМП.

Ще по декілька мін калібру 120 мм ворог випустив вдень поблизу н.п. Верхньоторецьке, з 82-го калібру – в районі Авдіївки.

З гранатометів та іншого піхотного озброєння окупанти порушували режим тиші поблизу Павлополя та Мар’їнки.

Підрозділи Об’єднаних сил декілька разів адекватно застосовували штатне озброєння у відповідь.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 15 лютого

Від початку цієї доби станом на 12:00, на лінії бойового зіткнення зафіксовано 5 прицільних ворожих обстрілів по оборонних позиціях Українських героїв.

Зранку поблизу Попасної російсько-окупаційні війська застосували гранатомети. Також з гранатометів різних типів та зенітної установки ЗУ-23-2 ворог вів вогонь в районі н.п. Золоте-4.

Окрім цього, наші оборонці н.п. Нижнє зафіксували розриви 4-х ворожих мін калібру 82 мм. Противник вів обстріл з напрямку окупованої Сентянівки.

Ще 8 мін калібру 82 мм ворог випустив після 11:20 по захисниках н.п. Золоте-1.

Близько 11:00 відбувся ворожий обстріл з протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) в районі Мар’їнки.

Підрозділи Об’єднаних сил у переважній більшості випадків застосовували у відповідь чергові вогневі засоби та придушували збройну активність окупантів.

Із сумом повідомляємо, що сьогодні внаслідок російської збройної агресії, загинув один наш Український герой.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким нашого загиблого захисника, а також його бойовим побратимам.

Вічна пам’ять!

Ще двоє наших військових внаслідок бойових дій отримали поранення різних ступенів. Їх доставлено до військового мобільного госпіталя.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування продовжує зосереджувати зусилля на підвищенні рівня бойової готовності з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ. Зокрема, з 11 по 16 лютого ц.р. у 1 та 2 АК проводиться «тиждень бойової та мобілізаційної готовності» з перевіркою системи оповіщення. Слід зазначити, що вказаний захід синхронізований з аналогічними заходами з’єднань і частин Південного військового округу та здійснюється під безпосереднім контролем та керівництвом офіцерів штабу округу та вищих органів управління ЗС РФ.

Водночас противник приділяє особливу увагу готовності до застосування артилерійських та мінометних підрозділів російських окупаційних військ.

13-14 січня ц.р. на полігонах тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей проведені практичні стрільби з використанням 122-х та 152-мм артилерійських систем і мінометів. В якості інструкторів до вказаних заходів залучались кадрові офіцери-артилеристи ЗС РФ з метою підвищення ефективності підготовки артилерійських і мінометних підрозділів 1, 2 АК окупантів.

Наші захисники – військовослужбовці Об’єднаних сил перебувають напоготові до будь-якого розвитку подій та пильно виконують бойові завдання із відсічі та стримування російської збройної агресії.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/02/15/oos-zvedeni-dani-15-lyutogo-2019/