Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 13 лютого 2019

ООС: зведені дані – 13 лютого 2019

За вчорашню добу Штабом операції Об’єднаних сил нараховано п’ять випадків, коли російсько-окупаційні війська відкривали вогонь в бік позицій українських підрозділів. Під час одного з обстрілів ворог застосував міномети забороненого калібру. Також вчора задокументовано черговий факт відкриття противником вогню по мирному населеному пункту.

Луганський напрямок

Більшість фактів відкриття противником вогню по наших позиціях, а саме чотири, сталася вчора у смузі дій цього оперативно-тактичного угруповання.

Під ворожі обстріли потрапляли н.п. Травневе, Богуславське, Хутір Вільний та Станиця Луганська. Під час обстрілів позицій Об’єднаних сил, розташованих у згаданих районах, фіксувалося застосування ворогом ручних та автоматичних гранатометів, озброєння бойових машин піхоти, протитанкових керованих ракет та стрілецької зброї.

Окрім того, обстрілюючи наші оборонні позиції біля с. Хутір Вільний, російсько-окупаційні війська о 17:10 застосували міномети 82-калібру, випустивши двадцять боєприпасів.

У трьох випадках українські військовослужбовці успішно придушували ворожу вогневу активність, застосовуючи штатну піхотну зброю.

Донецький напрямок

Значно спокійніше минула вчорашня доба тут. Задокументовано лише один факт недотримання російсько-окупаційними військами режиму перемир’я. Сталося це о 22:17, коли противник здійснив кілька пострілів зі стрілецької зброї в сторону наших позицій районі Мар’їнки.

Водночас, вчора зранку російсько-окупаційні війська здійснили черговий підступний обстріл населеного пункту.

Так, о 09:00 ранку, зі сторони окупованої Саханки противник випустив міну 82-го калібру в бік с. Широкіне. Снаряд влучив у подвір’я по вулиці Радянській, внаслідок чого було пошкоджено зовнішню стіну та скло у вікнах будівлі. За попередньою інформацією обійшлося без втрат.

Внаслідок бойових дій, що тривали минулої доби на сході України, один військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил  зазнав поранення. Наразі він отримує медичну допомогу в одному з військових госпіталів.

Разом з тим, як інформує наша розвідка, 12 лютого трьох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено, та трьох поранено.

Щодо обстановки на лінії зіткнення сьогодні, 13 лютого

За попередньою інформацією, від початку поточної доби, станом на 12:00 в районі відсічі та стримування російської агресії у Донецькій та Луганській областях зафіксовано три випадки недотримання режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ.

Під ворожі обстріли потрапляли наші позиції в районах населених пунктів Авдіївка, Павлопіль та Водяне.

Також зафіксовано застосування противником мінометів 120 калібру під час обстрілу оборонних позицій Об’єднаних сил на підступах до с. Водяне.

У решті випадків ворог застосував протитанкові керовані ракети, автоматичні гранатомети та стрілецьку зброю.

Військовослужбовці Збройних Сил України вживали заходів щодо придушення вогневої активності противника, застосовуючи чергові вогневі засоби.

Втрат у лавах українських військ від початку цієї доби не обліковано, ситуація цілком контрольована підрозділами Об’єднаних сил.

 Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Керівництво ЗС та інших силових відомств РФ продовжує підвищувати контроль за діяльністю російських окупаційних адміністрацій та військ на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Зокрема, комісіями генерального штабу, командування сухопутних військ та Південного військового округу ЗС РФ продовжено роботу у з’єднаннях і частинах армійських корпусів з метою усунення раніше виявлених недоліків у питаннях організації служби на передових позиціях, стану бойової готовності та технічного стану озброєння та військової техніки. Також в компетенцію вказаних комісій входить питання контролю проведення ротації командного складу окупаційних військ з числа кадрових військовослужбовців ЗС РФ.

Водночас керівництвом ФСБ РФ активізовано роботу щодо кадрових змін у т.зв. «міністерствах державної безпеки» російських окупаційних адміністрацій.

У зв’язку зі значним збільшенням випадків розкрадання зброї та боєприпасів у з’єднаннях і частинах 1 та 2 армійських корпусів російсько-окупаційних військ та зростання потоків їх контрабанди з тимчасово окупованої територій до Росії через неконтрольовану українською владою ділянку кордону, керівництво ФСБ змушене здійснювати заміну окремих керівників підрозділів т.зв. «МДБ» на своїх співробітників.

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/02/13/oos-zvedeni-dani-13-lyutogo-2019/