Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 07 січня 2019

ООС: зведені дані – 07 січня 2019

Як і у попередні дні, минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил тривали бойові дії низької інтенсивності. Попри порівняно невелику кількість випадків, коли противник, не дотримуючись режиму тиші, відкривав вогонь в бік українських підрозділів, повного та всеохоплюючого припинення вогню на Сході України поки що досягти не вдається.

Останніми днями противник дотримується тактики ведення нічних обстрілів, у той час, коли у світлу пору доби ворожа зброя мовчить.

6 січня 2019 року противник порушив режим перемир’я п’ять разів. Усі обстріли визначені як прицільні, та сталися саме у темну пору доби. Разом з тим, фактів застосування російсько-окупаційними військами зброї заборонених калібрів вчора не фіксувалося.

Як і було зазначено, всього п’ять випадків порушення ворогом перемир’я сталося вчора на ліній зіткнення. На найбільш небезпечні ворожі вогневі провокації, з метою збереження життя і здоров’я українських захисників, підрозділи Об’єднаних сил застосовують штатну зброю.

Минулої доби внаслідок бойових дій у лавах Об’єднаних сил обійшлося без втрат. Жоден український військовослужбовець не загинув і не дістав поранень.

Водночас, за даними нашої розвідки, 6 січня один окупант зі складу російсько-окупаційних військ загинув та один отримав поранення.

Луганський напрямок

Рівно о 20:00 вечора противник відкрив вогонь з автоматичних гранатометів та кулеметів великого калібру в бік українських позицій біля н.п. Хутір Вільний.

Обстріл вівся зі сторони с. Золоте 5 і тривав рівно півгодини.

Вогневий вплив був доволі інтенсивним, і ніс пряму загрозу життю наших військовослужбовців, тож підрозділи Об’єднаних сил, які обороняють Хутір Вільний відкрили вогонь у відповідь, застосувавши штатну піхотну зброю.

Цей вечірній обстріл з боку противника став єдиним фактом порушення перемир’я на Луганському напрямку – решта доби там минула спокійно.

Донецький напрямок

Саме тут вчора противник влаштував більшість, а саме чотири вогневі провокації.

Усі обстріли сталися вже після настання сутінок.

Перший факт порушення ворогом перемир’я зафіксовано о 19:55 на підступах до с. Гнутове. Тоді противник відкрив щільний вогонь з піхотної зброї, включно з ручними та автоматичними гранатометами. Обстріл вівся зі сторони окупованого селища Пікузи, і тривав півгодини.

Військовослужбовці Збройних Сил України відповіли окупанту влучним вогнем з піхотного озброєння, без застосування великих калібрів. Це змусило противника знизити вогневий вплив та згодом припинити обстріл.

Однак вже через годину ворог влаштував чергову збройну провокацію, цього разу в районі Новомихайлівки.

Так, з 20:50 до 21:30 фіксувалися ворожі постріли з гранатометів РПГ та ГП-25, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

Цього разу ворог також отримав адекватну відповідь від українських військовослужбовців, які, аби вгамувати противника відкрили щільний вогонь з аналогічної зброї.

Дотримуючи тактики постійного перенесення вогневого впливу на інші рубежі, російсько-окупаційні війська, вже через декілька хвилин влаштували черговий обстріл, вже біля Мар’їнки. Там також лунали ворожі постріли з піхотної зброї та підствольних гранатометів.

Завершилися вчорашні бойові дії на Сході України ворожим кулеметним обстрілом позицій Об’єднаних сил, обладнаних неподалік Красногорівки. Цей обстріл розпочався о 21:40 і тривав близько двадцяти хвилин. Тоді російсько-окупаційні війська не застосовували гранатомети, а  обмежились пострілами зі стрілецького озброєння та кулеметів великого калібру. Обстріл був прицільним, разом з тим не ніс прямої загрози українським захисникам, то ж зазначена провокація противника залишилася без відповіді.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 07 січня

Станом на 10:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано одну ворожу збройну провокацію, сталася вона  о 08:20 в районі Павлополя, що на Донецькому напрямку.

Упродовж двадцяти хвилин російсько-окупаційні війська вели вогонь з АГС та кулеметів великого калібру, на що отримали адекватну відповідь від українських захисників.

Військовослужбовці Збройних Сил України повністю контролюють ситуацію на лінії зіткнення, та перебувають напоготові до будь якого розвитку ситуації.

Втрат у лавах Об’єднаних сил від початку поточної доби немає.

Слава захисникам України! Слава Україні!

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/01/07/oos-zvedeni-dani-07-sichnya-2019/