Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 23 січня 2019

ООС: зведені дані – 23 січня 2019

Минулої доби в районі проведення операції Об’єднаних сил тривали бойові дії низької інтенсивності.

Кількість збройних провокацій, які здійснили вчора російсько-окупаційні війська, порівняно з днем раніше суттєво не змінилася – чотири рази противник відкривав вогонь в бік позицій українських військових по всій лінії бойового протистояння.

Застосування противником озброєння заборонених калібрів вчора не фіксувалося. Водночас наші військовослужбовці задокументували черговий факт відкриття ворогом вогню безпосередньо по населеному пункту.

Луганський напрямок

Майже впродовж усієї доби там спостерігалася абсолютна тиша. Лише надвечір противник застосував піхотну зброю в бік українських позицій, розташованих в районі н.п. Золоте 4.

Прицільний ворожий вогонь з кулеметів наші військовослужбовці зафіксували о 18:05, обстріл тривав упродовж п’ятнадцяти хвилин, і вівся зі сторони с. Золоте 5.

Донецький напрямок

Тут минулої доби обліковано чотири випадки недотримання російсько-окупаційними військами режиму перемир’я. Усі факти відкриття противником вогню там також відбулися надвечір.

Перші ворожі постріли пролунали о 17:45 на підступах до с. Широкіне. Тоді противник застосував ручні і автоматичні гранатомети, а також кулемети великого калібру. Обстріл вівся зі сторони с. Безіменне.

Одразу після цього, рівно о 18:10 російсько-окупаційні війська перенесли вогневий вплив в район н.п. Красногорівка, застосувавши аналогічну, піхотну зброю. Цей обстріл був більш тривалим за часом – ворожа зброя не змовкала упродовж майже півгодини. Вогонь окупанти вели з боку н.п. Старомихайлівка.

Третім випадком порушення російсько-окупаційними військами режиму тиші на Донецькому напрямку став гранатометний обстріл опорних пунктів Об’єднаних сил, які обороняють Павлопіль. Протягом двадцяти хвилин окупант обстрілював тамтешні українські позиції з гранатометів АГС та стрілецької зброї.

Окрім фактів ведення вогню по наших позиціях на лінії бойового зіткнення, противник вкотре обстріляв мирний населений пункт

Так, близько другої години ночі окупанти здійснили кілька автоматних черг в бік населеного пункту Чермалик.

За оперативною інформацією, постраждалих серед цивільного населення немає. Водночас, внаслідок цього підступного обстрілу було пошкоджено вікна, віконні рами та кімнатну стіну в одному з будинків по вулиці Миру.

Цей факт вкотре доводить, що противник нехтує будь-якими правилами і законами ведення бойових дій, та не дотримується принципів міжнародного гуманітарного права.

Відзначимо, що в окремих випадках, на найбільш тривалі за часом і небезпечні вогневі провокації окупантів, наші захисники прицільно відповідали противнику вогнем з чергових засобів, без застосування зброї забороненого калібру.

Минулої доби під час бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув.

Однак, внаслідок підступного ворожого обстрілу зазнав поранення  представник піротехнічного підрозділу Державної служби з надзвичайних ситуацій. Його було невідкладно доправлено до військового госпіталя та надано кваліфіковану медичну допомогу. Наші військові лікарі характеризують стан його здоров’я як задовільний.

І як повідомляє наша розвідка, 22 січня двох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та двох поранено.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 23 січня

Від початку поточної доби, і станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил порушень режиму припинення вогню поки не фіксувалося.

Втрат у лавах українських військових немає.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Російське окупаційне командування активізувало заходи з нав’язування антиукраїнських настроїв населенню тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, інтенсивно розповсюджується дезінформація про наче б то «підготовку підрозділами Об’єднаних сил провокацій та диверсій на місцевих об’єктах хімічної промисловості».

При цьому, для переконання громадськості у зростанні загроз техногенного характеру з вини української сторони, противником збільшено кількість заходів із залученням підрозділів т.зв. «республіканських міністерств надзвичайних ситуацій».

Зокрема, російські окупаційні адміністрації організували проведення 22-25 січня ц.р. командно-штабного навчання з питань «ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру», здебільшого для посилення ефективності пропагандистських заходів в інтересах проведення чергового призову молодого поповнення на військову службу у складі російських окупаційних військ.

У зв’язку з цим, для висвітлення у місцевих засобах масової інформації, на полігонах розгорнуто показові польові пункти управління та пункти прийому особового складу, у т.ч. для прийому т.зв. «резервістів».

Крім того, для проведення занять, на відміну від попередніх навчань, обладнано навчальні місця, де встановлені стенди з написами і малюнками антиукраїнського змісту, містяться агресивні заклики проти України та рекламується т.зв. «братання з Росією».

Слава захисникам України!

Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/01/23/oos-zvedeni-dani-23-sichnya-2019/