Специальная мониторинговая миссия в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ в Украине Special Monitoring Mission to Ukraine
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

ООС: зведені дані – 12 січня 2019

ООС: зведені дані – 12 січня 2019

Минула доба в районі проведення операції Об’єднаних сил позначилася подальшим недотриманням російсько-окупаційними військами повного та всеохоплюючого режиму припинення вогню. При цьому кількість ворожих вогневих провокацій порівняно з попередньою добою помітно зросла.

Сім разів ворог відкривав вогонь в бік позицій українських військових. Водночас фактів використання мінометів противником вчора не було.

Усі без виключення ворожі обстріли, що сталися минулої доби були прицільними, і цілком могли завдати шкоди українським військовослужбовцям.

Аби максимально цьому запобігти, на найбільш небезпечні вогневі провокації противника підрозділи Об’єднаних сил вели вогонь у відповідь, застосовуючи чергові засоби, але без застосування заборонених калібрів.

Вчора внаслідок бойових дій двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил зазнали поранень. Наразі вони отримують кваліфіковану медичну допомогу та лікування у військових госпіталях.

За даними нашої розвідки, 11 січня двох окупантів зі складу російсько-окупаційних військ було знищено та ще двох поранено.

Луганський напрямок

Упродовж майже всієї доби тут спостерігалася абсолютна тиша. Однак, наприкінці дня ворог все ж не втримався від застосування зброї, і о 22:35 відкрив вогонь з кулеметів та АГС в бік позицій Об’єднаних сил в районі Кряківки. Ці провокативні дії противника були не тривалими – обстріл вівся не більше п’ятнадцяти хвилин, однак був прицільним, і нас загрозу нашим військовослужбовцям. Тож українські захисники дали противнику, який засів в районі с. Сокільники гідну відсіч, відкривши вогонь у відповідь з кулеметів та стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Більшість вогневих провокацій, а саме шість, сталися вчора саме тут.

Перший ворожий постріл пролунав близько 08:10 ранку в районі с. Водяне. Тоді противник, зі сторони н.п. Ужівка застосував проти наших військових ручні та автоматичні гранатомети. Вогонь вівся більше години.

Майже одночасно, о 08:52 розпочався ворожий кулеметний обстріл біля н.п. Гнутове, який також тривав цілу годину. Варто зазначити, що цей населений пункт вчора потрапляв під ворожий вогонь двічі. Під час другого обстрілу, який зафіксовано о 16:35, російсько-окупаційні війська змінили тип зброї, застосувавши вже не стрілецькі зразки, а ручні та автоматичні гранатомети.

Упродовж дня противник постійно змінював напрямки ведення вогню. Незмінним залишався лише тип зброї, яку застосовували російсько-окупаційні війська.

Так, починаючи з 10:00 і закінчуючи 23:30 противник чинив вогневі провокації біля селищ Новомихайлівка та  Лебединське. Оборонні позиції Об’єднаних сил в районі останнього вчора також потрапляли від ворожі обстріли двічі.

Основним видами зброї, які застосовував противник минулої доби були гранатомети СПГ та РПГ, а також великокаліберні кулемети.

Обстановка на лінії зіткнення сьогодні, 12 січня

Від початку цієї доби, станом на 12:00 в районі проведення операції Об’єднаних сил порушень режиму припинення вогню поки не фіксувалося, втрат у лавах українських військових немає.

Ситуація перебуває під повним контролем Збройних Сил України.

 

Слава захисникам України! Слава Україні!

 

Інформацію підготовлено Міністерством оборони України

http://mediarnbo.org/2019/01/12/oos-zvedeni-dani-12-sichnya-2019/