Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Список погибших

 

 

Втрати квітня. Упродовж місяця в зоні ООС загинули 13 захисників України

1 травня, 2019

У квітні українські військові на Донбасі зазнали найбільших втрат від початку року.

У квітні 2019 року українські військові на сході України зазнали найбільших втрат від початку року – упродовж місяця в зоні проведення операції Об’єднаних сил загинули 13 українських військових і один працівник Державної служби з надзвичайних ситуацій, 38 воїнів отримали поранення. Про це свідчать щоденні дані штабу операції Об'єднаних сил та інформація від командування Десантно-штурмових військ, які зібрав  Тиждень.ua .

1 квітня.  Протягом першої доби квітня на лінії бойового зіткнення ворог суттєво збільшив кількість прицільних обстрілів по оборонних позиціях підрозділів Об’єднаних сил, здійснивши 18 прицільних обстрілів. При цьому, ворог випустив понад 20 мін різних калібрів.

Унаслідок ворожих обстрілів троє захисників України отримали поранення.

2 квітня.  Ворог переважно вів вогонь з мінометів та ствольної артилерії. Нараховано п’ятнадцять фактів порушення режиму перемир’я з боку російсько-окупаційних військ.

У наслідок бойових дій  двоє військовослужбовців Збройних Сил України загинули , ще  двоє наших захисників дістали поранення .

Загиблі - відома на фронті жінка-доброволець, кулеметниця батальйону “Донбас-Україна”  Яна Михайлівна Червона  (позивний "Відьма") та молодший сержант  Олександр Анатолійович Мілютін  (позивний "Дєд"). Життя героїв обірвалося близько 13.30 в районі н.п. Новозванівка-Попасна від прямого влучання у бліндаж снаряду ворожої гаубиці 152-мм калібру.

Яна Червона народилася 16 квітня 1979 року у Харкові. Від початку війни на Донбасі була волонтером, у 2016 році підписала контракт з 54-ою окремою механізованою бригадою ЗСУ, яка на той час тримала оборону на Світлодарській Дузі. У Яни залишилося двоє дітей.

Президент Петро Порошенко посмертно нагородив Яну орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Олександр Мілютін загинув  у віці 50 років. Герой народився 29 грудня 1968 року на Сумщині, та ще в дитинстві приїхав в Бахмут. Він навчався в школах №11 та №4. Пізніше отримав диплом машиніста, а у 1998 році проходив військову службу в складі німецької армії. По закінченню військової служби, він 12 років пропрацював у виправній колонії в Бахмуті.

У січні 2017 року, у 48 років, він добровільно пішов у місцевий військкомат та підписав контракт. У нього вже був досвід у військовій службі. Тож, після навчань, чоловік майже одразу поїхав на передову. Служив у батальйоні “Донбас Україна”. 

4 квітня.  Цієї доби зафіксовано десять обстрілів боку російсько-окупаційних військ. Через ворожі мінометні обстріли дістав поранення один військовослужбовець ЗСУ.

5 квітня.  Терористи здійснили 17 прицільних обстрілів. При цьому окупанти випустили по українських позиціях близько 60 мін різних калібрів.

У цей день у результаті влучання ворожого снайпера  загинув кулеметник 57-мої мотопіхотної бригади Юрій Фармагей . Трагедія сталася під час виконання бійцем бойових завдань в районі с. Піски Донецької області. Загиблий боєць 1972 року народження, мешкав в селі Огіївка Гайсинського району Вінницької області. У нього залишилося двоє синів, один з яких служить морським піхотинцем, а також двоє онуків.

Також 5 квітня  двоє українських військових дістали поранення .

6 квітня.  На Донбасі за Україну  віддали своє життя двоє молодих героїв – солдат Дмитро Стрекнев  9 липня 1997 року народження та гранатометник 54 окремої механізована бригади  Іван Лисиця , який народився 3 квітня 1996 року.

Дмитро загинув від кульового поранення  у бою близько 23:30, коли ворог вів обстріл з мінометів калібром 82 мм, АГС та ВКК. Від був уродженцем міста Сватове Луганської області, закінчив Сватівську ЗОШ №2.

Іван теж загинув від кульового поранення близько 23:30 поблизу хутора Вільний. До служби військовий проживав у селі Карпівка Широківського району Дніпропетровської області.

Командування операції Об'єднаних сил оголосило про намір посмертно нагородити військовослужбовців за мужність і героїзм.

Загалом протягом 6 квітня російсько-окупаційні війська здійснили 14 прицільних обстрілів. Зокрема, окупанти випустили по наших оборонних позиціях близько 60 мін 120-го та 82-го калібрів.

7 квітня.  Загалом протягом цієї доби обліковано 10 обстрілів наших позицій, усі вони визначені як прицільні. Вибухи боєприпасів заборонених домовленостями 120-х та 82-х мінометів на позиціях підрозділів Об’єднаних сил лунали 45 разів.

Під час обстрілів  поранення зазнав один військовослужбовець Об’єднаних сил .

8 квітня.  На сході України під час ворожого обстрілу  загинув 57-річний боєць 93-ї бригади Микола Неживий  (позивний "Мєхан") з Хмельницького.

Микола  розпочав свою службу на Сході у 2014 році в батальйоні “Айдар”. 2 лютого цього року він підписав контракт і опинився в 93-й бригаді.

Цієї доби, коли ворог здійснив тринадцять обстрілів,  ще троє наших захисників зазнали бойових поранень .

9 квітня.  На Донбасі  загинув Бойцов Олег Леонідович  - старший сапер відділення піротехнічних робіт групи піротехнічних робіт частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування аварійно–рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Донецькій області старшина служби цивільного захисту.

Трагічна подія сталася під час проведення піротехнічних робіт з обстеження та очищення ділянок місцевості від вибухонебезпечних предметів поблизу водогону насосної станції Сіверський-Донецьк-Донбас (сіра зона) в районі населеного пункту Зайцеве Бахмутського району.

Олег розпочав службу пожежним у 37 Державній пожежно-рятувальній частині у м. Слов’янськ. 

У результаті цього вибуху  також дістали поранення старший лейтенант служби цивільного захисту Слепканя Дмитро Геннадійович та старший сержант служби цивільного захисту Безкоровайний Євген Андрійович .

10 квітня.  За добу відбулося дев’ять ворожих обстрілів, три з яких сталися із застосуванням ворожого мінометного вогню, у результаті чого  двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил зазнали поранень .

11 квітня.  У зоні проведення операції Об’єднаних сил  восьмеро військовослужбовців отримали поранення, один український герой загинув .

Так, під час виконання бойового завдання на Приазов’ї отримав несумісне з життям поранення, командир десантно-штурмового відділення 79-ї окремої десантно-штурмової бригади старший солдат  Роман Вікторович Чибінєєв . Він народився 4 червня 1989 року в Бердянську і є братом колишнього військовослужбовця 79-ї ОДШБ, Героя України Валерія Чибінєєва.

Хлопці рано втратили батьків, виховувалися у Бердянській школі-інтернаті (1993-2004).

Роман після закінчення дев’яти класів продовжив навчання у Бердянському професійно-будівельному ліцеї. 2016 року вступив на військову службу за контрактом до ЗСУ.

Влітку Роману виповнилося б тридцять років.

12 квітня.   Цього дня під час ворожого обстрілу загинув старший сержант Ігор Ігнатенко на псевдо «Цум». Бойовий шлях воїна пройшов через Піски, Станицю Луганську, Гранітне, Авдіївку та шахту Бутівку. Без батька та чоловіка лишились дружина та двоє дорослих синів.

Ще  двоє військовослужбовців отримали поранення .

Крім того, 12 квітня на Донбасі  помер поранений напередодні внаслідок обстрілу поблизу Гранітного морський піхотинець Володимир Лисаківський .

30-річний герой був кулеметником. У квітні 2015 року Володимир мобілізували в ЗСУ, а в липні 2017 року його звільнили в запас, після чого знову пішов на фронт.

Він жив у Кривому Озері Миколаївської області. До війни на Донбасі навчався на юриста в Національному університеті Державної податкової служби України, а в жовтні 2011 року його призвали на строкову військову службу.

14 квітня.  Упродовж доби на лінії зіткнення обліковано 10 прицільних ворожих обстрілів, внаслідок яких  один український воїн зазнав поранення.

16 квітня.  За день російсько-окупаційні війська здійснили дев’ять вогневих провокацій по всій лінії зіткнення, у чотирьох випадках застосувавши зброю заборонених калібрів. Усі ворожі провокації були ідентифіковані як прицільні.

Унаслідок бойових дій  двоє українських захисників отримали поранення . Стан їхнього здоров’я оцінювався як задовільний.

18 квітня.  Протягом доби російсько-окупаційні війська здійснили 10 збройних провокацій,  унаслідок чого отримав поранення  один український військовослужбовець .

21 квітня.  Російсько-окупаційні війська двічі порушили режим тиші на лінії бойового зіткнення. Унаслідок ворожих обстрілів в районі Катеринівки отримав поранення  один український військовий . Стан його здоров’я оцінювався як  задовільний.

22 квітня.  Унаслідок ворожого мінометного обстрілу в районі населеного пункту Новоолександрівка  загинув  21-річний уродженець смт Широке Широківського району Дніпропетровської області, навідник-оператор солдат Олександр Цапенко .

Трагічна подія сталася, коли група ворожої піхоти розпочала пересування до смуги забезпечення опорного пункту окремої механізованої бригади. Олександр в цей час перебував на взводному опорному пункті та вчасно виявив переміщення противника. Разом з товаришами Олександр відкрив вогонь по ворогу, примусивши його до відступу.

Прикриваючи відхід піхоти, противник розпочав обстріл наших позицій з мінометів калібру 82 мм. Одна з мінометних мін вибухнула поблизу позиції Олександра, завдавши йому поранень, не сумісних з життям.

За проявлену відвагу солдат Цапенко буде представлений до нагородження (посмертно).

 Також цієї доби  троє захисників України отримали поранення .

23 квітня.  Від кулі ворожого снайпера  загинув учитель історії з Полтавщини, молодший сержант батальйону "Айдар" Юрій Коновод . Він народився 1964 року в селі Ланна Карлівського району. Пройшов війну в Афганістані.

24 квітня.   Російсько-окупаційні війська здійснили 14 прицільних обстрілів наших позицій, при цьому вісім разів застосовуючи заборонене Мінськими угодами озброєння – міномети та артилерію.

Унаслідок ворожих обстрілів  отримав поранення один наш військовий . Його було евакуйовано до медичного закладу.

26 квітня.  Обстрілів наших оборонних позицій на лінії зіткнення за добу зафіксовано значно більше, ніж попередньої. Окупанти 23 рази порушили режим припинення вогню, активно застосовуючи заборонені міномети калібрів 120 і 82 мм. 9 разів ворог застосував заборонені Мінськими домовленостями міномети 120-го та 82-го калібрів, випустивши по наших позиціях 44 боєприпаси обох калібрів.

Унаслідок обстрілів  двоє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранень .

27 квітня.  На лінії бойового зіткнення спостерігалося певне зменшення активності російсько-окупаційних військ: 13 обстрілів проти 23, що ворог здійснив позаминулої доби. Зокрема, вчора окупанти лише один раз застосували заборонене Мінськими угодами озброєння. Так, більшість збройних провокацій окупантів відбувалася із застосуванням гранатометів та іншого піхотного озброєння.

Один український військовий отримав поранення

30 квітня.  Цього дня у районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області внаслідок смертельного кульового поранення, завданого снайпером найманців РФ,  загинув військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади Володимир Анатолійович Куцик , мешканець села Стоянів Радехівського району Львівської області 1968 року народження.

Володимир перебував на спостережному посту взводного опорного пункту одного із підрозділів бригади та виконував бойове завдання.

Під час зміни Володимиром позиції бойовики відкрили вогонь із новітньої російської снайперської гвинтівки калібру 12,7 мм. Одна із куль поранила нашого захисника. Йому відразу було надано невідкладну медичну допомогу та розпочато евакуацію до лікарні. Але, на жаль, поранення виявилося несумісним із життям.

Також 30 квітня  помер 53-річний сержант Сергій Гвоздієвський , який 29 травня отримав важкі поранення під час підриву вантажівки 79 ОДШБР на міні під час доставки води на позицію. Це трапилося на Маріупольському напрямку.

Після надання долікарської та першої медичної допомоги армієць був евакуйований гелікоптером до шпиталю в Дніпро, однак помер. У чоловіка були тяжкі травми обох ніг та опіки понад 70% тіла.

Сергій Володимирович народився 14 квітня 1966 року. Мешканець міста Могилів-Подільський Вінницької області. Служив на контракті в 79-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ.

Прес-центр ООС не повідомляв про поранених 29 квітня і померлих від ран 30-го. Однак про смерть Гвоздієвського як про бойову втрату поінформувало командування Десантно-штурмових військ — зазначається, що сержант Гвоздієвський виконував завдання за призначенням.

Крім того, цього дня  один військовий зазнав поранення .

 

https://tyzhden.ua/News/229674

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества