Антитеррористическая операция на востоке Украины
 

Ситуация на украино-российской границе

 

Щодо ситуації на українсько-російському кордоні

5.09.2014
Прес-служба Державної прикордонної служби України

Підрозділи Державної прикордонної служби України продовжують охорону та захист державного кордону України в умовах вкрай напруженої обстановки, ускладненої активними бойовими діями на напрямку н.п. Новоазовськ – м. Маріуполь та передислокацією ЗС РФ та терористів з метою підготовки до наступу у напрямках населених пунктів Маріуполь, Волноваха, Констянтинівка, Фащівка та Алчевськ. Зафіксовано постачання російською стороною озброєння та живої сили, що здійснювалося в районах н.п. Дібрівка та н.п. Новоазовськ.

Підрозділи Держприкордонслужби проводять активні розвідувально-пошукові та рейдові дії від визначених рубежів в бік лінії державного кордону. Під час операцій відбулося п’ять збройних зіткнень та три обстріли прикордонних позицій та нарядів. П’ять прикордонників було поранено.   

З 12:05 до 12:10 4 вересня бойовиками здійснено мінометний обстріл опорного прикордонного пункту в Донецькій області.

4 вересня о 13:30 мобільна група під час рейду в районі н.п. Роза вступила в бойове зіткнення із дозором терористів, які здійснювали марш в складі одного танку та вантажівки «Урал», на якій була встановлена зенітна установка «ЗУ-23». Під час бою прикордонниками знищено вантажівку із зенітною установкою, а танк без відповідної підтримки відійшов в тил території, що контролюється бойовиками.

4 вересня о 13:50 рейдова група в районі н.п. Комінтернове вступила в вогневий контакт із загоном терористів у складі двох танків, одного БМП та військовими, які їхали на броні. Під час бою чотири терористи знищено, також було поранено два прикордонники. О 14:10 на підмогу рейдовій групі прибула ще одна мобільна група прикордонників. Спільними діями їм вдалося змусити росіян відступити.

4 вересня о 18:00 в районі н.п. Тельманове прикордонники знищили блокпост терористів. О 20:50 у результаті пошуково-розшукових дій, в районі н.п. Лебединське (8 км на схід від м. Маріуполь) на встановленій терористами розтяжці підірвались три прикордонники Донецького загону, внаслідок чого один прикордонник поранений та двоє контужені.

Також продовжуються обстріли прикордонних нарядів та прикордонних підрозділів  в Луганській області зі сторони РФ.

4 вересня о 15:00 зі сторони РФ на напрямку Деркул (РФ) – Красний Деркул (Укр.) три БМП здійснювали обстріл прикордонних нарядів. Втрат та поранених немає. О 20:30, 20:50, 21:56 та о 22:53 прикордонний наряд на напрямку Верхнє-Камишинський (РФ) – Нижьобараниківка (Укр.) на відстані до 10 км від лінії кордону спостерігав зі сторони Росії чотири залпи РСЗВ (ймовірно «Смерч») по території України в напрямку н.п. Побєда.

Російською стороною продовжується постачання терористам озброєння та живої сили в районі н.п. Дібрівка та Новоазовськ.

4 вересня о 3:40 з РФ через н.п. Дібрівка в бік н.п. Дмитрівка прослідувала колона військової техніки в складі: чотирьох РСЗВ БМ-21 «Град», восьми тентованих автомобілів «КамАЗ» та декілька автомобілів «Урал» з особовим складом.

О 10:00 з РФ в районі м. Новоазовськ у бік м. Маріуполь пройшла колона танків близько 20 одиниць під прапорами «ДНР».

О 17:30 з РФ через н.п. Дібрівка в бік н.п. Дмитрівка прослідувала колона військової техніки в складі п’яти РСЗВ БМ-21 «Град», п’яти автомобілів «КамАЗ», трьох автомобілів «Урал» з особовим складом, одного БТР, а у зворотному напрямку прослідувало 6 легкових транспортних засобів з піднятим червоним прапором, трьох військових вантажних автомобілів «КамАЗ» та 1 автомобіль «КамАЗ» синього кольору, на всіх транспортних засобах були нанесені білі круги.

Російська сторона продовжує концентрацію своїх збройних сил на півночі тимчасово окупованого Криму. До адміністративного кордону з материковою частиною України додатково прослідувала колона військової техніки в складі 10 БТР та декілька тентованих вантажних військових автомобілів.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247580040&cat_id=244277212

Антитеррористическая операция на востоке Украины

Музей миротворчества он-лайн

Центр миротворчества