Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

09.09.2024

23:13
У Києві розчаровані заявою прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на адресу українських воїнів, які захищають всю Європу та вільний світ від російських загарбників. Так МЗС відреагувало на слова прем’єра Словаччини про те, що в Україні нібито є підрозділи, пов’язані з нацизмом та фашизмом.

22:15
Міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового повіреного у справах РФ, якому висловили категоричний протест через російський ударний дрон, виявлений на території країни. Про це повідомила пресслужба зовнішньополітичного відомства Латвії.

19:54
На Сумщині у Шосткинському районі оголошено обов'язкову евакуацію з трьох населених пунктів – Глухова, Свеси та Есмані.

19:08
У понеділок, 9 вересня, на території румунського повіту Тулча, що біля кордону з Україною, виявили фрагменти російського безпілотника. Про це повідомило Міністерство оборони.

18:54
На вівторок, 10 вересня, не плануються обмеження електрики, але енергетики закликають не вмикати одночасно кілька потужних приладів впродовж 14 годин.

18:19
Італійське видання La Repubblica заявило, що німецький канцлер Шольц готує "мирний план", який може містити територіальні поступки з боку України. Голова зовнішньополітичного комітету Ради заявив LIGA.net, що пропозиції з врегулювання повинні бути в межах формули миру, тобто не порушувати засади міжнародного права та Конституцію України.

18:12
Швеція оголосила17-й пакет військової допомоги Україні вартістю 4,6 млрд шведських крон, що еквівалентно $440 млн. До нього увійшли бойові катери, переносні зенітно-ракетні комплекси, гранатомети та інше озброєння.

17:11
Національні збройні сили Латвії повідомили, що російський дрон, що впав на території країни, був начиненим вибухівкою безпілотником типу Shahed – але ціллю безпілотника була не Латвія.

16:40
Європейський Союз отримав інформацію про те, що Іран надав Росії балістичні ракети. Про це повідомив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

16:26
Міноборони України замінило радянські гранати Ф-1 та РДГ-5 зразками українського виробництва. Налагоджено серійне виробництво цих боєприпасів.

16:23
У Польщі ще не розпочали навчання Українського легіону. Щобільше, як повідомляє Gazeta Prawna, рекрутинг теж не розпочато – всі домовленості існують лише на папері.

16:17
Грузинський прем'єр Кобахідзе заявив, що Україна відкликала свого дипломата Михайла Харишина за те, що він закуповував пральні машини – що й було сприйнято неадекватним під час війни.

15:21
У НАТО немає даних, що падіння уламків російського озброєння на території Латвії та інших союзників було навмисним, але в Альянсі зазначили – такі дії є "безвідповідальними та потенційно небезпечними".

13:08
Міноборони Великої Британії показало супутникові знімки авіабази "Маринівка" у Волгоградській області після атаки БПЛА 22 серпня. Зруйновано ключову інфраструктуру.

13:00
СБУ заявила про затримання агента російської воєнної розвідки. За даними спецслужби, чоловік розставляв замасковані відеокамери для онлайн-коригування ракетно-дронових ударів по Києву та для виявлення української ППО, а також вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

12:50
Радник з національної безпеки Індії Аджит Довал цього тижня відвідає Росію, де особисто зустрінеться з диктатором Володимиром Путіним та обговорить питання миру в Україні.

10:35
Начальник Генштабу Чехії Карел Ржегка вважає, що Захід має дозволити Україні бити далекобійними ракетами по Росії. Це законне право на захист своєї країни та людей, вважає він.

10:34
Український льотчик Олексій (Moonfish) Месь у день своєї загибелі зміг збити дві російські ракети та атакував третю. Про це розповів головком ЗСУ Сирський.

10:16
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що російські безпілотники падають на території країн – членів НАТО через їхню бездіяльність.

09:30
Результати розслідування катастрофи F-16, в якій 26 серпня загинув льотчик Олексій Месь, оголосять найближчим часом. Про це заявив головком ЗСУ Сирський.

08:41
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що проблем з мобілізаційними заходами у країні немає. Крім того, за його словами, операція на Курщині підняла бойовий дух бійців.

07:54
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вважає, що операція у Курській області допомогла послабити наступ російських військ на Покровському напрямку.

06:37
В ніч проти 9 вересня російські війська здійснили чергову дронову атаку на Київ, всі ворожі безпілотники вдалося збити. Також Росія завдала авіаударів по Харкову – обійшлося без жертв.

06:35
В ніч проти 8 вересня у дорожньо-транспортній пригоді загинув радник міністра стратегічної промисловості Ярослав (Локі) Олійник. Він воював з 2017 року.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/