Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

30.05.2024

23:03
Видання Politico стверджує, що президент США Байден таємно дозволив Україні бити по Росії, але тільки у районі Харкова.

22:41
Німеччина анонсувала пакет допомоги Україні на 500 млн євро: там ракети до ППО IRIS-T.

22:12
Через відсутність корабельно-катерного складу у Керченській протоці, російські окупанти зокрема стали активно посилювати повітряну компоненту різноманітними літаками та гелікоптерами.

21:45
Раніше у Керченській протоці патрулювало 10-14 катерів та кораблів російських окупантів, а тепер – нуль, повідомили у ВМС ЗСУ.

21:14
Відсутність погодинних відключень електрики в останні дні травня є тимчасовим покращенням, незабаром ситуація знову погіршиться, повідомили в Укренерго.

20:50
У ніч на 30 травня Сили оборони успішно уразили ракетами ATACMS поромну переправу російських окупантів у Керчі.

20:25
Наразі свої дані у ТЦК оновило 69 000 громадян, а через застосунок Резерв+ – понад 1 200 000.

20:16
Деякі люди через електронну чергу до ТЦК отримують запис на години, коли військкомат не працює - військові та Міноборони працюють над покращенням системи.

19:59
У МЗС відповіли на заяви прем'єра Грузії Кобахідзе щодо нібито розпаду України після подій Майдану у 2014 році. У відомстві вважають, що висловлювання грузинського посадовця є "неприйнятними та обурливими".

19:55
ЗСУ повинні мати можливість використовувати західну зброю для ураження військових об'єктів у Росії. Глава МЗС Норвегії вважає, що це є "кристально чистим правом" України.

19:52
Росію не запросять на заходи з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у французькій Нормандії, стверджує агенція Reuters.

19:46
Очільниця Міністерства закордонних справ країни Байба Браже заявила, що в Латвії наразі відкидають дискусії щодо можливого відправлення військ до України.

18:18
Financial Times стверджує, що Україна та США підпишуть безпекову угоду перед Самітом миру.

17:54
Росія готує серію дезінформаційних роликів для дискредитації українських військових – зокрема, працівників ТЦК. Начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Плетенчук розповів, що у фейкових відео росіяни намагатимуться виставити українських військовослужбовців у максимально негативному світлі.

17:08
Колишнього голову Одеського обласного ТЦК Євгена Борисова заарештовано на два місяці за підозрою у легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом. Альтернатива – застава у 140 млн грн.

16:53
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що у Праги "немає проблем", якщо Україна завдаватиме ударів зброєю, наданою його країною, по цілях на території Росії.

15:41
Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що два російські катери "Тунець" не підлягають відновленню після ударів Magura V5.

15:41
Травневий наступ російської армії на Харківську область був проблематичним через швидкість. Водночас це не була найкритичніша ситуація й ці події дали поштовх суспільству для донатів – фонд Сергія Притули за один день закрив питання на понад 26 млн грн.

15:18
Франція незабаром може надіслати в Україну обмежену кількість військових інструкторів, а згодом їхня кількість зросте до декількох сотень. Про це повідомило видання Reuters.

15:09
Естонський очільник Алар Каріс підписав ухвалений парламентом закон, який дозволяє використовувати заморожені російські активи для компенсації збитків, яких Росія завдає Україні внаслідок війни.

15:08
Найбільша складність для фонду волонтера Сергія Притули – це можливість задовольнити всі запити, які надходять. За підсумками 2023 року вдалося повністю або частково покрити близько 47% потреб військових.

14:42
Данія не проти, щоб Україна атакувала переданими нею F-16 військові цілі в Росії. Відповідну позицію висловили прем'єрка і глава МЗС Данії.

13:41
У НАТО є лише 5% ППО, необхідної для захисту Центральної та Східної Європи. За даними співрозмовників Financial Times, наразі Альянс не має можливостей повноцінно забезпечити захист свого східного флангу від ракет та авіаударів.

12:45
Чеська компанія Czechoslovak Group, яка виступила посередником для постачань артилерійських снарядів з Африки та Азії, пояснила затримку з доставленням боєприпасів в межах чеської ініціативи до України тим, що майже половина з них виявилися неякісними. Про це повідомив очільник CSG Міхал Стрнад.

11:32
Українські компанії вперше отримали можливість застрахуватися від воєнних ризиків. Раніше такий поліс могли придбати лише іноземні фірми у своїх національних агентствах.

10:56
США побоюються, що нещодавні удари українських безпілотників по російських системах раннього ядерного попередження можуть дестабілізувати ситуацію. Про це повідомило видання The Washington Post з посиланням на неназваних американських посадовців.

10:51
Військовозобов'язаних жінок, які порушили правила військового обліку, також штрафуватимуть на суму від 17 000 до 25 500 грн. Про це повідомив начальник Кременчуцького районного ТЦК Мирослав Волков.

10:03
Речник Повітряних сил Ілля Євлаш розповів LIGA.net, чим буде корисний літак ASC 890, який в останньому пакеті військової допомоги передала Україні Швеція.

09:30
На Харківському напрямку російські окупанти перейшли до тактики ураження позицій українських підрозділів – б'ють артилерією та КАБами. Про це повідомив головком Сирський.

09:23
У ніч проти 30 травня російські окупаційні війська завдали повітряних ударів по Харкову та області, внаслідок чого загалом постраждали семеро людей.

08:13
У ніч проти 30 травня ГУР уразило російський катер типу КС-701 "Тунець" у тимчасово окупованому Криму. Про це повідомив співрозмовник LIGA.net.

07:24
Адміністрація Байдена, як і раніше, не підтримує завдання ударів вглиб Росії, але може скорегувати позицію, виходячи з ситуації на полі бою. Про це заявив держсекретар Блінкен.

06:23
Уряд Німеччини поступово та "обережно" відмовляється від своїх застережень, які стосуються того, щоб надати Україні дозвіл бити німецькою зброєю по території Росії.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/