Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

17.05.2024

22:35
Кабмін вніс зміни до положення №560, в якому містяться, зокрема, норми про вручання повісток.

21:38
У військовій академії Санкт-Петербурга пролунав вибух, пропагандисти заявляють про щонайменше сімох постраждалих.

21:15
Кабінет міністрів на засіданні 17 травня звільнив трьох заступників ексголови Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова.

20:11
США відкрили у Польщі базу Сил спеціальних операцій, яка відтепер є найсхіднішою дислокацією американських спецпризначенців в Європі. Спецпризначенці США розташовуватимуться у польському селі Баліце, що на відстані близько 300 км від кордону з Україною.

19:55
На кордоні Львівської області у черзі на виїзд з України стоять понад 900 легкових автомобілів та 24 автобуси. Речник ДПСУ Андрій Демченко заявив LIGA.net, що це жодним чином не пов'язано з тим, що з 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію.

19:24
МЗС розпорядилося відновити надання консульських послуг чоловікам за кордоном, але для цього їм потрібно буде пред'явити військово-обліковий документ.

19:04
З 18 травня набуває чинності новий закон про мобілізацію - у Міноборони припускають, що саме на тлі цього стало більше звернень до центрів рекрутингу.

18:41
Литва придбає та передасть Збройним Силам України шість радіолокаційних станцій Amber-1800. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зазначив, що передання Литвою радарів Amber-1800 є внеском держави у порятунок життів в Україні.

17:59
Російські окупанти поновили штурми поблизу Стельмахівки й Андріївки на Куп'янському напрямку. Про це LIGA.net заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

17:32
Російські військові посилено атакують у напрямку Часового Яру, однак українські Сили оборони роблять все можливе, щоб відтіснити російських окупантів.

17:30
Кабмін вніс зміни до положення про роботу ТЦК. З 18 травня військкомати зможуть перевіряти облікові документи та підстави для надання відстрочення.

17:20
Українські захисники з 93 ОМБр за допомогою Javelin, "Стугон" та FPV-дронів відбили російську спробу просунутися біля Андріївки Донецької області

16:56
Російська армія не має планів щодо захоплення Харкова. Найімовірніше, дії РФ вказують на намір вибудувати кордон оборони. Глава естонської розвідки заявив, що для взяття Харкова Росії потрібно спрямувати у регіон 300 000 осіб, але зараз там зосереджено близько 35 000.

16:16
Вдень 17 травня російські окупаційні війська завдали авіаційних ударів по Харкову, внаслідок чого поранень дістали п'ятеро чоловіків.

16:03
Начвідділа ТЦК запросили до міської ради Канева познайомитися, але він вручив повістки депутатам

15:29
У МВС спростували, що для оновлення даних у ТЦК нібито треба витяг про несудимість. У відомстві також зазначили, що наразі сервери МВС перевантажені запитами від громадян через поширення неточної інформації у соцмережах.

15:15
З 18 травня Міністерство оборони запускає мобільний застосунок "Резерв+" для військовозобов'язаних, призовників та резервістів – там можна буде оперативно оновити дані та отримати доступ до інформації у реєстрі "Оберіг".

14:58
Президент підписав закон про посилення відповідальності за військові правопорушення, зокрема, збільшено штрафи за порушення правил обліку.

14:38
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Україна потребує більше далекобійної зброї, щоб відбити наступ Росії на півночі Харківської області.

14:09
Електронний кабінет військовозобов'язаного має запрацювати з 18 травня, але з мінімальним набором функцій – згодом їх додадуть. Водночас уточнити дані можна буде і в цій версії, заявляють у Міноборони.

14:01
Литва відправила Україні нову партію військової та гуманітарної допомоги, яка містить, зокрема, розвідувальні дрони та боєприпаси для ЗСУ. Міністр оборони країни Лаурінас Кащюнас підкреслив, що його країна посилює підтримку України, поставляючи державі зброю та обладнання для українських бійців.

13:46
Окупанти активізували штурмові дії у напрямку села Кринки Херсонської області, за добу було зафіксовано 13 спроб штурму українських позицій. Про це в ефірі телемарафону повідомив керівник пресцентру Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук.

13:08
Президент Бразилії Лула да Сілва не братиме участь у саміті миру у Швейцарії. Влада країни "не бачить сенсу" їхати на зустріч світових лідерів через те, що там не буде Росії.

12:49
Станом на сьогоднішній ранок на півночі Харківської області триває одне боєзіткнення у районі населеного пункту Стариця. У місті Вовчанськ йде робота з посилення оборони та покращення тактичного положення, повідомляє Генштаб.

12:14
Росія розширила зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, таким чином намагаючись примусити Сили оборони залучити резервні бригади. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

11:59
Президент Володимир Зеленський поспілкувався з представниками ЗМІ. Ось основні тези голови держави:
→ Україні вдалося стабілізувати російські війська у Харківській області там, де вони зараз перебувають;
→ перетин росіянами кордону на Харківщині пов'язаний з тим, що Україні не вистачає протиповітряної оборони – росіяни натомість атакують з відстані;
→ росіяни не дійшли до бетонної лінії укріплень у Харківській області, зараз вони приблизно на першій лінії;
→ Зеленський вважає, що не повинно бути заборон на застосування західної зброї по території Росії;
→ російському диктатору Путіну не вигідний діалог з усім світом, адже навіть Китай виступає за територіальну цілісність будь-якої держави. Українські партнери бояться програшу Росії у цій війні;
→ якщо ввести "олімпійське перемир'я", то є ризик, що росіяни зможуть підійти своїми силами до українських позицій та розпочати новий наступ потім;
→ президент "дуже позитивно" дивиться на ініціативу французького лідера Емманюеля Макрона надіслати війська в Україну: для тренувань, розмінування та ремонту техніки;
→ Зеленський вважає, що Україна зі свого боку зробила "все можливе на сьогодні" для вступу до Європейського Союзу й НАТО – залишилася "тільки політика".

11:12
Навіть без чеської ініціативи є прогрес щодо постачання артилерійських снарядів для Збройних Сил України. Про це на зустрічі з журналістами повідомив президент Володимир Зеленський.

10:20
На саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, йтиметься про енергетичну безпеку України, відновлення вільного судноплавства й обмін полоненими. Про це під час зустрічі з журналістами повідомив президент Володимир Зеленський, передає кореспондент LIGA.net.

09:44
Австралія ввела нові санкції проти Росії за отримання ракет з КНДР.

07:46
Від початку 2024 року кількість вильотів винищувачів НАТО для перехоплення російських літаків, які наближаються до повітряного простору союзників над регіоном Балтійського моря, зросла на 20-25%. Про це повідомило видання Reuters з посиланням на неназваного співрозмовника в Альянсі.

06:57
У ніч проти 17 травня у місті Новоросійськ Краснодарського краю РФ лунали вибухи та виникли пожежі. Місцева влада заявила, що у місті працювала система протиповітряної оборони.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/