Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

14.05.2024

23:44
У Запоріжжі п'ятеро осіб отримали підозри в перешкоджанні мобілізаційним заходам у регіоні. Контент про нібито "протиправну" діяльність ТЦК фігуранти, які називають себе "живі люди", розміщували на кількох YouTube-каналах.

22:32
Офіційно. Путін призначив Бєлоусова новим міністром оборони РФ замість Шойгу.

22:05
По всій Україні введено екстрені відключення світла. В Укренерго пояснили відключення дефіцитом електроенергії внаслідок російських обстрілів та зростання споживання через похолодання.

20:58
США планують укласти з Україною угоду у сфері безпеки терміном на 10 років, яка буде спрямована на підтримку української оборони та зміцнення військово-промислового комплексу. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

18:22
Росіяни шукають слабкі місця в обороні Часового Яру: кидають на штурми мобілізованих та колишніх в'язнів і водночас техніку бережуть більше, аніж піхоту. Проте росіяни наразі не змогли перетнути канал "Сіверський Донець–Донбас", повідомив речник ОСУВ "Хортиця".

18:05
У Вовчанській громаді Харківської області російський військовослужбовець застрелив 46-річного цивільного чоловіка. Також під час озброєного нападу окупантів зник ще один місцевий житель. Про це повідомив ОГП.

17:34
Центренерго показало стан ТЕС після ударів. Розбирати завали будуть ще два місяці.

17:16
Союзникам дешевше стримувати російського диктатора Путіна тут і зараз, ніж дозволити йому перемогти у війні проти України. Глава Міноборони Британії зазначив, що автократичні діячі мають зрозуміти, що входити до сусідньої країни й забирати її території – неприйнятно.

16:57
Росія вгатила по житловій висотці у центрі Харкова. Було влучання у 10-й поверх багатоквартирного житлового будинку. Без пожежі. На місці іншого прильоту є влучання по гаражах – приблизно 10 з них горять. Пошкоджена багатоповерхівка.

16:56
Тільки в Харківській області від початку 2024 року інженерно-саперними підрозділами Сил підтримки було встановлено десятки тисяч мін. Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

16:41
Росіяни не полишають спроб заволодіти Часовим Яром – захисники "роблять все можливе", аби відтіснити загарбників. На напрямку окупанти намагаються "намацати" ділянки фронту, де, на їх думку, зможуть розвинути успіх, повідомив LIGA.net речник ОСУВ "Хортиця".

16:17
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що ідея відправлення західних військових в Україну не набула жодного розвитку ні на рівні країни, ні на рівні Європейського Союзу.

16:10
Ексречник Генерального штабу Збройних Сил України Влaдислaв Селезньов заявив, що подібні атаки Росії до атак на Харківську область можуть масштабуватися на північ Сумської області. Водночас ключова мета для армії ворога – повна окупація Донецької області.

15:50
Настоятель Черкаської єпархії Української православної церкви Московського патріархату перебуває під нічним домашнім арештом, проте він зміг провести Великодню службу в церкві – дозвіл надала головуюча суддя.

15:23
Речник Національної гвардії Руслан Музичук у коментарі для LIGA.net розповів про те, що наразі тривають активні бойові дії в районах населених пунктів північного прикордоння Харківської області, ворог намагається закріпитися у деяких селах. Українські військові продовжують виконувати контрударні дії, зокрема за допомогою безпілотників.

15:05
Ситуація у Харківській області є кращою, аніж можна було очікувати – стратегічний замисел з проривом на Харків вдалося зірвати, вважає аналітик Defence Express Іван Киричевський.

14:54
У прикордонні Харківської області росіяни зменшили застосування бронетехніки, якщо порівнювати з 10-11 травня. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Національної гвардії Руслан Музичук.

14:03
Сили оборони даватимуть відповідь при спробі наступальних дій росіян на Сумську область. Водночас ситуація на півночі є напруженою, продовжуються обстріли прикордоння, повідомив речник ОТУВ "Сіверськ".

13:42
Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба спростував чутки про те, що Україна і Росія нібито були близькі до мирної угоди ще навесні 2022 року, але під впливом Великої Британії Київ "відхилив її".

13:36
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна не має можливості передати Україні систему Patriot, оскільки сама тільки починає отримувати замовлені декілька років тому зенітно-ракетні комплекси.

13:18
На півдні українські захисники випереджають росіян у застосуванні дронів-камікадзе.

12:42
Сили оборони змінили позиції в Лук’янцях в Харківській області через інтенсивність російських авіаударів, щоб зберегти життя українських військових – ворог скинув у район Лук'янців 10 керованих авіабомб.
 
12:27
Є безрезультатне збільшення тиску росіян на Оріхівському напрямку у Запорізькій області, проте воно може бути не пов'язане напряму з активізацією окупантів на Харківщині. Водночас 12 травня загарбники взагалі не проводили штурмів у Кринках, повідомили у Силах оборони.

12:26
Україні потрібно дві системи Patriot для Харкова та області, аби захистити людей там, заявив президент Зеленський держсекретарю США Блінкену.

12:16
У Харківській області Сили оборони заблокували російських окупантів, тепер намагаються вибити їх звідти. Про це заявив начальник ГУР Буданов.

11:37
На Глобальному саміті миру у Швейцарії, який відбудеться влітку, не обговорюватимуть закінчення війни. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

09:07
Одеситка стверджує, що днями біля відділку поліції її побив представник ТЦК. Військкомат розпочав службову перевірку.

08:36
Наступ російських окупаційних сил на Харківську область не був неочікуваним як для України, так і для США. Про це на брифінгу заявила речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

07:39
В ніч проти 14 травня у Волгоградській області Росії зійшов з рейок і загорівся вантажний потяг, який у цистернах перевозив паливо. Росіяни жаліються на атаку БпЛА.

06:59
Держсекретар США Ентоні Блінкен вранці 14 травня прибув з візитом до Києва, щоб запевнити українців у подальшій американській підтримці.

06:36
Секретар РНБО Олександр Литвиненко заявив, що майбутній глава Міноборони РФ Андрій Бєлоусов є "досвідченим менеджером, здатним забезпечити довготривалу війну на виснаження".

00:02
Україна не бачить загрозу безпосередньо для Харкова від російського нападу, проте росіяни зосередили близько 50 000 загарбників на кордоні – в атаці бере участь "понад 30 000", заявив секретар РНБО.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/