Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

04.04.2024

23:50
Ввечері 4 квітня у російському Курську пролунала низка вибухів, після чого спалахнули пожежі. Місцеві Telegram-канали та губернатор Роман Старовойт заявили, що місто атакували безпілотники.

23:30
Країни-члени НАТО домовились про створення спеціальної місії Альянсу для допомоги Україні. Про це у Брюсселі заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

22:28
Дружина очільника департаменту кіберрозвідки Служби безпеки України Іллі Вітюка торік придбала квартиру в елітному столичному житловому комплексі, ринкова вартість якої – понад 20 млн грн. Про це дізналися журналісти-розслідувачі Слідство.Інфо.

21:56
Президент заявив, що "кілька систем ППО" могли б принципово змінити ситуацію у захисті Харківщини, Сумщини та південних областей України - для їх передання не вистачає лише "кількох політичних рішень".

21:35
Зеленський повідомив, що українським захисникам вдалося стабілізувати позиції на фронті, ці результати в умовах дефіциту і сповільнення у постачанні снарядів є "справді дуже хорошими".

21:03
Удари українських безпілотників завдали шкоди нафтопереробній інфраструктурі Росії, вивівши з ладу 10-15% її потужностей. Про це на правах анонімності заявив посадовець НАТО.

20:51
Російські загарбники вдарили по приватному сектору Нью-Йорка Донецької області – двоє людей загинуло, ще двоє отримали поранення.

20:18
Речник генсека ООН заперечив свою вчорашню заяву з засудженням ударів по російському Татарстану: каже, що неправильно почув запитання.

20:17
Союзники по НАТО можуть надати Україні більше допомоги для деокупації територій. В іншому випадку ситуація в країні може стати "більш небезпечною". Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

20:03
Президент Франції Емманюель Макрон назвав "дивними та погрозливими" заяви Росії щодо нібито причетності України та Франції до теракту у Crocus City Hall.

19:40
Якщо проти російського Військово-морського флоту інші держави застосують ту ж тактику атак морськими дронами, яку використовує Україна на Чорному морі, то РФ матиме такі ж проблеми на Балтиці й у Тихому океані, заявив LIGA.net експерт Олександр Коваленко.

18:34
Призначення нового командувача Військово-морського флоту РФ Олександра Моїсеєва свідчить про незадоволення російського керівництва участю флоту у війні. Моїсеєв може мати нові підходи до застосування сил флоту, заявив у коментарі LIGA.net каперанг у відставці, аналітик Павло Лакійчук.

18:21
Речник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь заявив, що у питанні врегулювання російсько-української війни "не має бути переможених та переможців", вкотре закликавши до миру.

17:45
Державний секретар США Ентоні Блінкен упевнений, що Україна стане членом НАТО, питання полягає лише у виробленні дорожньої карти для досягнення цієї мети. Про це він повідомив перед засіданням Ради Україна-НАТО за участі міністрів закордонних справ держав-членів Альянсу.

17:32
Зміна командувача російського Чорноморського флоту "нічого не змінює" ані для України, ані для окупантів: проблема росіян полягає в технологічній та тактичній складовій у протидії морським дронам та повітряним загрозам. Про це у коментарі LIGA.net заявив аналітик Олександр Коваленко.

17:25
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що держсекретар США Ентоні Блінкен вжив "негайних дій" після прохання України про додаткові системи протиповітряної оборони Patriot.

16:59
За три-чотири місяці буде видно результат будівництва залізниці Ростов – Крим, заявив представник ГУР Андрій Юсов.

16:31
Президент Зеленський повідомив про нове засідання Ставки: працювали над питаннями щодо фронту, безпілотників, засобів РЕБ та ППО.

16:15
Німеччина негайно почне шукати системи протиповітряної оборони Patriot для України в усьому світі. Про це заявили міністри закордонних справ Дмитро Кулеба та Анналена Бербок.

16:08
Глава МЗС Британії Кемерон виключив можливість відправлення західних військ до України, щоб уникнути надання Росії "мішені". Він вважає, що Україні треба допомагати наданням нового озброєння.

16:06
Рейд російських добровольчих формувань на території РФ мав як інформаційні, так і практичні "досить позитивні" наслідки для України: вплив на частину населення країни-агресора, сіра зона на території загарбників та відтягування військ окупантів з фронту. Про це заявив LIGA.net ексзаступник голови СБУ генерал-майор Віктор Ягун.

15:06
У публічному реєстрі НАЗК відсутні декларації за 2023 рік 11 чинних народних депутатів: четверо з них не подали документи, а декларації сімох обранців вилучили з публічного реєстру. Серед тих, хто не подав документи, - підозрювані у держзраді Дубінський, Шуфрич та Пономарьов.

15:03
Суд визнав винним жителя Краматорська, який навів російську ракету на піцерію "RIA PIZZA" в червні 2023 року, внаслідок чого загинули 13 людей. Співрозмовник LIGA.net у правоохоронних органах повідомив, що засудженого звати Володимир Синельник.

13:50
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що першим питанням, яке він порушуватиме перед союзниками на зустрічі глав МЗС країн-членів НАТО, будуть постачання в Україну більшої кількості систем протиповітряної оборони, зокрема ЗРК Patriot.

13:37
У Міністерстві оборони випустили роз'яснення щодо скасування статусу "обмежено придатний" для військовозобов'язаних та військовослужбовців.

13:34
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що її країна поки не відчуває "миттєвої" військової загрози з боку Росії, але готова до будь-яких обставин.

13:33
У Харкові під час сигналу повітряної тривоги вдень 4 квітня пролунали вибухи, росіяни завдали ударів по місту.

13:22
На уламках одного із безпілотників, якими вночі проти 4 квітня росіяни атакували Харків, правоохоронці виявили напис "За Крокус Сити Холл". Відомо про чотирьох загиблих та 12 постраждалих унаслідок удару.

12:57
Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня анонсувала новий пакет військової допомоги для України, до якого увійдуть безпілотники загальною вартістю 1 млн євро, артилерійські снаряди на 10 млн євро та амуніція.

11:26
Служба безпеки України встановила, що грудневу атаку на оператора мобільного зв'язку Київстар здійснило хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом ГРУ РФ.

11:25
Голосування в Палаті представників США щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться до середини квітня, а можливо, і пізніше, оскільки спікер Майк Джонсон все ще шукає шляхи пом’якшення опозиції з боку республіканців, які займають жорстку позицію.

11:22
Причиною удару росіян по Зарічному в Запорізькій області 3 листопада 2023 року, коли на побудові загинули понад 30 бійців 128 окремої гірничо-штурмової Закарпатської бригади, міг бути злам месенджерів військових ворожими хакерами, заявив начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

11:22
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу пообіцяв поставити три нові кораблі типу "Каракурт" для Чорноморського флоту у 2024 році. Спікер Військово-морських сил Дмитро Плетенчук відреагував і дав зрозуміти, що росіянам навряд чи вдасться втілити ці наміри у життя.

10:34
Глава МЗС Чехії Ян Лiпавський заявив, що заморожування війни Росії проти України не призведе до стабільного миру, але такого варіанту виключати не можна.

10:34
У Запоріжжі під час повітряної тривоги вранці 4 квітня пролунали вибухи, були пуски балістичних ракет.

10:14
Енергосистема України зазнала нового удару з боку Росії, пошкоджено два об'єкти на сході.

09:58
Російські окупанти атакували Харків та область 20 дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 4 квітня — ППО вдалося збити 11 цілей.

09:57
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що НАТО і Європейський Союз не мають стратегії щодо Росії — партнери не обговорюють, як має закінчитися війна Росії проти України.

06:25
Уночі проти 4 квітня російська армія завдала по Харкову кілька хвиль ударів "шахедами". Внаслідок атаки є загиблі та поранені, зафіксовано влучання по житловій цивільній забудові, є пошкодження житлової забудови приватного сектора.

00:05
Кулеба під час зустрічі з угорським колегою Сійярто сказав, що Україна сподівається на більш "конструктивні" дії Угорщини у розвитку двосторонніх відносин між державами, адже позитивне спрямування вже є. Він додав, що обидві сторони наблизилися до зміцнення відносин між державами.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/