Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

02.04.2024

23:50
Після сьогоднішніх успішних ударів по військовому та нафтопереробному заводах у Татарстані є очевидним, що Сили оборони змогли створити засіб ураження, потужніший за дрон-камікадзе Shahed, заявив у коментарі LIGA.net військовий аналітик Іван Киричевський.

22:50
ДТЕК показав, який вигляд має одна з ТЕС компанії після масштабних російських атак 22 та 29 березня.

22:00
Росіяни застосовують "дуже дорогі ресурси" розвідувальних дронів, зокрема "Форпост", "Орлан" та Supercam, через ураження Україною літаків А-50. Окупантам невигідно використовувати "Форпости", але вони вимушені це робити, заявив у коментарі LIGA.net авіаексперт Анатолій Храпчинський.

20:43
3 ОШБр озвучила втрати, котрих вона завдала російським загарбникам на Авдіївському напрямку за березень, - 2829 вбитих і поранених окупантів, також знищили 23 одиниці бронетехніки та 13 складів боєкомплекту.

20:38
Лідери країн НАТО можуть створити п'ятирічний фонд допомоги Україні на суму $100 млрд, для цього пропозицію мають схвалити 32 країни-члени Альянсу. Також як частину пакета допомоги НАТО може перебрати на себе оперативні обов'язки очолюваної США контактної групи з питань оборони.

20:22
Вранці 2 квітня безпілотники атакували російський завод із виробництва "шахедів", розташований у місті Єлабуга в Татарстані, внаслідок чого виробничі потужності підприємства зазнали серйозних пошкоджень. Про це співрозмовник у ГУР Міноборони розповів в коментарі LIGA.net.

20:12
Новий мобілізаційний законопроєкт вводить норму про військову освіту для студентів та первинну військову службу для тих, хто не вчиться у вишах. Водночас тих, хто пройшов навчання, планують брати в армію лише після 25 років, зазначив нардеп із комітету.

19:45
Положення про призов з 25 років залишиться і в новому мобілізаційному законопроєкті, підписаний сьогодні закон про це є "плюсом" до майбутнього документа та пришвидшить процес мобілізації, заявив LIGA.net нардеп Здебський.

19:25
Президент підписав закон, за яким громадяни, визнані обмежено придатними, мають пройти повторний медогляд.

19:16
Президент Володимир Зеленський підписав закон про створення електронного реєстру військовозобов’язаних.

18:44
Президент підписав закон, який знижує вік призову з 27 до 25 років.

18:39
У Гаазі запрацював реєстр, що дозволить українцям подавати позови для відшкодування збитків, завданих війною. Перші 18 заявок вже надійшли до реєстру. Їх можна подати у Дії, де перший етап – це повідомлення про пошкодження чи руйнування нерухомості.

17:41
У Раді продовжують розробляти нову модель бронювання працівників, попри те, що комітет з питань національної безпеки під час розгляду законопроєкту про мобілізацію відхилив усі правки на цю тему. Поточну концепцію презентували бізнесу в понеділок.

17:34
Віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров показав, як у бойових умовах працює робот-камікадзе Ratel S. За його допомогою ЗСУ підірвали міст у селі Іванівське Донецької області, чим ускладнили логістику окупантів.

17:34
Сили оборони знищили рекордну кількість російських артилерійських систем - 976 одиниць за березень.

17:30
Росія знову вдарила по Дніпру: п'ятеро постраждалих. Повітряні сили попереджали про рух керованої авіаракети окупантів у бік міста.

16:57
Канцлер Німеччини Шольц навряд чи погодитися передати Україні ракети Taurus, його позицію може змінити хіба те, що в Україні станеться "щось катастрофічне", вважає аналітик Андреас Умланд. На його думку, єдиний шанс України отримати далекобійні ракети – круговий обмін між Британією та Німеччиною.

16:55
Новим командувачем Чорноморського флоту РФ став віцеадмірал Сергій Пінчук — був одним з організаторів масованих атак по енергетиці восени-взимку з 2022 року до 2023-го та віддав наказ замінувати "зерновий коридор", повідомляла СБУ.

16:41
У Росії залишається близько 950 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня з дальністю понад 350 км. Про це повідомив заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький.

14:58
Кабінет міністрів виділив на зведення фортифікацій ще 5,6 млрд грн. Загальна сума виділених коштів цього року перевищила 25,6 млрд грн. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

14:52
Атака на нафтопереробний комплекс в Нижньокамську у Республіці Татарстан була спільною операцією Служби безпеки України та Головного управління розвідки Міністерства оборони. Про це LIGA.net повідомив співрозмовник у правоохоронному органі.

13:51
Україна використовує дрони зі штучним інтелектом для ураження енергетичних об'єктів Росії. ШІ допомагає безпілотникам краще орієнтуватися у місцевості та уникати перешкод, адже вони рухаються за чітким планом польоту, щоб вражати цілі з метровою точністю.

13:10
Німеччина відмовляється передавати Україні далекобійні ракети Taurus, адже напередодні виборів німецькі соціал-демократи хочуть збільшити рейтинг більш мирною політикою щодо Росії. Про це в коментарі LIGA.net розповів засновник Brussels Freedom Hub, аналітик Роланд Фройденштейн.

11:53
Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко вважає, що німецький канцлер Олаф Шольц ще "психологічно не дозрів" до передання далекобійних ракет Taurus Україні. Він все ще "перебуває під впливом міфу про ядерну ескалацію".

11:51
Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих вважає, що в України є кілька причин для того, аби тиснути на партнерів та Німеччину, зокрема, щодо надання далекобійних ракет Taurus, серед них: більша кількість ракет в арсеналі Збройних Сил України під конкретні завдання.

11:50
2 квітня на окуповане Рубіжне Луганської області впала авіабомба з російського винищувача – поцілила поблизу вокзалу.

09:58
Зранку 2 квітня БпЛА атакували підприємство в Єлабузі. Співрозмовник LIGA.net у правоохоронному органі повідомив, що за цими ударами стоїть Головне управління розвідки Міністерства оборони.

06:31
Військовий експерт Олексій Мельник із Центру Разумкова вважає, що певною мірою, припущення щодо можливих напрямків російського наступу може бути нагнітанням, адже навряд чи Росія здатна перейти у масштабний наступ по всій лінії фронту.

06:30
Спікер Державного департаменту США Меттью Міллер заявив, що Америка стурбована посиленням співпраці Росії та Китаю й тому, "чітко дала зрозуміти", що проти будь-якої підтримки Китаєм РФ.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/