Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

07.03.2024

23:56
До України вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибув посланець китайського лідера Сі Цзіньпіна, спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей. Під час зустрічі в Офісі президента йому розповіли про ситуацію на фронті, а також показали уламки ракети північнокорейського виробництва, якою Росія била по Україні.

23:34
Пізно ввечері 7 березня в Одесі гримлять вибухи. Росія вчергове запустила ударні дрони.

23:21
Росія вгатила по Куп’янську з реактивної артилерії: вбила чоловіка та жінку. Розбір завалів триває.

22:56
Зеленський 8 березня приїде до Туреччини на зустріч із Ердоганом, повідомляють ЗМІ Анкари.

22:12
Глава МЗС Кулеба розповів, чому Зеленський обрав саме Залужного на посаду посла у Великій Британії. За його словами, новий посол повинен був мати "глибокий військовий бекграунд".

21:52
61% німців виступають проти передання Україні далекобійних ракет Taurus, 29% – за. Про це свідчать результати опитування.

21:29
Литва передала Україні чергову партію артилерійських снарядів 155-мм калібру. Про це у соцмережі X повідомив міністр оборони країни Арвідас Анушаускас.

21:02
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс прибув із візитом до Києва та оголосив про виділення 325 млн фунтів стерлінгів на закупівлю понад 10 000 дронів для української армії

20:14
Президент Володимир Зеленський, коментуючи погодження кандидатури колишнього головкома Збройних Сил України Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії, заявив, що сам Залужний цього хотів.

19:55
Президент Володимир Зеленський погодив кандидатуру колишнього головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.

19:54
Міністерка фінансів США Джанет Єллен розкритикувала американський Конгрес. Вона заявила, що його бездіяльність у питанні схвалення допомоги Україні є "не чим іншим, як подарунком" російському диктатору Володимиру Путіну та іншим "ворогам" її країни.

19:53
Зеленський підписав указ про звільнення в запас військових строкової служби. Це має відбутися у квітні-травні 2024 року.

19:49
Кабінет міністрів виділив Держспецзв'язку 152 млн грн на побудову системи блокування ворожих теле- та радіоканалів у дев'яти прикордонних областях.

18:38
Президент Чехії Петр Павел заявив, що союзники зібрали всі необхідні гроші на закупівлю 800 000 артилерійських снарядів для України

18:32
Російський план вийти на адміністративні межі Донецької та Луганської областей перед так званими виборами президента РФ є чимось "вже зі сфери фантастики". Ворог "тією чи іншою мірою застряг" на Авдіївському напрямку, лінія фронту лишається динамічною лише у селах Бердичі, Орлівка, Тоненьке. Про це у коментарі LIGA.net повідомив речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

18:24
Путінські "вибори" в окупації. Омбудсмен роз’яснив, чи буде відповідальність за участь.
За його словами, за участь українців у російських "виборах" на тимчасово окупованих територіях жодної відповідальності не передбачено, на відміну від участі в організації та проведенні голосування.

18:22
Рада оборони Харківської області ухвалила рішення про примусову та обов’язкову евакуацію дітей з Великобурлуцької та Вільхуватської громад. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

18:07
Вдень 7 березня російські окупанти завдали ракетного удару по Сумах, внаслідок чого постраждала людина та пошкоджені об'єкти цивільної інфраструктури. Про це повідомила місцева військова адміністрація.

17:44
Міністерство оборони опублікувало фото фортифікаційних споруд у Запорізькій та Сумській областях. Вони споруджені, щоб захистити бійців на позиціях і зробити евакуацію та переміщення безпечнішими.

17:24
З листопада особливо збільшилася кількість вбивств росіянами українських військовополонених, повідомили в ОГП. Загалом правоохоронці задокументували 45 фактів вбивств військовополонених окупантами, проте реальна цифра може бути набагато більшою.

16:49
Після окупації Авдіївки росіяни намагаються досягти якомога більше у Донецькій області напередодні нелегітимних президентських виборів в РФ, але їхній таймінг вже зірваний. Про це в коментарі LIGA.net заявив військовий аналітик Defense Express Іван Киричевський.

16:12
Не можна виключати версію, що російський ракетний удар по Одесі 6 березня був націлений на президента Володимира Зеленського та грецького прем'єра Кіріакоса Міцотакіса. Про це заявив радник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

16:09
Швеція офіційно стала 32-ю країною-членом НАТО.

16:04
У Фінляндії винесли перший вирок бізнесмену за порушення санкцій проти Росії. Ймовірно, він продавав до Росії дрони й засоби радіоелектронної боротьби.

15:34
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що до компанії Telegram з переліком "потенційно проблемних" каналів зверталися Рада з нацбезпеки та оборони й Служба безпеки України. Ці органи мають список каналів, які є джерелами пропаганди РФ, розповів у коментарі LIGA.net нардеп від Голосу.

15:19
Стратегія перемоги України у війні з Росією полягає в єдності між західними союзниками та всіма шарами суспільства – від генералів та солдатів до політичних лідерів. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в колонці для французької газети Le Monde.

15:15
Після завершення президентського терміну Володимира Зеленського російська пропаганда відразу назве його нелегітимним, Україна може протиставити цьому рішення Конституційного суду. Водночас у Зеленського є опції щодо того, чи залишатися президентом, чи лідером країни. Таку думку висловив політолог Микола Давидюк.

14:56
Деякі держави ЄС відмовляються видавати Україні росіян, підозрюваних у воєнних злочинах. Свої відмови вони обґрунтовують побоюваннями щодо їхньої безпеки та умов утримання у в’язниці. Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

14:42
Російські загарбники скинули керовану авіабомбу КАБ-500 на приватний сектор Торецька Донецької області, внаслідок удару є поранені.

14:40
Демократи в Палаті представників США почали розслідування щодо компанії американського бізнесмена Ілона Маска SpaceX через застосування терміналів супутникового зв'язку Starlink російськими окупантами у війні проти України. Про це повідомляє The Washington Post.

14:17
Норвегія виділяє близько $150 млн на чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для України.

14:09
На одному з найбільших металургійних комбінатів Росії вранці 7 березня стався вибух. Місцеві ЗМІ пишуть про атаку безпілотника.

13:52
У Палаті представників США вже цього тижня можуть розпочати збір підписів за винесення питання розгляду продовження допомоги Україні без схвалення спікера Майка Джонсона.

13:41
Вранці 7 лютого російські окупанти атакували Одещину протирадіолокаційною ракетою Х-31П, але та "втратила бойову спроможність" на підльоті до узбережжя. Руйнувань та постраждалих не зафіксовано, повідомило Оперативне командування "Південь".

13:32
Прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала заявив, що його країна відклала міжурядові консультації зі Словаччиною на рубежі квітня та травня. Однією з причин стала зустріч міністра закордонних справ Словаччини Юрая Бланара із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

13:30
У 2024 році Франція має наміри розширити програми підготовки військовослужбовців Збройних сил України на повітряну та військово-морську сфери. Про це повідомили в Міністерстві оборони країни.

12:46
Російські загарбники вдарили керованими авіабомбами по Вовчанську Харківської області, одна людина загинула, є поранена. Пошкоджено щонайменше 12 будинків.

12:41
На Таврійському напрямку фронту стає "гарячою" нова ділянка – Оріхівський напрямок. Там ворог намагається зрізати Роботинський відступ, на напрямку за минулу добу зафіксовано 16 атака, тоді як раніше ворог інколи не завдав штурмових дій взагалі. Про це повідомив речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

12:37
У районі на захід від Авдіївки будують лінію оборони на другому рубежі з дерев'яними траншеями та бетонними бункерами.

11:53
У Новомихайлівці під Мар'їнкою воїни 79 окремої десантно-штурмової бригади зірвали штурм росіян і знищили 12 одиниць броньованої техніки за один раз.

11:52
Альтернативні шляхи військової допомоги Україні не будуть "такими ж хорошими", як додаткове фінансування від Конгресу США, заявив представник Білого дому Джон Кірбі.

10:59
Росія здатна вести повномасштабну війну в сьогоднішньому темпі ще як мінімум два роки, оскільки зуміла реформувати та посилити свою армію після втрат в Україні, йдеться у звіті спеціальних служб Литви.

10:58
Під час удару росіян по Одесі 6 березня ракета ворога впала за 500 метрів від президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, повідомив канал CNN із посиланням на власні джерела.

10:11
Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що КНР "виступає за проведення міжнародної мирної конференції, яка буде визнана як Росією, так і Україною".

09:35
Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що "Пекін готовий працювати з Росією над створенням нових рушійних сил співпраці та зміцненням дружби".

09:30
У районі Авдіївки воїни 47 окремої механізованої бригади вразили важку вогнеметну систему "Солнцепек" за допомогою FPV-дрона з тепловізором.

08:58
У Білому домі заявили, що перша леді Олена Зеленська не спромоглася приїхати на виступ президента США Джо Байдена перед Конгресом 7 березня, де він збирається звернутися до республіканців, які блокують допомогу Україні.

08:13
Російська армія втратила ще 1160 солдатів та офіцерів, 126 одиниць техніки, а також 43 артилерійські системи за добу – статистика.

07:48
Російська армія продовжує наступати в районах Куп'янська, Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки, Вербового, Роботиного та Кринкiв — зведення Генштабу ЗСУ та карти.

07:48
Командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк заявив, що навчати мобілізованих мають люди з бойовим досвідом, які розуміють реалії та потреби війни.

07:02
Російській армії вдалося знищити першу реактивну систему HIMARS ударом ракети "Іскандер", установку вдалося виявити з безпілотника, необхідне розслідування, заявив народний депутат та полковник спецназу Роман Костенко.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/