Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

06.03.2024

23:49
У Байдена оцінюють можливість використання армійських коштів США для України, пише Bloomberg із посиланням на неназваних співрозмовників, знайомих із цим питанням. Йдеться про $200 млн, що є "мізерною" сумою порівняно із заблокованим у Конгресі пакетом на $61 млрд, зазначили у виданні.

23:06
Пізно ввечері 6 березня у Запоріжжі прогриміли вибухи, повідомив журналіст LIGA.net у місті. Також зараз у Дніпропетровській області працюють сили протиповітряної оборони.

22:45
Розслідування Схем. У тимчасово окупованому Криму запрацювала мережа зарядних станцій, виготовлених у Харкові на заводі Autoenterprise з орбіти народного депутата від Слуги народу Олександра Куницького. Сам він заперечує свою причетність до продажів.

21:54
Європейські союзники змогли зібрати маже всю необхідну суму, необхідну для закупівлі 800 000 артилерійських снарядів в Україну з країн, що не входять до Європейського Союзу. Про це пишуть журналісти Bloomberg із посиланням на низку неназваних місцевих урядовців.

21:24
Російські окупаційні війська зосереджують основні зусилля в районі села Новомихайлівка, оскільки на Авдіївському напрямку вони поки що "застрягли". Про це розповів речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

20:56
У тимчасово окупованому Бердянську ліквідували Світлану Самойленко – організаторку незаконних "президентських виборів" на захоплених територіях Запорізької області. Про це повідомило ГУР.

19:39
Речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій показав оборонні укріплення на чотирьох різних точках на Авдіївському напрямку. Заступник командира 3 ОШБр Жорін заявив, що найбільших втрат Росія зазнає в районі Орлівки

19:28
Росія намагається здобути успіхи на фронті до так званих виборів президента, тому кидає в бій навіть непідготовлених військових. Про це повідомив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Павлюк.

19:04
У Верховній Раді хочуть ухвалити законопроєкт, який передбачатиме премії для українських військових за знищення російської техніки, пропонують від 200 000 грн за танк та до 500 000 грн – за корабель. Секретар оборонного комітету парламенту Роман Костенко пояснив LIGA.net, що такі розцінки не беруться з "повітря", а враховують низку інших факторів, зокрема фінансові витрати самих бійців.

19:04
Внаслідок російського ракетного удару по портовій інфраструктурі Одеси 6 березня загинули п'ятеро осіб. Про це LIGA.net повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

18:58
Комітет Верховної Ради з нацбезпеки та оборони почав розгляд правок до нового мобілізаційного законопроєкту. На розгляд усіх правок знадобиться близько тижня, повідомив у коментарі LIGA.net народний депутат від Слуги народу Єгор Чернєв.

18:34
Зеленський запросив "втомлених від війни" представників західних держав відвідати одеський Спасо-Преображенський собор, зруйнований ракетним ударом окупантів у липні 2023 року, та помолитися за Україну і за те, що в їхніх країнах війни немає.

18:17
Народні депутати у Комітеті з нацбезпеки та оборони попередньо підтримали норму нового мобілізаційного законопроєкту, яка передбачає обмеження права керування транспортними засобами для осіб, які ухиляються від призову. Проте фінальне рішення буде ухвалено після голосування по правках, повідомив у коментарі LIGA.net народний депутат від Слуги народу Єгор Чернєв.

17:24
Президент Володимир Зеленський відреагував на сьогоднішній ракетний удар по Одесі, де він перебуває з офіційним візитом разом з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом. Голова держави повідомив на спільній пресконференції, що унаслідок удару загарбників є загиблі та поранені.

17:17
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським в Одесі став свідком російського ракетного удару по місту. На спільній пресконференції він назвав це "вражаючим досвідом".

17:02
Німеччина візьме участь у чеській ініціативі щодо закупівлі 800 000 артилерійських снарядів на потреби української армії. Про це повідомив прессекретар уряду Німеччини Штеффен Хебештрайт.

16:36
Дрони MAGURA V5 атакували "Цезаря Кунікова". Окупанти показали відео від першої особи

16:07
Перша партія бронетранспортерів, які обіцяла Болгарія, вже вирушила до України. Кореспонденти місцевого телеканалу BVT опублікували фото з місця відправлення.

16:05
Українські розвідники знищили російський автономний мобільний комплекс відеотепловізійного спостереження "Муром-П" та уразили автівку окупантів поблизу кордону.

16:04
Вдень 6 березня Росія обстріляла селище Борова Ізюмського району. В результаті ворожої атаки загинув чоловік, ще семеро місцевих мешканців отримали поранення. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

15:49
Колишнього заступника командира кримського підрозділу "Беркут" визнали винним за низкою статей та засудили до 15 років ув’язнення. За даними співрозмовника LIGA.net у правоохоронному органі, йдеться про Сергія Миколайовича Марченка.

15:49
У Росії приховують інформацію про втрати серед екіпажу знищеного у Криму російського корабля "Сергей Котов", навіть родичам моряків забороняють розповсюджувати в соцмережах таку інформацію. Про це заявив речник Військово-морських сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук.

15:23
Згідно зі статистикою, проходження медичних оглядів на військово-лікарських комісіях скоротилося з 10 до 2,5 днів. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

14:58
Учасники тендерів на харчування для Збройних Сил України синхронно відкликали свої пропозиції. Постачання продуктів для армії опинилось під прямою загрозою, бо чинні контракти діють тільки до кінця місяця.

14:41
Служба безпеки України провела тестування нових надводних дронів Sea Baby, які виготовили завдяки масштабному волонтерському збору у 2024 році. Ці "Морські малюки" відрізняються від попередніх як за зовнішнім виглядом, так і за характеристиками.

14:34
У Києві лікарів військово-лікарських комісій "не повиводили" з територіальних центрів комплектування. Також у ВЛК столиці немає окремих електронних черг, а комісії працюють до 14:00 й після цього не проводять медоглядів. Про ці проблеми повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

14:28
Британія готова надати Україні всі заморожені активи російського центрального банку у країні за умови, що Росія буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни. Про це заявив міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон.

14:16
Двопартійна група американських законодавців закликає голову Пентагону Ллойда Остіна передати Україні далекобійні ракети ATACMS та допомогти українським військовим з артилерійськими снарядами.

14:10
Біля тимчасово окупованої Авдіївки на Донеччині військові 3 ОШБр знищили російську артилерійську батарею. Про це повідомили у пресслужбі бригади й опублікували відеопідтвердження.

13:01
Служба безпеки України оголосила підозру клірику УПЦ МП у Черкаській області, йому інкримінують виправдовування збройної агресії Росії проти України. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

12:30
Американська газета The New York Times із посиланням на власні джерела написала, що 45 президент США Дональд Трамп зустрічався з мільярдером Ілоном Маском, щоб спробувати домовитися про фінансування своєї передвиборчої кампанії.

12:24
У Вінницькій області прикордонники затримали військовослужбовця, який хотів дістатися незаконного Придністров'я. Фігуранта підозрюють у державній зраді. У його телефоні знайшли Telegram-бот, куди він під час перебування у зоні бойових дій надсилав інформацію про ЗСУ, повідомляє Держприкордонслужба.

12:04
У Желєзногорську Курської області безпілотник атакував Михайлівський гірничо-збагачувальний комбінат, це операція ГУР.

12:00
Офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади Гамлет Авагян висловив думку, що не варто силоміць залучати на фронт людей, які не хочуть воювати.

11:33
Під час знищення російського патрульного корабля "Сергій Котов" було поранено щонайменше 27 окупантів, безповоротні втрати загарбників – сім моряків. Про це повідомляє Головне управління розвідки. Інформація уточнюється.

11:21
Російський мільярдер Ігор Макаров більше не перебуватиме під санкціями Великої Британії, бо він відмовився від громадянства РФ.

11:20
Латвія остаточно заборонила овочі, фрукти та зернові із Росії та Білорусі.

11:09
Заступник начальника Генерального штабу польської армії Пьотр Блазеуш заявив, що війна Росії проти України показує, що якість та кількість військовослужбовців все ще мають значення.

11:09
Вранці 6 березня в Одесі пролунав вибух. Було оголошено тривогу.

11:08
Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данiлов заявив, що нестача снарядів, поповнення резервів та ракетні удари росіян є головними проблемами на фронті в Україні.

10:46
На одній з підстанцій обленерго в Хмельницькій області вночі виникла пожежа через атаку "шахедів".

10:42
Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне закликав Європу до стійкості перед обличчям загрози, яку, як і раніше, становить Росія. Він вважає, що "якщо Україна впаде – це матиме безліч наслідків".

10:41
Речник Державного департаменту США Метью Міллер висловився щодо рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо ордерів на арешт командувачів дальньої авіації та Чорноморського флоту РФ – генералів Сергія Кобилаша і Віктора Соколова. Він наголосив, що США підтримують низку міжнародних розслідувань, включно з тим, яке проводить МКС.

09:45
Прем'єр-міністр німецької Баварії Маркус Зедер розкритикував канцлера Німеччини Олафа Шольца за відмову передавати Україні крилаті ракети Taurus. Він дорікнув главі уряду в "упертості".

09:38
У російській Туві стався вибух на Шагонарській теплоелектроцентралі, постраждала 21 людина, причиною називають "недбалість".

09:22
Американська газета The Washington Post з посиланням на співрозмовників у Вашингтоні написала, що перша леді Олена Зеленська відмовилася відвідати виступ президента США Джо Байдена в Конгресі 7 березня нібито через запрошення вдови російського дисидента Олексія Навального Юлії. Представниця Зеленської Тетяна Гайдученко у коментарі LIGA.net заявила, що це викликано графіком.

08:50
Російська армія втратила 1250 солдатів та офіцерів, 119 одиниць техніки, а також 51 артилерійську систему за добу – статистика.

07:32
Росія посилила наступ під Мар'їнкою, йде на прорив у районі Авдіївки — зведення Генштабу ЗСУ.

07:32
Російська армія атакувала Україну дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 6 березня, зафіксовані прильоти — ППО збила 38 із 42 цілей.

07:31
У Державному департаменті США заявили, що знищення корвета "Сергій Котов" Чорноморського флоту Росії показує, що Сили оборони здатні продовжувати досягати успіхів на полі бою.

00:05
В Одесі під час повітряної тривоги було чути звуки вибухів, повідомив журналіст LIGA.net. Повітряні сили попереджали про загрозу російських дронів-камікадзе типу Shahed.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/