Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

05.03.2024

22:38
На півночі Сумської області російські загарбники учора вночі застосували небезпечні боєприпаси – кулькові осколкові авіабомби ШОАБ-0,5, повідомляє поліція області.

21:59
Знищення російського патрульного корабля "Сергій Котов" є репетицією Сил оборони щодо можливості виведення з ладу Кримського мосту, заявив у коментарі LIGA.net колишній спікер Генерального штабу ЗСУ полковник Владислав Селезньов.

21:46
У селі Табаївка на Лимано-Куп’янському напрямку ворог веде активні бойові дії, щоб досягнути тактичних успіхів, однак ЗСУ відбивають атаки й намагаються зайняти висоти, звідки росіяни наступають. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

21:13
Китай навряд чи підтримає українську Формулу миру, оскільки не зацікавлений у мирі на основі міжнародного права й підтримує свого стратегічного партнера Росію без обмежень. Однак, вважає Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики, в українській Формулі миру є певні положення, які Китай міг би підтримати.

21:13
Спецпредставник Китаю з питань Євразії Лі Хуей приїде в Україну з метою "зондування ґрунту", а також для того, щоб позиціювати Китай миротворцем. Таку думку у коментарі для LIGA.net висловив Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці.

21:12
Президент Франції Емманюель Макрон підтримав чеський план постачання сотень тисяч артилерійських снарядів в Україну з країн, що не входять до Європейського Союзу.

19:31
Комітет з нацбезпеки та оборони не розглядав норму з нового мобілізаційного законопроєкту, котра передбачає зниження віку призову з 27 до 25 років. Верховна Рада вже ухвалила відповідний закон раніше, проте його не підписує президент Володимир Зеленський. Про це у коментарі LIGA.net повідомив член профільного Комітету Роман Костенко.

18:48
Президент Чехії Петр Павел заявив, що Захід не повинен "закривати можливості підтримки України", та закликав до розширення форм допомоги, включно з можливою присутністю в Україні.

18:34
Комітет з нацбезпеки та оборони не підтримав норму нового мобілізаційного законопроєкту, яка передбачає блокування рахунків громадян, що ухиляються від призову. Проте це питання може бути вирішене в залі Верховної Ради. Про це у коментарі LIGA.net повідомив член профільного комітету Роман Костенко.

18:29
До кінця тижня у Верховній Раді не буде засідань, голова фракції Слуга народу Давид Арахамія пояснював це "необхідністю роботи нардепів у місцях дислокації військових". Секретар оборонного комітету парламенту, нардеп від Голосу Роман Костенко розповів LIGA.net, що дізнався про скасування засідання "в останній момент".

18:18
Комітет із нацбезпеки та оборони планує залишити норму в новому мобілізаційному законопроєкті, за якою скасовуватиметься відстрочення людям, які здобувають непослідовну другу вищу освіту. Водночас планується залишити відстрочення для аспірантів, котрі навчаються за контрактом. Про це в коментарі LIGA.net повідомив член профільного комітету Роман Костенко.

18:15
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що нещодавня заява французького лідера Емманюеля Макрона суперечить спільному рішенню НАТО, ухваленому два роки тому, щодо "необхідності зробити все, аби уникнути прямої конфронтації з Росією".

17:26
Рятувальники завершили пошукові роботи на місці зруйнованої російськими загарбниками двоповерхової будівлі у Краматорську Донецької області. Роботи тривали два тижні, під завалами міг перебувати чоловік – його не знайшли, він вважається зниклим безвісти.

17:02
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що документ-відповідь, надісланий українським урядом, не містить жодного прогресу щодо повного відновлення прав угорської меншини Закарпаття, які вона мала до 2015 року. За його словами, зустріч прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і президента Володимира Зеленського не відбудеться, поки Київ "не поверне" ці права.

16:40
Ексголова забороненої в Україні ОПЗЖ Віктор Медведчук домагається повернення йому українського громадянства, депутатського мандата, а раніше – адвокатського свідоцтва. Про це йдеться у розслідуванні журналістів hromadske.

16:40
47 окрема механізована бригада "Маґура" показала бойову роботу армійської авіації ЗСУ на Авдіївському напрямку.

15:44
У контексті електронного оновлення військово-облікових даних через Дію, наразі невідомо, яким буде механізм звіряння цих даних. Про це повідомив представник Полтавського обласного територіального центру комплектування (військкомату) Роман Істомін.

15:30
За попередніми даними, внаслідок атаки на патрульний корабель "Сергій Котов", яка призвела до знищення судна, Росія втратила сімох членів екіпажу "безповоротно", однак понад 50 росіян, ймовірно, вдалось евакуювати.

15:17
Громади можуть захистити інфраструктурні об’єкти від російських ракет і дронів за допомогою засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

15:02
Нардепи від різних фракцій заявили, що у Верховній Раді скасували засідання цього пленарного тижня, аргументи такого рішення, за їхніми словами, були різними. Голова фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що перерва у засіданнях цього тижня пов'язана з необхідністю роботи нардепів у місцях дислокації військових.

14:20
Більшість "конфліктів" між чоловіками та представниками військкоматів, які потрапляють на камеру і ширяться мережею, є "вирваними з контексту". Про це заявив речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

13:54
Мобілізація до Сил оборони залишиться основним способом поповнення підрозділів, оскільки один рекрутинг не вирішить проблему набору людей до армії, заявив представник Полтавського обласного територіального центру комплектування (військкомату) Роман Істомін.

13:54
Під Авдіївкою ще з грудня 2023 року збудовані лінії оборони, щоб стримувати наступ росіян, повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховiй.

12:55
Навіть попри страх, Росія не виведе кораблі з України, бо вважає це капітуляцією, заявив LIGA.net речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук

12:48
Агенція оборонних закупівель Міноборони вперше купить дрони на Prozorro. Планують придбати 20 000 комплексів типу DJI Mavic 3E і DJI Mavic 3 Thermal за 3 млрд грн (або дешевше).

12:29
Російські окупанти на борту військового корабля "Сергій Котов" близько 40 хвилин намагалися відбитися від українських надводних дронів, але зрештою корабель потопили. Про це свідчить аудіоперехоплення, опубліковане Головним управлінням розвідки Міноборони.

12:24
Естонія, Франція і Польща виступили із закликом "терміново" підвищити обороноздатність Європи. У документі три країни окреслили свої пріоритети для нової Європейської оборонно-промислової стратегії.

11:38
Через специфіку географічного розташування Одеси протиповітряній обороні не завжди вдається перехоплювати російські ракети та дрони. Про це в ефірі національного телемарафону заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

11:19
Російська армія отримала більш вигідне становище на полі бою, а диктатор Володимир Путін користується зволіканням з продовженням допомоги Україні з боку Конгресу США, повідомив представник Білого дому Джон Кірбі.

10:50
Міністр оборони Канади Білл Блер заявив на брифінгу, що найближчими днями країна ухвалить рішення щодо відправлення в Україну списаних некерованих авіаційних ракет CRV7 калібру 70 мм

10:45
У Головному управлінні розвідки Міноборони показали відео знищення патрульного корвету "Сергій Котов" Чорноморського флоту Росії в ніч проти 5 березня у тимчасово окупованому Криму.

10:37
В Одеській області командир частини ППО спродував стратегічне пальне — ДБР.

10:16
У Бєлгородській області в селі Долгоє горить нафтобаза, губернатор В'ячеслав Гладков заявив про вибухи, після яких сталась пожежа. Співрозмовник LIGA.net у Силах оборони заявив про операцію ГУР, цілі уражено.

09:51
Російський патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Сергій Котов" був знищений з другої спроби, екіпаж частково врятований. Про це LIGA.net розповів речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук.

09:50
У США полковника у відставці судитимуть за поширення на сайті знайомств секретної інформації, пов'язаної з російсько-українською війною.

09:36
Били дронами Magura 5 по бортах. У ГУР розкрили деталі знищення корабля "Сергій Котов" поблизу Криму.

08:35
Російська армія втратила 1070 солдатів та офіцерів, 95 одиниць техніки, а також 51 артилерійську систему минулої доби — статистика.

08:19
У захопленому росіянами Криму було потоплено патрульний катер Чорноморського флоту РФ "Сергій Котов".

07:39
Російські окупанти наступають у районах Куп'янська, Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки, Роботиного та Кринкiв – зведення Генштабу ЗСУ.

07:11
Російська армія вкотре атакувала Україну дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 5 березня, під ударами була Одеса — ППО збила 18 із 22 цілей.

07:10
У Державному департаменті США заявили, що Росія не збирається застосовувати ядерну зброю, попри нещодавні погрози диктатора Володимира Путіна на адресу НАТО.

07:09
Президент Франції Емманюель Макрон дав зрозуміти, що його заява про можливе відправлення військ в Україну була "відкриттям дебатів".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/