Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

27.03.2024

23:26
Ввечері 27 березня Росія завдала удару по селищу Борова на Харківщині, внаслідок чого загинула 12-річна дитина. В Боровій внаслідок обстрілу пошкоджено житлові будинки та дитячий садок.

23:16
Згідно з попередніми домовленостями, винищувачі F-16 мають з'явитися в небі України в середині літа. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він наголосив на важливій ролі та зусиллях союзників, які допомагають у навчанні українських пілотів та інженерів.

22:40
Німеччина терміново передає Україні 10 000 артснарядів з арсеналу Бундесверу. Країна вирішила здійснювати постачання боєприпасів Україні у три етапи, і це постачання буде виконано в межах першого з них.

22:23
Президент Зеленський заявив, що забороняти студентам чоловічої статі виїжджати за кордон за програмою академічної мобільності є несправедливим обмеженням, якщо вони не досягли мобілізаційного віку. Він попросить Міністерство освіти попрацювати над цим питанням.

21:55
Президент Зеленський заявив, що чоловіки до 25 років, які здобули науковий ступінь та планують вступати до університету для отримання вищого, не можуть бути мобілізованими не за власним бажанням.

20:16
Чеський уряд схвалив ще один фінансовий внесок в ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для Збройних Сил України. Про це розповів прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

19:58
Чехія внесла до санкційного списку екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Віктора Медведчука та компанію Voice of Europe, яку він приховано фінансує. Компанія поширює проросійську пропаганду та дезінформацію.

19:00
Буданов заявив, що Telegram є проблемою з погляду національної безпеки та "завдає руйнівного ефекту" всередині країни, але завдяки йому можна інформувати людей в окупованих регіонах.

18:50
Удар по Харкову. Обстріл житлових будинків, ймовірно, здійснено боєприпасом УМПБ Д-30. Це боєприпас калібром 30 см, що може летіти на відстань до 90 км. Застосовують як і з літака, так і з РСЗВ "Смерч". Відомо про одного загиблого і 19 поранених.

17:43
Будівлю культурно-ділового центру "Дім Москви" з земельною ділянкою в Ризі виставлять на продаж, а отримані кошти спрямують на підтримку України. Відповідне рішення ухвалив латвійський уряд. Орієнтована вартість об'єкта – близько 3 млн євро.

17:34
"Посилюємо захист". Зеленський оглянув траншеї і вогневі пункти у Сумській області

16:56
У польській Варшаві відбулося перше засідання країн-учасниць коаліції бронетехніки на підтримку України. Під час цього засідання представники країн-учасниць домовилися щодо підсилення технічного парку Збройних Сил України певними зразками бронетехніки та організації системи їх ремонту.

16:42
Польща подвоїть свій внесок в ініціативу Чехії із закупівлі артилерійських боєприпасів для ЗСУ. Конкретну суму фінансування очільник МЗС Польщі називати відмовився.

16:21
У Харкові пролунали вибухи. Генерал ЗСУ написав про приліт керованої авіаційної бомби по Шевченківському району. Удар припав по багатоповерхівках, є загиблі та поранені.

16:09
Збройним Силам України вдалося трохи знизити динаміку наступальних дій ворога на Авдіївському напрямку. Про це повідомив заступник командира третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін та зазначив, що, попри втрати, ворог не змінює своїх планів.

16:08
Голова обласної військової адміністрації Віталій Кім заявив, що серед шести постраждалих від удару по Миколаєву, одна людина перебуває у важкому стані.

15:13
Армія Росії дистанційно мінує українську землю кульковими осколковими авіаційними бомбами ШОАБ-0,5. Зовні вони схожі на невеликий м'ячик сріблястого кольору, тому можуть привертати увагу дітей.

14:42
У Миколаєві під час повітряної тривоги вдень 27 березня пролунав вибух, російська армія вдарила балістичною ракетою.

13:20
Правки щодо бронювання військовозобов'язаних, які отримують певну зарплатню та сплачують податки, були відхилені оборонним комітетом Ради. Про це в коментарі LIGA.net розповів нардеп від Слуги народу, член профільного комітету Ігор Копитін.

13:04
Суд зобов'язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор XII століття в Каневі Черкаської області, який є об'єктом культурної спадщини національного значення.

12:15
Захід повинен прагнути створити більше "стратегічних труднощів" у спробі контролювати поведінку Росії, водночас НАТО недостатньо робить, щоб зупинити російську агресію проти України. Про це заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем.

12:14
Оборонний комітет Верховної Ради на засіданні 27 березня планує розглянути близько 700 поправок до законопроєкту про мобілізацію.

12:13
Російська воєнна пропаганда запустила фейк про нібито втрату українськими військовими територій на лівому березі Дніпра. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Мінкульті заявляє, що це неправда.

11:08
В Міноборони створили підрозділ для планування закупівель для війська на рік вперед.

10:38
Заступник начальника штабу оборони Великої Британії генерал-лейтенант Роб Маговен визнав, що британські військові не змогли б воювати проти Росії понад два місяці.

10:06
У віці 54 років помер колишній народний депутат від Блоку Петра Порошенка, полковник Національної гвардії України Андрій Антонищак. Співрозмовник LIGA.net у Силах оборони заявив, що попередньо відомо про природну смерть.

09:51
Сили оборони знищили або вивели з ладу третину кораблів Чорноморського флоту Росії.

09:51
У Пентагоні заявили, що "захищатимуть кожен дюйм НАТО", коментуючи заліт російської ракети до Польщі під час нещодавнього удару окупантів по Україні.

09:27
Держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи теракт у концертному залі Crocus City Hall у Підмосков'ї, заявив, що ІДІЛ залишається "реальною загрозою".

08:59
В ніч проти 27 березня російська окупаційна армія атакувала Україну 13 дронами-камікадзе типу Shahed, Сили оборони збили 10 з них. Крім того, Росія втратила 1030 своїх вояків.

08:55
Глава ФСБ РФ Олександр Бортников звинуватив Україну, Велику Британію та США у причетності до теракту у концертному залі Crocus City Hall у Підмосков'ї. Речник Держдепу Меттью Міллер відкинув ці заяви.

08:28
Якщо Дональд Трамп стане наступним президентом США, це буде "позитивним струсом" для країн Євросоюзу. Про це в коментарі LIGA.net заявила старша наукова співробітниця барселонського Центру міжнародних відносин CIDOB Кармен Клаудін.

08:05
Байден назвав російського диктатора Путіна "м'ясником", заявивши, що США могли б захистити Україну від нього, якби збільшили податки для американських мільярдерів.

07:04
Україна може отримати 1,5 млн снарядів в рамках чеської ініціативи замість 800 000 обіцяних. Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

06:50
Удари України по НПЗ Росії. Речник Держдепартаменту США Меттью Міллер заявив, що Сполучені Штати ніколи не підтримували ініціативу України завдавати ударів по території Росії.

06:27
Президент Сербії Александар Вучич опублікував в Instagram допис, в якому заявив про деякі новини, які отримав, вірогідно, від розвідки. Вони, за його словами, стосуються "загрози національній безпеці" країни.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/