Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

26.03.2024

23:30
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні має дані, що росіяни стратили щонайменше 32 українських військовополонених впродовж зими.

22:16
Правоохоронці заявили про арешт депутатів Сумської облради: стверджують, що ті пропонували міській владі хабар у $100 000.

22:00
Вибухотехніки поліції Києва в Солом’янському районі біля приватних будинків виявили та вилучили уламок ракети з вибуховою речовиною та детонаторами вагою понад 20 кг.

21:40
Очільник Антимонопольного комітету заявив, що надасть усе необхідне для розслідування у справі, яку правоохоронці відкрили щодо нього за статтями про недостовірне декларування та незаконне збагачення.

20:41
Франція незабаром доставить в Україну 78 самохідних артилерійських установок Caesar, про які заявили ще в січні. Окрім цього, Париж має на меті передати Києву 80 000 снарядів.

20:15
Українські посольства мають працювати у трьох напрямках: щодо фактичної підтримки, у "складних регіонах" та для формування потужної лобістської мережі, заявили в Офісі президента.

19:25
Заступник очільника Міністерства закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що під час зустрічі польського та українського урядів у четвер, 28 березня, країни мають підписати протокол розбіжностей. Він наголосив, що на зустрічі домінуватимуть військові та економічні питання, проте країни мають записати деякі розбіжності, які відрізняють два уряди.

18:57
Комітет Ради відхилив пропозиції, за якими молоді люди від 18 до 24 років не могли обирати час проходження базової військової підготовки під час воєнного стану — і могли б бути мобілізовані після неї.

18:19
У межах чеської ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для української армії Київ потенційно може отримати 1,5 млн боєприпасів замість заявлених 800 000.

18:06
Найкращий варіант протидії російським ракетам "Циркон" та "Онікс" – знищувати пускові установки у Криму, проте це складне завдання, пояснив ексспікер Генштабу Селезньов.

17:44
Очільник Міністерства закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що наразі ні Європейський Союз, ні НАТО, ані його країна не готуються до ведення війни на своїх територіях, попри можливу загрозу зі сторони Росії, хоч "іспанці чудово знають, що зараз відбувається в Європі". Він підкреслив, що на сьогодні ніякої "іншої загрози немає".

17:13
У Кривому Розі був вибух – ЗСУ збили над районом російську ракету Х-59, яка летіла у напрямку міста.

16:56
Після теракту в "Крокусі" РФ перевіряє таджиків на українських окупованих територіях. Центр національного спротиву стверджує, для цього в Маріуполь відправляють додаткові групи ФСБ Росії, які проводять "профілактичні бесіди".

16:41
Президент Володимир Зеленський призначив новим головою Служби зовнішньої розвідки України Олега Іващенка.

16:40
Президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони й призначив на його місце голову Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка.

16:30
Новий голова РНБО заявив LIGA.net, що дізнався новину про призначення сьогодні.

15:51
На ділянці українсько-білоруського кордону в межах Житомирщини зводять додаткові фортифікаційні споруди. Вже побудовані довготривалі вогневі позиції з армованого залізобетону та встановлено інженерні загородження.

15:12
Росія утримує понад 10 000 мирних українців у полоні, в кримінальних провадженнях встановлено понад 5600 людей, які постраждали від тортур окупантів — генпрокурор.

14:55
На 99-му році з життя пішов український науковець, академік, політик, Герой України Ігор Юхновський.

14:40
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після обстрілу України балістичними ракетами закликав західних партнерів надати більше систем протиповітряної оборони, також він акцентував на проблемі масованого використання Росією керованих авіабомб по українських позиціях.

14:39
У травні очікується пік поширення кремлівських наративів щодо нелегітимності влади в Україні в межах інформаційної кампанії "Майдан-3". Про це розповів керівник групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру Володимир Солов’ян.

14:19
Наразі "вкиди" про нібито нелегітимність президента Володимира Зеленського не є основними для російської пропаганди, але вони будуть підсилюватися. Про це в коментарі LIGA.net заявив заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Микола Балабан.

14:06
Наразі Росія проводить інформаційну кампанію, яка складається із низки тез, а саме: відсутність виборів в Україні, дискредитація головнокомандувача Збройних Сил України, а також – мир за будь-яку ціну. Про це у коментарі LIGA.net повідомив керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко.

13:42
ВМС ЗСУ офіційно підтвердили успішне ураження російського розвідувального корабля "Іван Хурс" 24 березня. Згодом OSINT-дослідники опублікували відповідні супутникові знімки.

13:15
Нафтопереробні заводи Росії є законними цілями для України, Київ має ігнорувати рекомендації Вашингтона. Таку думку висловив екскомандувач Сухопутних сил США у Європі генерал-лейтенант Бен Годжес.

13:10
Командир 3 окремої штурмової бригади полковник Андрій Білецький заявив, що мобілізований солдат якісно воюватиме при гарній підготовці та довірі до керівництва.

12:08
Росіяни вдарили по житловій інфраструктурі в Шевченківському районі Харкова, повідомили представники місцевої влади.

11:23
Президент Франції Еммануель Макрон розпочинає візит до Бразилії, в ході якого зокрема намагатиметься переконати президента Луїса Інасіо Лулу да Сілву стати на бік України.

10:35
Голова Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що удари безпілотників по нафтопереробних заводах у Росії потрібні для мінімізації доходів державного бюджету окупантів.

10:08
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що отримує від Берліна "невдоволені коментарі", коли Україна закликає Німеччину передати далекобійні крилаті ракети Taurus.

09:36
24 березня Сили оборони завдали удару протикорабельною ракетою "Нептун" по російському кораблю "Костянтин Ольшанський", заявив спікер ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

09:25
Сили оборони півдня України опублікували приблизний підльотний час ракети "Циркон", якою Росія почала бити по Україні.

08:46
Російська армія втратила 770 солдатів та офіцерів, 78 одиниць техніки, а також 28 артилерійських систем за добу боїв на фронті.

08:28
Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон шукає привід, щоб не виносити на голосування законопроєкт з допомогою Україні.

08:08
Диктатор Володимир Путін знову спробував звинуватити Україну у причетності до терористичного акту у концертному залі "Крокус" у Підмосков'ї 22 березня. Президент Володимир Зеленський назвав його "хворою та цинічною істотою".

08:08
Малюк заявив, що Росія не використовує Кримський міст для військової логістики після ударів по переправі.

08:07
Голова Служби безпеки України Василь Малюк розкрив деталі ліквідації колабораціоніста Іллі Киви у російському Підмосков'ї у грудні 2023 року — його вбили пострілами у груди та голову.

08:06
Російська армія атакувала Харків дронами-камікадзе Shhaed-136 у ніч проти 26 березня, ППО збила щонайменше вісім цілей.

00:03
РФ могла вдарити ракетами "Циркон" під час сьогоднішньої атаки на Київ з експериментальною метою – аби відпрацювати певні питання щодо практичного запуску цього озброєння, вважає аналітик Валерій Рябих.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/