Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

20.03.2024

23:39
Президент Володимир Зеленський відреагував на черговий російський ракетний удар по Харкову та нагадав партнерам, що у них є засоби протиповітряної оборони, які можуть захистити життя українців.

23:34
Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван впевнений, що пакет допомоги на $60 млрд для України буде розблокований. Однак терміни не уточнив, коли це відбудеться.

23:08
У Харкові гримлять вибухи, ЗСУ попереджали про загрозу балістичних ударів зі сходу. Місто під ударом росіян вдруге за день.

22:42
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван вважає перемогою України вихід незалежною державою, не згадавши про відновлення територіальної цілісності.

22:39
Ракетний удар по Харкову. Крім п'яти загиблих є стільки ж зниклих безвісти, повідомив мер Терехов. Також відомо про дев'ятьох постраждалих.

21:16
Іспанія готує нову партію постачання в Україну, до якого входять 19 бойових танків Leopard 2A4. Планується дві партії: 10 бойових танків до кінця червня і ще дев'ять – у вересні.

21:02
Майже 30 000 людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин та незаконно позбавленими волі внаслідок збройної агресії Росії проти України. Про це розповів представник омбудсмана Олександр Кононенко.

20:00
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що обсяг набору нових мобілізованих може бути менший ніж 500 000. Цифра коригується, враховуючи ротації, які відбуваються на передовій, і озброєння, яке надходить від союзників. Про це Шмигаль розповів у інтерв'ю Bloomberg Television.

19:48
У Дніпрі відкрився перший в області та один з найбільших в країні центрів рекрутингу ЗСУ. Тут доступні сотні вакансій різних військових частин.

19:17
Папа римський після скандалу з "білим прапором" заявив, що "війна – завжди поразка". Понтифік вкотре виступив за діалог із державою-агресором.

18:42
Україна може збільшити виробництво дронів удвічі - до 2 млн одиниць на рік, але потрібна додаткова фінансова підтримка Заходу.

17:58
Переговори про вступ України до Європейського Союзу мають розпочатися до кінця червня цього року, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

17:52
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна очікує на перші постачання боєприпасів від Чехії вже у квітні.

17:31
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що заблоковане американське фінансування може надійти вже у березні й що обсяг мобілізації нових військ на фронт може бути меншим, ніж пів мільйона.

17:16
Литва підтримала ініціативу Чехії стосовно закупівлі артилерійських снарядів для України та виділить 35 млн євро.

17:13
У Харкові кількість загиблих після ракетного удару росіян вдень 20 березня зросла до чотирьох осіб, семеро поранених.

16:56
У зв’язку з тим, що допомога від США на $60 млрд заморожена в Конгресі, українські оборонні компанії намагаються налагодити виробництво 155-мм артилерійських снарядів за стандартами НАТО. Про це повідомило видання The Washington Post.

16:38
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським і заявив, що передав "послідовну підтримку всіх зусиль щодо встановлення миру і якнайшвидшого припинення конфлікту, що триває".

16:34
Очільник польського Міністерства закордонних справ Радослав Сікорський, коментуючи пропозицію французького лідера Емманюеля Макрона щодо відправлення сухопутних військ НАТО в Україну, заявив, що поляки "повинні бути останніми, хто це зробить".

16:15
Глава Міноборони Росії Сергій Шойгу сказав про плани створення нових формувань на рівні армій у 2024 році. Представник української військової розвідки Андрій Юсов у коментарі LIGA.net заявив, що йдеться про доукомплектування наявних підрозділів.

16:11
З'явилися супутникові знімки з аеродрому "Енгельс" у Саратовській області від 19 березня. У ніч проти 20 березня авіабаза була атакована дронами української військової розвідки.

16:03
Росія зараз проводить інформаційну кампанію як на українську, так і міжнародну авдиторії, зокрема щодо "наступу" на Київ, "схожості" ситуації на Сумщині та в Бахмуті через загострення обстрілів. Це відбувається внаслідок того, що російська армія не може захистити власний кордон від російських добровольців. Про це у коментарі LIGA.net повідомив керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко.

15:58
Росія активізувала дезінформаційну кампанію проти України на Близькому Сході: для цього використовується агентурна мережа, засоби пропаганди та дипломатичні представництва країни-агресора. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

15:24
Голова фракції Слуга народу у Верховній Раді Давид Арахамія заперечив, що монобільшість розпалася.

14:52
Ворог намагається наступати на Новопавлівському напрямку, активні дії відбуваються в районі Роботиного. Майже по всій лінії фронту армія РФ намагається шукати слабкі місця, залучає бронетехніку для підсилення штурмів, а на південних напрямках – збільшила кількість автомобільної техніки. Про це розповів речник Національної гвардії Руслан Музичук у коментарі для Liga.net.

14:43
Верховна Рада виключила з порядку денного голосування у першому читанні за законопроєкти про множинне громадянство та декларування іноземного громадянства, йдеться у порядку денному, який LIGA.net надав співрозмовник у фракції Голос. Нардеп з тієї ж фракції Ярослав Железняк стверджує, що проєкти виключили через брак голосів.

14:09
Опозиційні панівному режиму російські добровольчі формування опублікували звернення до губернатора Бєлгородської області РФ В'ячеслава Гладкова та місцевої влади: закликають перестати прикриватися цивільними та негайно евакуювати людей з усієї території регіону. В області триває обмежена воєнна операція добровольців.

14:02
Росія завдала ракетного удару по Харкову, є поранені, почалася серйозна пожежа.

14:01
Російські диверсійно-розвідувальні групи "досить часто" здійснюють заходи у північні області, найбільш активно – на Сумщину. Про це у коментарі LIGA.net повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

13:30
Інженерно укріпити кордон з РФ на півночі наразі неможливо через російські обстріли, напрямки посилюються у "максимальній близькості" до кордону. Про це у коментарі LIGA.net повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

13:25
Новообрана очільниця Міжнародного кримінального суду в Гаазі Томоко Акане заявила, що російського диктатора Володимира Путіна буде притягнуто до відповідальності.

13:11
Збройні Сили України зупинили масований штурм російських окупантів, під час якого, зокрема, вдалося знищити особовий склад та техніку ворога.

13:10
Росія має певне угруповання навпроти Чернігівської, Сумської та Харківської областей для прикриття 700 км кордону з Україною, однак зараз там немає формування, яке можна використати для вторгнення. Про це у коментарі LIGA.net заявив військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

12:40
Міністр закордонних справ у 2014-2019 роках Павло Клімкін заявив в інтерв'ю LIGA.net, що світова спільнота не визнаватиме диктатора Володимира Путіна нелегітимним, оскільки розуміє, що він контролює Росію.

12:39
Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що його країна "на межі" постачання в Україну 300 000 артилерійських снарядів.

12:20
Територіальні центри комплектування і зараз можуть подавати у розшук осіб, що уникають призову, — відповідна норма діє. Про це у коментарі LIGA.net повідомив нардеп від Слуги народу, член комітету з нацбезпеки й оборони Юрій Здебський.

12:05
Прем'єр Польщі Дональд Туск заявив, що найближчі пів року можуть стати вирішальними на полі бою в Україні, але для цього західні союзники мають безперебійно надавати Україні військову допомогу, зокрема боєприпаси.

11:42
800 000 артилерійських снарядів, збір на які "у всьому світі" ініціювала Чехія, вистачить Збройним Силам України на кілька місяців. Таку думку висловив директор Центру європейських цінностей політики безпеки в Чехії Якуб Янда.

11:17
Затримки в отриманні Україною зброї продовжують підвищувати ризики. США усвідомлюють "жахливість ситуації" та "терміновість потреби у боєприпасах". Про це розповів речник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер.

11:17
Україна зуміла звільнити 50% окупованих територій до 24 лютого 2022 року без боєприпасів, а також потопити військові російські кораблі та транспортувати морем мільйони тонн товарів. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відповідь тим, хто вважає допомогу Збройним Силам України "марною".

10:45
Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов в інтерв'ю LIGA.net заявив, що його підрозділ робить акцент на фахівцях, які готові освоювати складніші посади.

10:16
На Одещині прикордонники та правоохоронці затримали організаторів та групу осіб, які хотіли незаконно перетнути кордон – переплисти Кучурганський лиман у комбінезонах хімічного захисту.

10:14
Китай може відіграти ключову роль у завершенні війни, оскільки має "особливі" відносини з Росією. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

09:48
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що наявність в українських Збройних Силах німецьких далекобійних ракет Taurus значно вплине на здатність України захистити себе.

09:46
У Верховній Раді готують звернення до країн світу з проханням не визнавати Володимира Путіна "легітимним президентом" Росії.  Проєкт постанови №11094 опубліковано на сайті Ради.

09:38
Російські загарбники скинули дві керовані авіабомби на Козачу Лопань Харківської області – поранення отримав місцевий житель, є руйнування.

08:57
Після "перемоги" на нелегітимних виборах російський диктатор Володимир Путін почне перебалансовувати внутрішньополітичну систему, щоб створити видимість сталості режиму. Про це в інтерв'ю LIGA.net в YouTube заявив міністр закордонних справ у 2014-2019 роках Павло Клімкін.

08:52
Говорячи про можливість відправлення західних військових в Україну, президент Франції Еммануель Макрон не мав на увазі їхню участь у бойових діях. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

08:03
В ніч проти 20 березня російські окупаційні війська атакували Дніпро дронами, у Синельниківському районі п'ятеро людей дістали поранення. Всі вони - члени родини.

08:02
У Силах оборони сьогодні є багато проблем – від нестачі людей і проблем в командуванні до фортифікацій. Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив командир окремого механізованого батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов.

06:58
В ніч проти 20 березня у російському Енгельсі, де розташовано військовий аеродром, пролунали вибухи. Місцева влада заявила про нібито відбиття атаки безпілотників.

06:38
Президент Франції Еммануель Макрон назвав побоювання суспільства через можливе відправлення військ в Україну "необхідним сигналом до пробудження".

06:15
Росія щонайменше 10 разів використовувала ракети північнокорейського виробництва проти України. Про це заявила Чон Пак – високопосадовиця США, що займається питаннями КНДР в Держдепартаменті Сполучених Штатів.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/