Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

19.03.2024

23:57
Російські військові завдали ударів по Харківській області: попередньо, били авіаційною ракетою Х-59 та з систем "Ураган". Є пошкодження, травмовано поліціянта, повідомила обласна прокуратура.

23:09
Російські загарбники постійно намагаються завести диверсійно-розвідувальні групи та вчиняють терористичні обстріли та удари по Сумській області. Україні потрібне посилення протиповітряної оборони, аби унеможливити терор загарбників. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

22:28
Косово надасть Україні другий пакет військової допомоги, повідомив міністр оборони держави Еюп Мачедонсі.

22:16
Під час засідання контактної групи у форматі "Рамштайн" партнери анонсували пакети допомоги Україні з боєприпасами різних калібрів, буде "більше ракет" для української протиповітряної оборони, а перші безпілотники від Коаліції дронів надійдуть вже цього місяця. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

21:42
Канада виділить $40 млн на очолювану Чехією ініціативу, спрямовану на закупівлю 800 000 артилерійських снарядів для Збройних Сил України. Про це повідомило Міністерство оборони.

21:35
Міністерство оборони Франції спростувало заяву директора російської Служби зовнішньої розвідки Сергія Наришкіна, буцімто країна готує відправлення 2000 своїх військових до України.

21:14
Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні не підтримує відправлення західних військ в Україну, бо вважає це передвісником ескалації війни, яку веде Росія проти України.

21:01
Міністерство оборони Бельгії оприлюднило кадри тренувань українських пілотів на винищувачах F-16, які проходять на авіабазі в Данії.

20:08
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув 1500 правок до нового мобілізаційного законопроєкту, підійшов до блоку правок, які стосуються осіб з інвалідністю. Про це у коментарі LIGA.net повідомив нардеп від Слуг народу, член профільного комітету Юрій Здебський.

19:40
На загрозливих напрямках фронту цілодобово триває будівництво оборонних рубежів і споруд. Такі споруди захищатимуть особовий склад, бойову техніку, боєприпаси від ураження противника.

19:29
До кінця поточного місяця кількість поставлених в Україну артилерійських снарядів від Європейського Союзу сягне 500 000. Про це під час брифінгу повідомив речник ЄС зі зовнішньополітичних питань та політики безпеки Петер Стано.

19:13
Троє українських дітей та підлітків, які мешкали у центрі для біженців у Кишиневі, захворіли на кір, ще семеро людей чекають на результати аналізів. Центр закрито на карантин.

18:50
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що союзники зосереджуються на двох пунктах у питанні допомоги Україні в її боротьбі з російською агресією: забезпечення підтримки на довгий термін та співпраця.

18:50
Україна очікує, що вже з квітня союзники передадуть достатню кількість артилерійських снарядів, зокрема це буде можливо завдяки ініціативі Чехії. Про це на пресконференції під час візиту до Люксембургу заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

18:12
Офіс генерального прокурора повідомив, що працівниками правоохоронного органу встановлюються обставини страти російськими загарбниками 35 українських військовополонених в умовах бойових дій. Про це йдеться у відповіді ОГП на запит LIGA.net.

18:06
Народні депутати під час пленарного засідання 20 березня голосуватимуть за проєкт постанови, яка передбачає передання повноважень від Запорізької обласної ради до військової адміністрації на час воєнного стану та на місяць після його скасування. Про це йдеться у документі, який LIGA.net надав співрозмовник із фракції Голос.

17:20
Фінляндія приєдналась до чеської ініціативи та виділить 30 млн євро на закупівлю артилерійських снарядів для України. До ініціативи долучилися вже близько 15 країн, серед них Канада, Нідерланди, Франція та інші.

17:01
На наступному пленарному засіданні Верховної Ради 20 березня народні депутати голосуватимуть у першому читанні за законопроєкти про подвійне громадянство та декларування іноземного громадянства. Нового мобілізаційного законопроєкту у порядку денному немає. Про це йдеться в документі, який LIGA.net надав співрозмовник з фракції Голос.

16:49
У Запоріжжі на базі Центру надання адміністративних послуг відкрили центр рекрутингу до української армії. Про це повідомили Укрінформ і уповноважений представник Мініоборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець в ефірі телемарафону.

16:36
Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах вважає, що російські спортсмени не мають нести відповідальність за дії свого уряду.

16:12
На функціонування роботи Верховної Ради у 2023 році було витрачено 2,6 млрд грн, з яких 13,7 млн – на забезпечення візитів делегацій Верховної Ради України за кордон. Водночас на 2024 рік встановлено річний обсяг видатків для забезпечення діяльності ВР – 2,9 млрд грн. Ці відомості надали на запит LIGA.net у Верховній Раді.

16:10
Постачання далекобійних ракет Taurus Україні без участі канцлера Олафа Шольца – неможливе. Хоча очільниця Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок "має свій маневр у питанні зовнішньої політики", зовнішню політику визначає канцлер. Таку думку в інтерв'ю для LIGA.net висловив міністр закордонних справ у 2014-2019 роках Павло Клімкін.

16:10
Німеччина анонсувала новий пакет військової допомоги для України на 500 млн євро, проте без далекобійних ракет Taurus. Про це повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

16:05
Міністерство оборони з 1 квітня повністю змінить постачальників продуктів для Збройних Сил України. Їхня кількість зменшиться до п'яти, а загальна вартість контрактів становитиме 8,9 млрд грн.

15:49
Питання щодо відправлення західних військ в Україну, яке порушив президент Франції Емманюель Макрон, "житиме своїм життям" і надалі, від нього вже "не відбитися". Таку думку в інтерв'ю для LIGA.net висловив міністр закордонних справ у 2014-2019 роках Павло Клімкін.

15:45
Росія завербувала близько 2000 непальських чоловіків для участі у війні проти України. За даними Sky News, уряд країни заявляє, що 246 непальців зараз воюють на боці Росії, та щонайменше 21 з них загинув.

15:17
Росія збирається встановити "Панцирі" біля нафтопереробних заводів для захисту від українських дронів.

14:46
З початку березня росіяни випустили по Україні сотні ракет різних типів, дронів-камікадзе та керованих авіаційних бомб. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

14:26
Російський добровольчий корпус продовжує наступ під Бєлгородом, задіяні всі резерви, у підрозділі також є втрати, заявив начальник штабу підрозділу "Фортуна".

14:02
Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель пропонує використати 90% доходів від заморожених російських активів на закупівлю зброї для української армії.

14:01
Впродовж останнього тижня українські розвідники та активісти здійснили низку кібератак по об?єктах Росії. Завдані ворогу збитки можуть обчислюватися сотнями тисяч доларів, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони.

14:00
На Лимано-Куп'янському напрямку, попри відсутність "результатів" до "виборів" президента РФ, ворог тримає угруповання військ, близько 100 000 військовослужбовців. Вони можуть продовжувати штурми, заявив у ефірі телемарафону речник бригади "Сталевий Кордон" Іван Шевцов.

13:42
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що сьогодні "геополітична напруженість та недовіра" збільшили ризик ядерної війни до найвищої точки за останні десятиліття.

13:19
Міністр оборони США Ллойд Остін, відкриваючи 20-те засідання у форматі "Рамштайн", заявив, що Сполучені Штати шукають варіанти безперебійної допомоги Україні.

12:24
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що дискусії про передання Україні далекобійних ракет Taurus "доводяться до крайнощів". За його словами, це "заважає" зосередитися на нагальних потребах української армії.

12:22
Міністр закордонних справ у 2014-2019 роках Павло Клімкін заявив, що нещодавно Володимир Путін призначив сина олігарха Юрія Ковальчука Бориса, що може говорити про те, що його можуть розглядати як "наступника" диктатора.

12:02
За останній тиждень на південному напрямку фронту кількість артилерійських обстрілів із боку російських окупантів зменшилася, подекуди загарбники перегруповуються. Про це в коментарі LIGA.net розповів речник Національної гвардії Руслан Музичук.

10:43
Бельгійський уряд передасть Україні пакет військової допомоги на суму $450 млн. До нього увійдуть майже три сотні бойових броньованих машин LMV, а також три мінні тральники.

10:40
Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем висловив сподівання, що у 2024 році США передадуть Україні балістичні ракети ATACMS для руйнування Керченського мосту.

10:39
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що диктатор Володимир Путін залишається правителем Росії, коли його запитали, чи Вашингтон приймає "вибори" в країні-агресорі.

10:38
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив, що існує ризик поширення війни Росії проти України "на регіон".

09:50
"Проукраїнський" сенатор-республіканець Ліндсі Грем під час вчорашнього візиту до Києва закликав українських парламентарів схвалити законопроєкт про мобілізацію. У лютому Грем фактично заблокував пакет від США з допомогою Україні.

08:12
Російська армія втратила 840 солдатів та офіцерів, 99 одиниць техніки, а також 30 артилерійських систем за минулу добу.

07:49
Видання Politico з посиланням на власні джерела пише, що китайський правитель Сі Цзіньпін приїде до Парижа на переговори з президентом Франції Емманюелем Макроном на початку травня — КНР намагається переконати партнерів України сісти за стіл майбутніх переговорів для закінчення війни, інакше Пекін бойкотуватиме такі зустрічі.

07:35
Президент Чехії Петр Павел заявив, що найближчим часом Європа зможе виробляти необхідну для України кількість боєприпасів.

06:39
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган поговорив з диктатором Володимиром Путіним і привітав його з "перемогою" на фіктивних "виборах" у Росії, а також заявив, що його країна готова зіграти будь-яку роль у переговорах України та РФ.

06:38
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що президент Франції Емманюель Макрон має повне право говорити про можливість відправлення військ до України.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/