Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

14.03.2024

23:40
Представник Білого дому Джон Кірбі відреагував на запропонований спікером Палати представників Майком Джонсоном варіант законопроєкту про допомогу Україні. Він заявив, що проєкт від Сенату адміністрації Байдена подобається більше.

23:12
Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що навесні та влітку 2024 року з'явиться результат російсько-української війни, тому союзникам потрібно поквапитися з допомогою Києву.

22:51
Ввечері 14 березня Росія вдарила дроном-камікадзе по житловому будинку у Вінницькій області, внаслідок чого троє людей дістали поранення. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

22:18
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не можна виключати варіанта відправлення французьких військ в Україну, але Париж "не буде наступати або перехоплювати ініціативу у війні з Росією".

21:55
Президент Володимир Зеленський анонсував більше зброї вітчизняного виробництва, зокрема засобів радіоелектронної боротьби, дронів та снарядів.

21:49
США не зможуть надати Україні ще один пакет військової допомоги, як це було два дні тому. Про це заявила речниця Пентагону Сабріна Сінгх.

21:25
Наратив російської пропаганди про те, що президент Володимир Зеленський з травня 2024 року може стати нелегітимним, не має під собою жодних юридичних підстав. Про це заявив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

20:27
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що на одного воїна, який захищає Україну, має бути вісім осіб, які забезпечують економічне утримання цього воїна. Так він відповів на запитання, чи планується у законопроєкті про мобілізацію так зване "бронювання для багатих".

19:17
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західні союзники можуть надавати Україні більше допомоги, зокрема артилерійських снарядів, але для цього потрібна політична воля.

18:56
Речник Легіону Свобода Росії доброволець Олексій Барановський розповів у коментарі LIGA.net, що у Курській та Бєлгородській областях, де тривають бойові дії, російські війська поводяться так само, як і в Україні. За його словами, окупантам "байдуже на людей та цивільні об'єкти".

18:36
Україна не консультуватиметься ні з ким щодо того, які цілі вражати на території Росії. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

18:03
Люди, які приходять до центру рекрутингу у Львові, загалом виявляють бажання служити на місці, проте такої кількості тилових посад немає. Про це в коментарі LIGA.net повідомила фахівчиня з питань рекрутингу в обласному центрі Галина Пісковська.

17:48
Організовуючи президентські "вибори" на тимчасово окупованих територіях, Росія порушує норми міжнародного права, тому Україна закликає світову спільноту не визнавати їх. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ та постанові Верховної Ради.

17:10
Львівський окружний адміністративний суд відмовив п'ятому президентові Петру Порошенку в задоволенні позову до першого віцеспікера Верховної Ради від Слуги народу Олександра Корнієнка та сьомого прикордонного Карпатського загону.

17:08
У селищі Тьоткіно Курської області та на його околицях тривають стрілецькі бої, російські окупанти там "паралізовані". Про це в коментарі LIGA.net розповів речник Легіону Свобода Росії доброволець Олексій Барановський.

16:44
Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив сенаторам-республіканцям, що готовий розробити свій варіант законопроєкту про допомогу Україні.

16:20
Для України зараз недоцільно розглядати сценарій повномасштабного наступу навесні-влітку 2024 року, вважає директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. На його думку, ситуація може змінитися тільки в тому випадку, коли США нададуть Україні необхідну кількість озброєння.

16:16
Українське вище військове керівництво сподівалося, що західна підтримка ніколи не припиниться, тому будівництво фортифікацій почалося пізно. Таку думку висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак в інтерв'ю LIGA.net.

16:07
Служба безпеки України повідомила про викриття у Миколаєві інформатора російської Федеральної служби безпеки. За даними слідства, чоловік влаштував у квартирі "спостережний пункт", щоб  шпигувати за військовими колонами Сил оборони.

15:19
Перше за три тижні пленарне засідання Верховної Ради тривало "хвилин 20", його обірвала повітряна тривога, повідомили в опозиції. У Слузі народу зазначили, що після відбою до зали "дійшли вже не всі". Загалом парламент встиг ухвалити лише одне рішення. Про це політики розповіли в коментарях LIGA.net.

14:54
У Фінляндії затримано трьох підозрюваних у відмиванні коштів, привласнених на закупівлі амуніції для бійців Збройних Сил України на 5,7 млн євро. Чоловіків затримали 11 березня працівники Національного антикорупційного бюро разом із фінськими колегами

14:35
ЗСУ вдалося запустити процес ротацій та заміни частин і підрозділів, які впродовж тривалого часу воюють на передньому краї. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

14:05
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що протистояння дронів та засобів радіоелектронної боротьби перейшло на перший план, шанс на перемогу матиме той, хто доб'ється у цьому "відриву" від противника.

13:57
Західні фахівці не підтверджують ураження пускових установок системи протиповітряної оборони Patiot, про що заявляє російська пропаганда, сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак в інтерв'ю LIGA.net.

13:41
У російському Бєлгороді силовики оточили залізничний вокзал, щоб завадити евакуації місцевих жителів, повідомив співрозмовник LIGA.net у Силах оборони.

13:32
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що не може гарантувати, що естонські військові не будуть направлені в Україну. З такою заявою вона виступила під час години уряду в парламенті Естонії.

13:20
У Харківській області росіяни масовано вдарили безпілотниками по теле- і радіоінфраструктурі. Через це є перебої із радіо- і телесигналом у кількох районах.

11:40
Російські дисидентські видання звернули увагу, що в армії країни-агресора, можливо, змінився начальник Генштабу — з 2012 року цю посаду обіймає генерал Валерій Герасимов. Українська розвідка поки що уточнює інформацію.

11:39
Колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон вважає, що 45-й президент Дональд Трамп зрозуміє неможливість угоди з диктатором Володимиром Путіним, якщо його знову оберуть до Білого дому.

11:37
Служба безпеки України повідомила про затримання російського агента, місцевого мешканця Харківщини. За даними слідства, він готував диверсії на об'єктах Укрзалізниці в області та шпигував за ЗСУ.

11:10
Виробник чаю Greenfield і Принцеса Нурі, якого підозрюють у зв?язках з Росією, непомітно співпрацює з малими мережами в Україні.

10:51
Через атаку росіян частина території Сумської області зараз не може приймати український телевізійний і радіосигнал. Також є проблеми із мобільним зв?язком.

10:36
На Авдіївському напрямку захисники з 47 окремої механізованої бригади знищили три російські бронетранспортери з десантом окупантів, котрі хотіли штурмувати позиції ЗСУ.

09:55
Російський диктатор Володимир Путін поставив завдання сфабрикувати 75% своєї підтримки на псевдовиборах, але окупанти можуть "намалювати" й більше, щоб вислужитися перед ним. Це потрібно винятково Путіну та пропаганді РФ, повідомив заступник начальника Головного управління розвідки Вадим Скібіцький.

09:30
Бєлгород та область з ранку 14 березня перебувають під обстрілом, є руйнування, загиблий та постраждалі. Відповідальність на себе взяли повстанці з РДК та Легіону Свобода Росії.

09:29
Президент США Джо Байден поінформований про чергові погрози ядерною зброєю з боку диктатора Володимира Путіна, заявили в Білому домі та запевнили, що Вашингтон продовжить допомагати Україні.

09:29
Російська армія втратила ще 970 солдатів та офіцерів, 58 одиниць техніки, а також 11 артилерійських систем минулої доби — статистика.

07:31
Російська армія атакувала Україну десятками дронів-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 14 березня — збити не вдалося 14 безпілотників.

07:30
Військовослужбовиця та бойовий медик Ярина Чорногуз заявила, що жінки також повинні підлягати обов'язковій мобілізації відповідно до потреб армії.

07:03
Лідер меншості Демократичної партії в Палаті представників США Хакім Джеффріс закликав республіканців винести на голосування продовження допомоги Україні до кінця наступного тижня.

06:54
Російська армія вдарила дронами-камікадзе Shahed-136 та ракетами по Харкову, Сумам та інших містах Сумської області.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/