Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.03.2024

23:50
Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель наголосив, що перемога Української держави у боротьбі проти російської агресії залежить від сили та надійності трансатлантичних зв’язків.

23:50
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує на рішення Ради Європейського союзу щодо затвердження переговорної рамки про вступ у ЄС.

22:24
Російська армія удвічі збільшила скиди боєприпасів із хімічною речовиною з Mavic-дронів проти лютого. Про це в ефірі телемарафону повідомив начальник відділу зв’язків із громадськістю ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

21:44
В Росії під час вибухів на нафтопереробному заводі міг загинути віцепрезидент компанії "Лукойл" Віталій Робертус. Про це LIGA.net повідомив співрозмовник в українській спецслужбі й наголосив, що інформація перевіряється.

20:59
У Міністерстві оборони України пояснили свої коментарі для видання Financial Times про потребу мобілізувати до 500 000 українців, які мають замінити виснажених військових на фронті.

19:36
Комітет постійних представників у Європейському Союзі підтримав збільшення Європейського фонду миру на 5 млрд євро – з нього фінансуються постачання зброї Україні.

19:36
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що підтримує ідею французького лідера Емманюеля Макрона щодо направлення військ в Україну для тренування місцевих сил, і закликає Захід припинити "малювати червоні лінії".

19:34
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає звільнення засудженого для проходження військової служби за контрактом під час особливого періоду. Картку законопроєкту опубліковано на сайті парламенту.

18:38
У Верховній Раді скасували три засідання, наступні – під питанням. Співрозмовник LIGA.net у Слузі народу зазначив, що це була реакція на "правкотерористів", які "вимагали необмежені відрядження за кордон". Голова фракції СН Давид Арахамія вважає, що тим нардепам потрібно вирішити: хочуть вони важливі закони чи "сцену для свого маленького театру".

17:48
На Авдіївському напрямку третя штурмова бригада завдала "критичного ураження" окупантам на рівні полку, проте сили РФ, що кількісно переважають, не відступають і ситуація залишається "надскладною". Водночас бійці продовжують "стирати" піхоту окупантів та не дозволяють РФ здійснити прорив углиб оборони України, повідомила пресслужба бригади.

16:59
У Сумах під завалами житлового будинку виявлено тіло другого загиблого через російський дроновий удар.

16:17
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре однозначно відкинув постачання Україні німецьких крилатих ракет великої дальності Taurus, зазначивши, що "це межа, яку він не хоче перетинати як канцлер".

16:11
На півночі Рівненщині, котра межує з Білоруссю, відбувається будівництво оборонних рубежів.

15:54
Естонія запропонувала план фінансування для України на понад 100 млрд євро, який містить запозичення на фінансових ринках та взяття коштів із національних бюджетів країн-союзників. Про це повідомив постійний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм.

15:52
Окрім чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для Сил оборони, наразі існує ще декілька, і їх реалізація залежить лише від питання фінансування, повідомив Кулеба. На одну із таких ініціатив він закликав європейців почати збирати гроші вже зараз.

15:19
Сьогодні у Кривому Розі рятувальники виявили тіло п'ятого загиблого через російську ракетну атаку, що сталася ввечері 12 березня. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

15:14
13 березня безпілотники Головного управління розвідки Міністерства оборони здійснили атаку на Новошахтинський нафтопереробний завод, розташований в Ростовській області Росії. Цю інформацію LIGA.net підтвердив співрозмовник в Силах безпеки й оборони.

14:45
Стали відомі наслідки удару дронів по Рязанському НПЗ — найбільшому серед заводів Роснєфті та третьому за величиною в Росії. Виведено з ладу дві з чотирьох установок первинного перероблення нафти, або 70% потужності заводу.

14:32
Сьогоднішнє засідання комітету Верховної Ради з нацбезпеки й оборони скасоване. Поки невідомо причини та те, коли відновлять засідання. Про це у коментарі LIGA.net повідомив нардеп від Слуги народу, член комітету Федір Веніславський.

14:15
Ситуація на Східному фронті залишається складною, загарбники зосереджують зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках. Водночас активність росіян на інших ділянках фронту "помітно знизилася". Ймовірно, це сталося через високий рівень втрат окупантів, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

13:55
Президент Франції Емманюель Макрон почав говорити про можливе відправлення військ НАТО до України після чергових погроз ядерною зброєю з Москви, сказав міністр закордонних справ у 2007-2009 роках Володимир Огризко в інтерв'ю LIGA.net.

13:11
Російський добровольчий корпус, Легіон Свобода Росії та Сибірський батальйон анонсували удари по військових об'єктах окупантів у Бєлгороді та Курську — закликають місцевих жителів евакуюватись.

13:08
СБУ повідомила про затримання депутатки Херсонської облради. За даними слідства, жінка допомагала російському гауляйтеру Володимиру Сальдо відкривати військові шпиталі РФ у захоплених лікарнях. Співрозмовник LIGA.net у правоохоронних органах повідомив, що затримана – Світлана Межерицька, яка до грудня 2022 року очолювала Управління охорони здоров’я Херсонської міської ради.

12:52
Артилерійські снаряди, які будуть закуплені за чеською ініціативою, ймовірно, почнуть поставляти до України на початку літа. Про це повідомив радник прем'єр-міністра Чехії з питань національної безпеки та координатор ініціативи Томаш Пояр.

12:42
У Росії заявили, що окупували селище Невельське на Авдіївському напрямку. Спікер Сил оборони Таврійського напрямку Дмитро Лиховiй спростував це у коментарі LIGA.net.

12:41
У Легіоні Свобода Росії заявили, що продовжують утримувати частину селища Тьоткіне в Курській області РФ.

11:24
Служба безпеки України атакувала дронами одразу три нафтопереробні заводи на території Росії, а також авіабази у Воронезькій області.

11:23
Росія активізує інформаційну операцію "Перун" проти України, щоби дестабілізувати ситуацію в країні, а також підірвати підтримку західних партнерів — основні тези від розвідки.

10:57
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що спікер Палати представників США Майк Джонсон несе особисту відповідальність за нездатність схвалити продовження допомоги Україні.

10:57
Новий закон про мобілізацію потрібен для того, щоб замінити 330 000 бійців, які воюють на передовiй.

09:55
Євросоюз продовжив на пів року санкції проти Росії, але виключив зі списків трьох осіб. Серед них - засновник Яндексу Аркадій Волож, який поїхав з Росії і виступив з критикою війни.

08:31
Російська армія вдарила дроном-камікадзе Shahed-136 по житловому п'ятиповерховому будинку в Сумах, зруйновано 15 квартир, є загиблі та поранені.

08:06
В Одесі вранці 13 березня пролунали вибухи, військові попереджали про рух ракет у напрямку міста.

07:48
Російська армія втратила 980 солдатів та офіцерів, 95 одиниць техніки, а також 33 артилерійські системи за добу боїв на фронті.

07:47
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що санкції проти Росії мають припинити бути фіктивними, а половина Європи досі торгує з Москвою.

07:46
У російській Рязані невідомі безпілотники атакували нафтопереробний завод, почалася пожежа.

07:45
Президент США Джо Байден заявив, що нового пакета військової допомоги Україні на $300 млн "зовсім не достатньо".

00:04
Російські загарбники вдарили по прикордонню Сумської області: унаслідок ударів поранено п'ятеро дітей та один чоловік.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/