Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

10.10.2022

23:19
У Києві починаються віялові відключення через ракетні удари по електростанціях. Світло можуть вимикати на чотири години.

23:18
МВС підбило підсумки російської повітряної атаки 10 жовтня: зафіксовано 74 обстріли у 12 регіонах: загинули 14 людей, травмовано 97.

22:29
Садовий показав "історичні фото" Львова без світла.

22:27
Байден і Зеленський вдруге за тиждень провели телефонну розмову. Вони говорили загалом про ППО, повідомив Офіс президента.

22:14
Зеленський після масованого ракетного обстрілу України назвав росіян дикунами.

22:08
Зараз на всій території Україні тривають відновлювальні роботи. Усі об’єкти, які були пошкоджені сьогоднішнім ударом російських терористів, будуть відновлені. Про це у відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський. Звернення було записане на перехресті бульвару Шевченка та вулиці Володимирської, куди зранку влучила одна з російських ракет.

21:49
У Львові, Харкові, Житомирі, Сумах, Полтаві, Хмельницькому є суттєві труднощі з інтернетом, а у восьми регіонах України частково зник або погіршився зв'язок.

21:46
Резніков вважає, що Росія припустилась помилки, завдавши масованого ракетного удару по Україні.

21:14
Вакарчук заспівав "Місто Марії" у Києві на пішохідному мосту, який зранку ледь не знищила російська ракета.

21:07
Залужний показав схему завдання російських ракетно-авіаційних ударів по території України, які відбулися 10 жовтня зранку, і заявив, що ЗСУ були змушені відбивати їх старим радянським озброєнням, якого до того ж не вистачає.

20:53
Глава Європарламенту Роберта Метсола заявила, що ЄС має зробити більше, щоби допомогти Україні через російську ескалацію, надавши більше військової техніки.

20:33
В Укренерго попередили, що відключення світла у постраждалих від обстрілів регіонах можуть тривати кілька днів.

20:32
Байден засудив російські ракетні удари по Україні та заявив, що вони "лише зміцнюють нашу готовність підтримувати народ України стільки, скільки буде потрібно".

20:27
Мер Києва Віталій Кличко розповів про пошкодження у столиці, завдані масованим ракетним ударом з боку Росії.

19:55
У Львові до вечора вдалося відновити подачу електроенергії лише у 35% будинків, заявив мер міста Андрій Садовий. Вода є тільки у половини населення.

19:46
Повітряні сили ЗСУ в другій половині понеділка збили 13 російських дронів-камікадзе Shahed-136 і штурмовик Су-25.

19:29
Крім заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва, СБУ оголосила в розшук директора ФСБ Олександра Бортнікова, директора Служби зовнішньої розвідки Сергія Наришкіна, голову Міноборони Сергія Шойгу та інших російських чиновників.

19:25
Кличко показав, який вигляд має "скляний" міст після ранкового обстрілу.

18:57
Під час вечірньої повітряної тривоги ППО знищила над Кривим Рогом два дрони-камікадзе Shahed-136. Вони були спрямовані ворогом для атаки критичної інфраструктури області.

18:40
Президент Польщі після розмови з Зеленським заявив, що Росію треба ізолювати. Він назвав сьогоднішній ракетний обстріл України з боку РФ воєнним злочином, який не має термінів давності.

18:24
Україна припиняє експорт електроенергії з 11 жовтня через російські обстріли для стабілізації власної енергосистеми.

18:11
Президент Володимир Зеленський повідомив, що разом з головою ОП Андрієм Єрмаком провели зустріч із пані послом США Бріджит Брінк і заступником голови дипломатичної місії США Крістофером Смітом.
"Сполучені Штати засуджують російські удари по об’єктах інфраструктури України й мають намір притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини та звірства, скоєні в нашій країні. Вдячний за підтримку!" - написав Зеленський.

18:07
Кличко показав шматок ракети, яка влучила в центр Києва вранці.

18:05
Росія ввечері у понеділок завдала нового повітряного удару по Україні з застосуванням ракет та дронів-камікадзе. ППО збила дві ракети біля Кременчука, через уламки постраждали три людини.

17:39
Зеленський провів нараду з питань відновлення зв'язку та енергопостачання, які пошкоджені через російський ракетний обстріл. Йому доповіли, що світло в більшості постраждалих регіонів з'явиться до кінця доби.

17:20
Нові рішення Євросоюзу у відповідь на масовану російську ракетну атаку проти України вже розробляються, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.

17:03
Нагадуємо, необхідно обмежити використання електроенергії з 17:00 до 22:00. Це допоможе здолати навантаження електромереж.

16:59
Глава Євроради Шарль Мішель заявив, що ракетна атака свідчить про відчай Кремля і є воєнним злочином.

16:57
У Києві та області частково відключать електропостачання приблизно на дві години, повідомили у ДТЕК.

16:47
Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що Росія готує нові ракетні удари, та закликав стежити за сигналами повітряної тривоги.

16:46
Близько 90% Львова без електропостачання. Відтак трамваї та тролейбуси не курсують.

16:27
Данілов вважає, що масовану ракетну атаку Росії та погрози Лукашенка варто розглядати як психологічну атаку, і каже, що "треба перетерпіти".

16:16
Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко показав наслідки російського ракетного удару по Пішохідному мосту в центрі Києва.

15:52
Російські ракети забрали життя 11 людей. Серед них – 41-річний полковник поліції, начальник відділу департаменту кіберполіції Юрій Заскока. Поліцейський у момент удару саме їхав бульваром Шевченка на роботу. Про це повідомив глава Нацполіції Ігор Клименко.

15:49
"Я знаю, українців не залякати". Урсула фон дер Ляєн та лідерка Естонії Кая Каллас обіцяють підтримку.

15:36
За оновленими даними мера Києва Віталія Кличка, від ракетних ударів у столиці загинули п'ятеро людей, 51 – постраждали. З них 42 госпіталізовані до медзакладів міста. З його слів, загроза нових ударів зберігається.

15:20
УВАГА! У Києві оголошена повітряна тривога!

15:18
Уточнені дані щодо масованого ракетного удару станом на 14:00 від Генштабу: Росія використала 84 крилатих ракети, 24 безпілотних літальних апарати, з них 13 - іранські Shahed-136.
ППО ЗСУ знищила 56 цілей. Серед них 43 крилатих ракети та 13 БПЛА (з них 10 типу "камікадзе").

15:14
Головне управління розвідки Міноборони наразі не може стверджувати, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко ухвалив остаточне рішення про участь у війні проти України на боці Росії.

14:53
Яма глибиною в 3 метри від прильоту посеред дитячого майданчика в центрі Києва.

14:52
На Київщині пошкоджено два об’єкти критичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, одна адміністративна будівля та склад приватного підприємства, повідомив глава Київської ОВА Олексій Кулеба.
Одна людина загинула, постраждало 10 осіб.
На Київщині будуть планові вимкнення електропостачання.
"Про що будемо попереджати заздалегідь. Наразі готується графік відключень", – написав Кулеба.

14:44
Офіс президента просить усіх, за можливості, сьогодні з 17:00 до 22:00, обмежити споживання електроенергії.
"Це допоможе пройти критичні навантаження наших електромереж", – написав заступник глави ОП Тимошенко.

14:42
Найближчими днями планується постачання першої з чотирьох обіцяних систем ППО IRIS-T, повідомляють у Міноборони Німеччини.

14:40
Частину районів Харкова та області уже підключають до електроживлення, повідомив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.
Орієнтовний час відновлення електропостачання на більшій частині Харківської області 1,5-2 години.
За попередніми даними, жертв та постраждалих серед населення Харківської області немає.

14:26
По півдню ворог спрямував близько двох десятків крилатих ракет типу "Калібр", Х-101, Х-55 та чотири безпілотних літальних апарати, зокрема й камікадзе, повідомляє ОК "Південь".
Силами протиповітряної оборони знищено над Миколаївщиною 14 крилатих ракет, над Одещиною - три ракети та чотири дрони Shahed-136, Shahed-129.

14:22
Єрмак: "Більше зброї, закрите небо - саме це потрібно. Саме це має бути".

14:17
Окрім ракет, ворог сьогодні "обстрілює" нас фейками та нісенітницями, повідомили в СБУ.
Це – важлива частина його плану. Завдання окупантів – посилити медійний ефект від ракетних ударів і розхитати інформаційний простір України. Тож у хід ідуть різноманітні інформаційно-психологічні спецоперації (ІПСО).
"Перелік тем надзвичайно широкий: від перебільшення кількості випущених ракет і наслідків уражень до чуток про евакуацію представників влади", – пишуть у СБУ.
Отримуйте інформацію виключно з офіційних джерел, не довіряйте публікаціям ворожих чи проросійських Телеграм-каналів.

14:15
"Сьогодні весь світ укотре побачив справжнє обличчя держави-терориста, яка вбиває наших людей. Не лише на полі бою, але й у мирних містах", – написав Зеленський у Телеграмі та поширив фото.

14:07
У Миколаєві пошкоджено Національний університет кораблебудування. Заклад обстріляли вже вдруге, повідомив мер Олександр Сєнкевич.
Зруйновано частину будівлі, пошкоджено вікна і двері в усьому корпусі.

14:04
На Дніпропетровщині щонайменше четверо загиблих та 19 поранених, повідомив глава ОВА Валентин Резніченко.
"Росіяни скерували на область більш ніж 10 ракет. Чотири ракети знищила наша ППО", – написав він.
За його словами, є серйозні руйнування. В одному з районів Кривого Рогу зникло світло. На зараз без електроенергії понад 80 000 осіб. Енергетики вже стали до роботи.

13:59
За даними воєнної розвідки України, російські окупаційні війська отримали вказівку Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомили в ГУР.
8 жовтня на аеродром Оленья з аеродрому Енгельс було перебазовано сім стратегічних бомбардувальників Ту-160 та споряджено їх крилатими ракетами Х-101.
На зовнішній рейд Севастополя було виведено шість носіїв крилатих ракет з сорока ракетами "Калібр".
Основною метою країни-терориста було знищення ТЕС, створення паніки серед українців та залякування європейської громадськості.

13:56
Станом на зараз загинуло 10 людей,  близько 60 отримали поранення – по всій державі внаслідок ракетних ударів, які завдала РФ, повідомили в Нацполіції.

13:53
У Києві та області запроваджують графіки аварійного відключення електропостачання, повідомив Кличко.

13:51
"Звичайний пасажирський автобус. Ракета вибухнула буквально за п'ять метрів. Всі живі", - мер Дніпра Борис Філатов.

13:48
Ракетна атака РФ спричинила перебої з мобільним зв?язком – Держспецзв?язку. Це Хмельницька, Львівська, Полтавська області, Харків та Житомир. Ще у низці міст та селищ є проблеми з доступністю власне мобільного зв?язку.

13:47
Проривів чи наступу з боку Білорусі та Росії не зафіксовано — ОК "Північ"

13:32
"Глибоко вражений нападами Росії на мирних жителів у Києві та інших містах України. Таким діям не місце у XXI столітті. Я засуджую їх найрішучішим чином.
Ми підтримуємо Україну. Додаткова військова підтримка з боку ЄС уже в дорозі", – написав у Twitter Жозеп Боррель.

13:07
Вранці 10 жовтня Росія атакувала Україну в усіх напрямках ракетами різних типів, зокрема з акваторії Чорного моря та Каспійського регіону, повідомили Повітряні сили ЗСУ.
Х-101, Х-555 окупанти запускають із району Каспію з одинадцяти літаків-ракетоносців стратегічної бомбардувальної авіації Ту-95 і Ту-160. Крилаті ракети "Калібр" – з кораблів у Чорному морі.
З ОТРК "Іскандер" наземного базування росіяни б'ють у різних напрямках.
Також окупанти застосовують ракети ЗРК С-300 та РСЗВ "Торнадо-С".
Станом на 11:40 10 жовтня ворог застосував по Україні понад 80 ракет, повідомили у ПС ЗСУ.
Протиповітряна оборона збила близько 45 ракет і знищила 9 із 12 дронів-камікадзе Shahed-136.

12:44
Три крилаті ракети, запущені по Україні сьогодні вранці з російських кораблів у Чорному морі, перетнули повітряний простір Молдови.

12:25
Зеленський терміново поговорив із Шольцом та Макроном. Президент розповість G7 про теракти Росії.

12:22
Підключення українських користувачів до інтернету через ракетні атаки впало до 83% від звичайного рівня.

12:01
Нацполіція: російські окупанти обстріляли кілька населених пунктів в Обухівському районі Київській області. Пошкоджено 20 житлових будинків.

11:56
Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба: в області можливі перебої зі зв?язком, електро- та водопостачанням. Подбайте про павербанки, заряджені телефони й запас води.

11:52
Під ударами росіян опинилися об?єкти інфраструктури в багатьох областях, пише у Telegram заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. "Це може вплинути на стабільність енергозабезпечення, потрібно бути готовими аж до віялових відключень. Лише у Київській області ППО збила шість ракет, але є потрапляння у ТЕЦ."

11:48
Станом на 11:00 внаслідок обстрілів РФ пошкоджено 11 об?єктів інфраструктури у восьми областях та у Києві, повідомив у Telegram прем?єр-міністр Денис Шмигаль. Можливі перебої зі світлом, водопостачанням та зв?язком, додав він. Відповідні служби уже працюють на місцях, "ми оперативно відновлюємо інфраструктуру".

11:41
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр: з 06:20 до 11:15 росіяни атакували Київ, Львів, Прилуки,  Хмельницький, Дніпро, Ніжин, Житомир і Харків. Ударів завдавали з районів Каспійського моря та Нижнього Новгорода. Попередньо випустили 74 ракети, з них Україна збила 42. Також росіяни завдали ударів 17 іранськими дронами Shahed з території Білорусі та Криму.

11:38
Мер Харкова Ігор Терехов: попередньо відомо про три удари по Харкову. Ціль - об?єкт енергетичної інфраструктури.  В деяких районах зникло електро- та водопостачання.

11:31
Рятувальники ліквідовують наслідки російських обстрілів у Києві. У декількох районах міста виникли пожежі.

11:22
Головне зі звернення Зеленського: росіяни атакували об?єкти енергетики по всій країні: Київщина, Хмельниччина, Львів, Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Кіровоградщина, південь. Мета - залякати людей, вважає президент.
"У них дві мішені. Вони хочуть знищити нашу енергосистему. Друга мішень - люди. Спеціально обрали такий час, такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди. Сьогодні перебувайте в укриттях. Завдяки допомозі наших військових все буде добре."

11:09
Київська міська військова адміністрація: зранку росіяни накрили ракетними ударами чотири райони Києва. Три влучання було у Шевченківському районі у проїжджу частину та об'єкти інфраструктури. Тут загорілося шість авто і ще 15 пошкоджено. П?ять осіб загинули, ще 24 - травмовані.
Ще два влучання у критичну інфраструктуру Голосіївського району (один поранений) та один удар в інфраструктуру Деснянського району (один поранений). Ще один удар був у Святошинському районі (одноповерхова будівля, троє поранених).

11:07
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: зранку Росія випустила по Україні 75 ракет. З них - 41 знешкоджена силами ППО України. Також атакували авіацією та ударними дронами.

11:06
Президент Володимир Зеленський звернувся до українців з приводу ранкових російських обстрілів.

11:01
Росія нанесла масований ракетний обстріл по Хмельницькому, повідомив мер міста Олександр Симчишин. Пошкоджено об?єкт інфраструктури: у місті немає електро- і призупинено водопостачання. Медзаклади працюють від дизельних генераторів. Також не працює електротранспорт і світлофори.

10:56
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк про ранкові обстріли по всій Україні у коментарі LIGA.net: "Відвертий прояв  абсолютної терористичної суті. Наносять масштабні й зумисні удари по цивільних об?єктах. Путін особисто віддає накази масово вбивати цивільних. Нищити саме цивільну інфраструктуру. Бити крилатими ракетами саме в годину пік".

10:51
Відомо про 47 ракет, які росіяни запустили з Астрахані. Орієнтовний час підльоту - 11:00, можливо раніше - голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

10:49
Нацполіція: наразі відомо про п?ятьох убитих та 12 поранених унаслідок ранкового обстрілу Києва. Найбільше потраплянь було саме в центр міста.

10:39
Внаслідок ранкового обстрілу центру Києва росіяни влучили у будівлю філармонії, музей Ханенків, а також музей, університет та парк імені Шевченка, заявив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко.

10:30
Укрзалізниця: внаслідок обстрілів Києва пошкоджено вікна Центрального вокзалу. Вокзал продовжує працювати, теж він діє як укриття.

09:55
Президент Володимир Зеленський:
"229-й день повномасштабної війни. 229-й день нас намагаються знищити та стерти з лиця землі. Загалом. Знищити наших людей, які сплять удома в Запоріжжі. Убити людей, які їдуть на роботу в Дніпрі та Києві.
Повітряна тривога не затихає по всій Україні. Є влучання ракет. На жаль, є загиблі та поранені. Дуже прошу: не залишайте укриттів. Бережіть себе та своїх рідних. Тримаймося та будьмо сильними".

09:52
Армія РФ масовано пускає ракети по Україні. Є прильоти у Дніпрі, Львівській області. У багатьох регіонах працює ППО. У столиці продовжують лунати вибухи.

09:41
Близько 08:20 у Києві пролунало кілька вибухів.
Мер Києва Віталій Кличко написав: "Кілька вибухів у Шевченківському районі – в центрі столиці. Всі служби прямують на місця. Деталі згодом".
Є травмовані та загиблі внаслідок кількох влучань у Києві в різних місцях. Інформація уточнюється, повідомила Суспільному речниця ДСНС Світлана Водолага.
Голова Київської ОВА написав о 09:13: "Жителі Київщини! В області працює ППО. Повітряна тривога все ще триває. Залишайтесь в укриттях!"
КМДА повідомила, що усі підземні станції метро працюють як укриття. Рух поїздів червоною лінією призупинено. Також тимчасово зачинений пересадочний вузол "Театральна" – "Золоті ворота".
Про відновлення роботи метрополітену буде повідомлено додатково.
"Залишайтеся в укриттях! Повітряна тривога триває", – написали в КМДА.
О 09:28 Кличко повідомив, що ракети вразили об‘єкти в центрі міста (в Шевченківському районі) та в Солом‘янському районі.
Центральні вулиці Києва перекрили правоохоронці, працюють рятувальні служби.
"Повітряна тривога, а отже і загроза, триває. Я звертаюся до всіх мешканців столиці: під час тривоги перебувайте в укриттях. У місто, якщо немає гострої потреби, сьогодні краще не виїжджати. Про це ж прошу і мешканців передмість – не їхати сьогодні в столицю", – написав Кличко.
Близько 09:30 журналісти LIGA.net знов чули вибухи.

07:59
Окупанти вночі вдарили по Миколаєву. Запустили 10 ракет С-300.

07:20
Росія намагається зупинити наступ ЗСУ на півдні: ставить міни та тягне резерви.

06:45
Армія Росії вдарила ракетами по будинках у Запоріжжі. Зруйновано цілий під'їзд, є постраждалі, працюють рятувальники.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live