Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

09.09.2022

23:17
Арестович розповів про "проблему" контрнаступу ЗСУ на Харківському напрямку - набрали стільки полонених окупантів, що їх нікуди дівати, війська не справляються.

22:56
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні підтвердив, що наразі Збройні сили України звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області.

22:16
Радник глави ОП Подоляк вважає, що переломним моментом у війні стане падіння не Криму, а одного з двох ключових для РФ міст – Донецька чи Луганська. Після цього, на його думку, можна буде математично прогнозувати, коли скінчиться війна.

21:55
Заступниця міністра оборони США з питань політики Саша Бейкер заявила, що український контрнаступ, який розпочався 1 вересня на Херсонщині, показав, що українці "творчо" інтегрують військовий потенціал, наданий США та іншими країнами, у свої операції.

21:33
ССО показали, як росіяни "своїх не кидають", - танк армії РФ "розгубив" своїх солдатів після зустрічі з українським спецпризначенцем, в'їхав у дерево та повалив його.

21:07
Президент Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним директором турецької компанії Baykar Галуком Байрактаром, на якій обговорили співпрацю щодо посилення обороноздатності української армії. Зокрема, обговорили деталі будівництва заводу безпілотників Baykar в Україні та виробництво нової продукції з використанням українських деталей.

 20:07
Після новин про контрнаступ ЗСУ на Харківському напрямку Міноборони РФ "спамить" відео з колонами своєї техніки. У ГУР прокоментували - кажуть, це картинка для внутрішнього глядача в РФ, адже вони надто довго розказували росіянам про "неуспіхи" ЗСУ.

19:45
Згідно з результатами опитування ZDF, 70% німців продовжать підтримувати Україну у війні проти Росії навіть за умови підвищення цін на енергоносії. Лише 21% опитаних виступають за ослаблення підтримки України задля зниження цін на енергоресурси.
40% німців закликають до посилення військової підтримки України із боку Заходу. 30% підтримують надання Україні більшої кількості озброєння. Скорочення військової допомоги Україні підтримують 24% німців.

19:03
Моравецький і Левітс заявили - немає перешкод у продовженні санкцій проти РФ, попри вимоги Угорщини виключити зі списку трьох олігархів РФ.

18:46
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ
У зв'язку з великими втратами та небажанням воювати значно погіршується морально-психологічний стан в окупаційних підрозділах та зростає кількість дезертирів. На тимчасово окупованій території Херсонської області, в районі населеного пункту Бабенківка Друга, ворог для пошуку втікачів та повернення їх на бойові позиції задіяв гелікоптери.
Крім того, через Каланчак у напрямку тимчасово окупованого Криму спостерігається інтенсивне переміщення автобусами російських солдатів без зброї.

18:24
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у спеціальній заяві закликав до негайного встановлення зони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС та назвав ситуацію з електропостачанням станції "дуже серйозною".

17:49
Контрнаступ ЗСУ. 237 гвардійський полк ВДВ Росії припинив існування - ГУР.

17:46
Центр Харкова обстріляли з "Ураганів", 14 поранених.

17:46
Остін про контрнаступ ЗСУ: Ми бачимо успіхи під Харковом та Херсоном — це надихає.

17:45
Міністри країн-членів Євросоюзу не змогли домовитися про обмеження цін на російський газ. Продовжать роботу далі.

17:43
Сьогодні до Києва прибули президент Латвії та прем'єр Польщі. Вони зустрілися з Зеленським - говорили про зброю, фінансову допомогу та санкції проти РФ. Європейські лідери висловили впевненість у перемозі України у війні.

17:33
Польща та Канада підготували проєкт резолюції для Ради МАГАТЕ, в якій закликають Росію "припинити будь-які дії" щодо ядерних об'єктів України.

17:06
Українські військові розпочали випробування гусеничних безпілотників THeMIS, закуплених в естонської технокомпанії Milrem Robotics. THeMIS допомагає скоротити кількість людей на передовій. Його можна використовувати як транспортну і як бойову машину — вивозити поранених з поля бою, підвозити боєприпаси.

16:52
Генштаб пояснив різке збільшення втрат РФ у щоденних зведеннях - це не покращення системи обліку, а "якісь інші причини". Заступниця міністра оборони Маляр доповнила відповідь відео:

16:44
Подоляк: Можна вічно дивитися на український прапор у містах та скиглення пропагандистів РФ.

16:42
Наступ на Херсон. ЗСУ вдарили по переправах біля Нової Каховки та Даріївки - ОК "Південь".

15:49
Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер заявила, що Росія не надала місії доступу до українських військовополонених, які утримуються на її території або на території, що є під її окупацією. "Це тим більше тривожно, що ми задокументували, що військовополонені зазнавали тортур і жорстокого ставлення, а в деяких місцях утримання під вартою відсутні адекватні їжа, вода, охорона здоров'я і санітарія", – сказала Богнер.

15:42
Волохів Яр під Харковом звільнено від росіян.

15:39
Байден та Ердоган можуть зустрітися у вересні. Обговорюватимуть Україну й Росію — Reuters.

15:28
Плануючи вторгнення в Україну, Путін хотів досягти успіху в кількох областях - політичній, військовій та економічній, - але вже зараз зрозуміло, що він "програв кожну зроблену ним ставку", сказав Держсекретар США Ентоні Блінкен.

15:04
Китай повторив наратив Росії про те, що зброя Заходу для ЗСУ "зробить лише гірше". Ось ще цитати з Ради безпеки ООН.

14:58
Світовий банк опублікував першу оцінку потреб України на відновлення. Сума поки що $349 млрд, але вона збільшуватиметься з кожним днем війни.

14:56
У звільненій від росіян Балаклії проводяться фільтраційні заходи.

14:36
Терехов: Харків потрапив під потужний обстріл із РСЗВ, постраждали дитсадок та заправка.

14:35
Україна має повернути захоплені Росією території, Путін тут програв — Блінкен.

14:35
Залужний про контрнаступ ЗСУ: Нам дуже важко, але ми рухаємося вперед.

13:55
НАБУ направило на потреби ГРУ $5 млн, раніше заарештованих в рамках розслідування щодо колишнього міністра аграрної політики та продовольства.

13:15
РФ завдала авіаудару по лікарні на Сумщині, будівля зруйнована, є поранені.

13:14
Повітряні сили: Україна створила унікальну систему ППО, є багато тактичних прийомів.

13:13
В Австрії впевнені - Європа витримає атаки Росії, "не треба впадати в приреченість і морок".

12:28
Росія притягнула на Радбез ООН сербську шанувальницю російських нацистів.

12:22
Армія Білорусі навряд чи вторгнеться в Україну, попри навчання, — британська розвідка.

11:53
Контрнаступ ЗСУ. На звільнених територіях Харківської області триває зачищення – ОВА.

11:33
Малюська назвав суму очікуваних репарацій від Росії. Вони мають становити щонайменше $300 млрд - саме стільки активів російського Центробанку заморожено за межами РФ.

11:25
Запасу старих ракет Росії вистачить року на три – ГУР.

11:21
Втрати Росії. У ГУР пояснили, як рахує Генштаб, і чому дані відрізняються від західних.

11:14
Щонайменше 10 країн Європейського Союзу виступають проти ідеї ввести "стелю" цін на російський газ, повідомляє Financial Times із посиланням на представників влади Євросоюзу.

11:14
Міністерство фінансів США повідомило про санкції проти іранських компаній, причетних до виробництва дронів та постачання озброєнь до Росії, йдеться у повідомленні Мінфіну США.

10:40
Міністр оборони Польщі про контрнаступ ЗСУ: Україна просувається, але це тривалий процес.

10:39
Польща запропонувала Західній Європі замовляти САУ Krab для України — Блащак.

10:33
Постпред України в ООН Кислиця запропонував відвезти російську делегацію із засідання Ради Безпеки ООН до лікарні – перевірити, звідки у них "галюцинації".

10:12
Прем'єр Польщі Моравецький вирушив до Києва. Це буде сигнал Кремлю.

09:54
Путін ще може врятувати своїх солдатів, віддавши наказ про виведення військ РФ з України, заявив на засіданні Ради Безпеки ООН український постпред Кислиця.

09:46
Уряд не планує підвищувати мінімалку у 2023 році через війну. Вона залишиться на рівні грудня нинішнього року.

09:45
Корабель ВМС Румунії натрапив на міну в Чорному морі. Серйозних ушкоджень та постраждалих немає.

09:03
Контрнаступ. Армія Росії стрімко втрачає автотехніку та живу силу.

08:39
На тлі нападу РФ в Україну США хочуть реформувати Раду безпеки ООН. І обіцяють рідко використовувати вето.

07:50
ЗСУ успішно наступають на Харківському напрямку: РФ зазнає значних втрат – Генштаб.

07:05
Південь. ЗСУ знищили дев'ять одиниць артилерії та два склади боєприпасів, РФ наводить переправи.

06:35
Росія вночі обстріляла два райони Харкова: є руйнування будинків та вишу.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live