Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

05.09.2022

23:59
Близько 19:00 5 вересня українська ППО знищила дві авіаційні ракети армії РФ над Миколаївщиною.

23:01
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні подякував українським артилеристам, які знищили склад російських ракет, які окупанти використали для обстрілів Харкова. "Особливо хочу подякувати бійцям однієї з наших реактивних артилерійських бригад, які своїм точним вогнем знищили саме той російський склад, з якого окупанти брали ракети С-300 для бомбардування Харкова. Хороша річ MLRS", – сказав Зеленський.

22:37
У Міноборони повідомили, що росіяни "на випередження" у своїх зведеннях "знищують" західну військову техніку, якої немає на озброєнні ЗСУ. Зокрема, йдеться про БМП M2 Bradley і танки Leopard 2A4.

21:47
Енергоатом виступив з офіційним спростуванням інформації, яка поширюється в соцмережах про нібито втрату контролю над рівнем радіації на Запорізькій АЕС. У компанії пояснюють, що дані вимірювань радіаційного фону, ймовірно, не надходили до Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій Укргідрометцентру деякий час вранці через збій інтернет-зв'язку.

21:36
У МКЧХ констатували, що організація не може гарантувати безпеку українських захисників, які здалися в полон на Азовсталі: "У нас немає армії, у нас немає зброї. Це відповідальність та підзвітність тих, хто утримує цих військовополонених".

21:23
Російська окупаційна армія, ввечері 5 вересня, вдарила ракетами по Карпівській громаді Криворізького району. Внаслідок обстрілу знищено нафтобазу і всі запаси палива, що зберігалися там, повідомляє головне управління ДСНС на Дніпропетровщині. Після влучення в нафтобазу сталася сильна пожежа. На даний момент на місці удару працюють пожежники. Інформація про постраждалих та масштаби руйнувань з'ясовується.

20:32
Макрон у розмові з Зеленським заявив, що виведення військ з території ЗАЕС - єдиний спосіб забезпечити безпеку на ядерному об'єкті.

20:29
Гендиректор турецької компанії Baykar Makina Халюк Байрактар підтвердив, що подаровані три безпілотники Bayraktar TB2, на купівлю яких збирав гроші фонд Сергія Притули, вже перебувають в Україні. Байрактар додав, що у жовтні Baykar безкоштовно поставить в Україну ще один Bayraktar TB2, на який збирали гроші у Польщі.

19:53
Бен Воллес заявив, що Україна має значні успіхи у контрнаступі на півдні, а РФ не досягла жодної стратегічної мети і втратила понад 80 000 убитими, пораненими, полоненими та дезертирами.

19:38
Центральний банк Польщі за погодженням з НБУ повідомив про початок завершення програми обміну готівкової гривні на злоті для українців, які виїхали до Польщі через війну. Заключним тижнем операцій з купівлі злотих за гривні у відділеннях PKO Bank Polski є тиждень із 5 до 9 вересня 2022 року.

19:04
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ
За уточненими даними, у Херсоні ударами ЗСУ знищено понад 30 військовослужбовців та три танки противника. У районі Антонівського мосту та переправи знищено зенітний ракетний комплекс та шість вантажівок ворога. Успішні дії Сил оборони вивели з ладу переправи в районі Херсона і вкотре звели нанівець спроби агресора відновити перекидання військ через Дніпро.
На Південнобузькому напрямку противник зосереджується на обороні зайнятих раніше рубежів та позицій.
У Херсонській області російські окупанти відключили Каховську ГЕС, що спричинило знеструмлення частини Херсонської та Запорізької областей.
У Куп'янську Харківської області окупанти втратили вбитими та пораненими понад 100 військовослужбовців, знищено дві бойові машини.

17:40
Зеленський провів "прощальну" розмову з Джонсоном, який залишає посаду прем'єра.

17:40
Боррель заявив, що ЄС підтримуватиме Україну політично, фінансово й у військовому плані стільки, скільки потрібно.

17:24
НАТО готове покрити 50% запиту України на постачання зимового одягу, взуття та зимових наметів для Збройних Сил України, пише Spiegel. Наприкінці липня міністр оборони Олексій Резніков направив запит генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу терміново доставити зимовий одяг та зимові намети для 200 000 українських солдатів. За кілька тижнів після запиту США, Канада, Швеція та Фінляндія погодилися поставити зимове обмундирування ЗСУ.

17:21
На Вінниччині під час тривоги пролунали вибухи. Глава ОВА повідомив про роботу ППО.

16:40
Швейцарія планує припинити надання Росії даних про активи росіян у швейцарських банках. Відповідне рішення у вересні має ухвалити Федеральна рада, пише finews.com.

16:40
В Агентство з розшуку та менеджменту активів прокуратура передала активи трьох асфальтобетонних заводів білоруських компаній вартістю близько 120 млн грн. Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

16:39
На Житомирщині було заарештовано активи підприємства, кінцевим бенефіціаром якого є родина головного гауляйтера Херсонської області Володимира Сальдо. Компанія займалася видобутком та обробкою граніту, повідомляє СБУ.

16:18
Данілов: У РФ падає підтримка війни, турбулентність розхитуватиме конструкцію імперії.

16:15
У Зеленського закликали мешканців Криму та інших окупованих територій облаштувати укриття.

15:42
На ЗАЕС відключився від мережі останній енергоблок. Станція вдруге випала з об'єднаної енергосистеми України.

15:41
Українська військова розвідка провела успішну спецоперацію в окупованому місті Кам’янка-Дніпровська. Там вибухом знищили склад з бюлетенями до псевдореферендуму.

15:30
Зеленський півтори години "предметно" розмовляв із Макроном. Обговорювали війну та Запорізьку АЕС.

15:30
Наступ на Херсон. ЗСУ вдарили по переправі росіян у Новій Каховці - ОК "Південь".

15:29
"Вами захоплюються від Києва до Карлайла". Трасс подякувала Джонсону за боротьбу з Путіним.

15:29
ЗСУ контролюють близько 45% території Донецької області, наступ РФ безуспішний - ОВА.

14:47
У МВС назвали, які документи потрібні для виїзду за кордон на навчання військовозобов'язаним студентам.

14:29
"Зради немає і не буде". У Резнікова пояснили та заспокоїли щодо військового обліку жінок.

14:00
Суд засудив до 16 років в'язниці киянина, який "зливав" позиції батальйону "Азов" і передавав розвідувальні дані терористичній організації ДНР.

13:54
У Харкові знайшли "письменника з Горлівки", який роздавав антиукраїнські інтерв'ю, і виписали йому підозру.

13:23
У Кремінній ЗСУ знищили до 400 росіян, близько 100 одиниць техніки вийшло з ладу – ОВА.

13:09
ЗСУ знищили російську САУ "Гіацинт" та вантажівку з боєприпасами.

12:36
Кулеба про зростання цін у ЄС: Потрібно швидше перемогти Путіна, щоб він не шкодив Європі.

11:29
"У військовому плані кордони зникнуть". Прогноз від позаштатного радника Резнікова щодо зближення України та НАТО.

11:26
Міноборони про наступ ЗСУ: Війна йде в динаміці, але ми маємо успішні дії.

11:23
Зеленський проти відключення ЗАЕС, щоб уникнути витоку радіації. Аргументує зимою.

10:37
Росіяни накручують себе страшилками про українців на війні - "нацистка ставила клеймо на трупах наших ребят", а в Києві "подавали блюда в виде российского солдата". Страшне!

10:36
ДБР повідомило про підозру двом військовим, які причетні до поранення щонайменше шістьох дітей на виставці зброї у Чернігові. Їм загрожує до десяти років ув'язнення.

10:16
Прикордонники показали, як б'ють по окупантах під Святогірськом.

10:15
Наразі в роботі залишається тільки 6-й енергоблок ЗАЕС, що подає електроенергію в енергосистему України та забезпечує власні потреби Запорізької АЕС, заявили в Енергоатомі.

10:01
Україна заочно буде судити командувача Східного військового округу ЗС РФ генерал-полковника Олександра Чайка, який командував наступом на Київ. Інший російський генерал Еседулла Абачев, який командує окупаційними військами в Луганській області отримав підозру.

09:45
Росія вночі в понеділок завдала ракетного удару по Миколаєву, двічі обстріляла Нікополь. Також російські війська стріляли по передмістю Запоріжжя. Місцева влада повідомляє про руйнування, але без жертв.

09:43
"Здравствуйте! Я – русский оккупант". Ворог штурмував позиції десантників ЗСУ.

09:00
Розвідка Британії: Найбільші успіхи РФ - усього 1 км за тиждень у районі Бахмута.

08:48
У Мельбурні минулого тижня з'явився мурал, на якому обіймаються український та російський солдати. Після розголосу та публічного обурення з боку української громади його довелося прибрати.
Художник спробував пояснити: "Дегуманізація противника – один з елементів війни. Моя робота була тільки про те, щоб додати людський фактор в обидві ворогуючі сторони".

08:45
"Ми запропонували Шольцу спосіб, як поставити ЗСУ танки Leopard 2" - Шмигаль.

08:08
ЗСУ помітно просуваються за кількома напрямками у західній частині Херсонської області та звільнили територію на лівому березі річки Сіверський Донець у Донецькій області, повідомляє ISW.

07:45
Зведення Генштабу:
- українські військові відбили низку атак на двох напрямках на Донбасі, вдарили по російських військах біля Куп'янська – великого залізничного вузла в Харківській області;
- армія Росії заборонила на Херсонщині місцевим перетинати Дніпро, а в Донецьку незаконно мобілізує хворих.

06:44
Українські військові на півдні знищили склад боєприпасів, пункт управління, два командні пункти армії Росії та ще одну переправу, працювали авіація й ракетно-артилерійські війська, повідомили в ОК "Південь".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live