Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

30.09.2022

23:56
Начальник ГУР прогнозує, що війна триватиме "не такий вже довгий час" і до кінця весни ЗСУ зайдуть до Криму.

23:29
Сполучені Штати вважають, що процес вступу України до НАТО "слід розглянути іншим часом", а зараз краще зосередитися на практичній підтримці України. Про це на брифінгу заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

23:26
Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка засуджує заявлену Росією нібито анексію тимчасово окупованих українських територій.

23:10
Буданов закликав українців не боятися російської мобілізації: Для нас це подарунок.

22:32
Вступ до НАТО – це "не питання днів, тижнів чи місяців, це певна дорога", але тема позаблокового статусу для України закрита. Про це у коментарі LIGA.net сказав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

22:25
Президент заявив про "суттєві результати" на сході - звільнено Ямпіль, і "всі чули, що відбувається в Лимані".

21:54
Данілов розповів, що рішення про відмову від переговорів із Путіним приймалося на сьогоднішньому засіданні РНБО, і було підтримане одностайно. Секретар РНБО заявив, що "з цим нелюдем нема про що розмовляти".
Подоляк висловив аналогічну позицію: "Якщо вже ЗСУ доводять свою ефективність, давайте дамо їм можливість стати справді історичними героями".

21:01
Секретар РНБО прогнозує, що найближчим часом Росія спробує завдати Україні найбільшої шкоди, але запевняє, що ЗСУ готові до всього.

20:59
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що до підписання Володимиром Зеленським заявки на вступ у НАТО з Альянсом "відбувалися консультації". Він також висловив думку, що Альянс погодиться на пришвидшену процедуру вступу для України.

20:57
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не бачать, щоби РФ дійсно робила кроки, які би свідчили про її намір використати ядерну зброю у війні проти України. Разом з тим він повторив, що США "дуже серйозно сприймають брязкання Путіна ядерною зброєю".

20:41
Воїни 30 ОМБр знищили склад ворожих БК та гаубицю "Д-30" на Бахмутському напрямку.

20:06
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що ціна війни Росії проти України для Альянсу виросте, якщо НАТО зараз не підтримає Україну

19:56
Столтенберг обіцяє "суттєві наслідки" для РФ, якщо вона застосує ядерну зброю. За його словами, НАТО уважно слідкує за діями РФ.

19:24
Генсек НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що, згідно з рішенням Мадридського саміту, Україна має право обирати власний шлях, але зараз увага НАТО зосереджена на наданні негайної підтримки Україні.

18:47
Заявляючи про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, Путін "намагається захопити території, які навіть фізично не контролює". "Для України нічого не змінюється: ми продовжуємо звільняти нашу землю та своїх людей, відновлювати нашу територіальну цілісність", – написав Дмитро Кулеба.

18:24
США засуджують сьогоднішню "шахрайську спробу" Росії анексувати суверенну українську територію і продовжуватимуть підтримувати зусилля України щодо відновлення контролю над своєю територією. Про це йдеться у заяві президента США Джо Байдена.

18:23
Поки триватиме розгляд заявки України на вступ до НАТО, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки згідно з Київським безпековим договором (Kyiv Security Compact).

18:23
"Путін, твій виступ – ганьба". Реакція світових лідерів на кремлівську спробу анексії.

18:22
Президент Володимир Зеленський заявив, що переговори з російським диктатором Володимиром Путіним неможливі – "він не знає, що таке гідність і чесність". Україна готова до діалогу з Росією, "але вже з іншим президентом Росії".

18:21
На скликаному президентом Володимиром Зеленський терміновому засіданні Ради нацбезпеки й оборони розглянули питання про чергові спроби анексії території України і щодо забезпечення колективної безпеки України та євроатлантичного простору.

18:18
Сполучені Штати Америки та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Росії, в основному індивідуальні. Найвідоміше ім'я - голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна. Верхня палата російського парламенту потрапила під санкції як окрема особа.

17:58
Переговори з російським диктатором Володимиром Путіним неможливі – "він не знає, що таке гідність та чесність". Україна готова до діалогу з Росією, "але вже з іншим президентом РФ", заявив президент Володимир Зеленський.

17:18
Україна подала офіційну заяву на прискорений вступ до НАТО. Заяву підписали президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

16:41
Подоляк нагадав про Іловайськ у світлі операції ЗСУ з оперативного оточення армії РФ у Лимані. Кремль у цей час "святкує" спробу анексії.

16:36
На Банковій не дивилися виступ Путіна, реакція Зеленського буде ввечері – Никифоров.

16:33
Кулеба: Китай – це реальність, з якою можна працювати. Позиція КНР вигідна Україні.

15:55
Путін заявив, що Росія закликає Україну "припинити вогонь та повернутися до переговорів".

15:54
Путін оголосив "російськими" тимчасово окуповані військами РФ території України.

14:54
"24 лютого, коли ядерна держава розв'язала найжорстокішу загарбницьку війну в Європі та атакувала незалежну сусідню країну, стала переломом епох", - сказав президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він також підкреслив, що Німеччина не прийме "результати" псевдореферендумів і не визнає "сповзання кордонів".

14:50
Резніков з оптимізмом оцінив візит Воллеса до Києва, каже, "є кілька хороших ідей". Салютує другу з Лондона:
    Every visit of @BWallaceMP to brings good news to the battlefield. NLAWs, armoured vehicles, Starstreaks & Brimstones, UK-led recruits training programme…What’s next? We have a some good ideas to discuss today.
    P.SThis MLRS M270 from the front line salutes you,my friend! pic.twitter.com/pzqskTpxbp
    — Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) September 30, 2022

14:44
Посол США про теракти у Дніпрі та Запоріжжі: РФ б'є по цивільних на тлі невдач на фронті.

14:23
Лиман. Операція з оточення російського угруповання перебуває на "етапі завершення" — ЗСУ.

14:17
Резніков поговорив з Остіном — пообіцяв "хороші новини" та продовження деокупації.

14:13
Внаслідок ракетного удару у Дніпрі згоріли 52 автобуси, 98 отримали пошкодження. Щоб їх чимось замінити, місту віддадуть 30 автобусів з Києва.

14:05
Перехоплення ГУР: "Всі сидять по будинках, позакривалися, сидять, плачуть і чекають", – розповідає жінка про ставлення до мобілізації у Воронезькій області РФ.

14:02
Від друзів з естонського Таллінна. Напис: "Дорогий Путін. Давай вже перемотуй до тієї частини, де ти вбиваєш себе в бункері".

13:36
"Взяв на себе відповідальність". Зеленський може стати лауреатом Нобелівської премії миру

12:59
Зеленський після засідання Ставки – "Ми контролюємо ситуацію, все буде Україна".

12:48
Реакція Трасс на чергову анексію частини України, що готується, - "ми подбаємо, щоб Путін програв війну".

12:33
ЗСУ натякнули на втечу армії РФ на Лиманському напрямку.
"На відео, ймовірно, "тактичне перегрупування" окупаційних військ на Лиманському напрямку", – підписали Сухопутні війська ЗСУ відео, на якому якісь військові кудись поспішають без техніки.

12:25
Зеленський хоче, щоб Китай "грав велику роль" у закінченні війни. Закликав впливати на РФ.

12:08
Гутерреш закликав Путіна "відступити від прірви" і заявив, що має захищати Статут ООН.

11:55
Білорусь, найімовірніше, використовуватимуть для підготовки мобілізованих росіян — ISW.

11:44
Вінниця. Після псевдореферендуму окупанти "затихли" і не знають, що робити - ОК "Південь".

11:16
Єрмак з ексгенсеком НАТО - "Україні потрібні гарантії безпеки та системи ПРО. Зараз".

10:32
СБУ пише, що взяла на Хмельниччині "консерву"-агента ФСБ – працював на полковника "Гестапо".

10:18
США створюють командування в Німеччині для допомоги Україні та навчання ЗСУ – NYT.

10:09
Пропагандисти РФ повідомили про загибель полковника ФСБ, який був гауляйтером у Херсоні.

09:51
Блінкен про псевдореферендуми: Вистава Росії для анексії, ми продовжимо допомагати Україні.

09:41
Армія Росії має проблеми з медициною - це знижує моральний дух і бажання наступати.

09:36
Множинні ракетні удари по Запоріжжю. Росіяни вбили зранку десятки мирних громадян.

09:09
Армія Росії втратила ще 500 військових і 13 танків.

09:00
Воллес без анонсу відвідав Київ. Обговорював військову допомогу з Резніковим.

08:30
Удар у Запоріжжі припав по цивільній колоні. Є загиблі та поранені.

08:24
Армія РФ вдарила по Запоріжжю: є постраждалі.

08:10
Зведення Генштабу: ЗСУ за останні дні результативно вдарили по скупченнях армії Росії, а на аеродромах у Білорусі спостерігається активність.

07:30
Армія Росії вдарила по Миколаєву: влучила по житловому будинку, є поранені.

07:00
Південь. ЗСУ збили ще п'ять дронів-камікадзе та вразили пункт управління БПЛА.

00:56
У ніч на 30 вересня Путін вирішив визнати "незалежними територіями" тимчасово окуповані військами РФ частини Запорізької та Херсонської областей.

00:01
В Одесі працює ППО, повітряна тривога триває понад годину.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live