Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

02.09.2022

23:31
Подоляк сподівається, що не всі евакуюються з Криму під час деокупації, оскільки до деяких людей, які приїхали з РФ, є "юридичні запитання".

22:54
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні повідомив, що провів ще одне на цьому тижні засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Були присутні керівники сектору оборони та безпеки: Залужний, Монастирський, Буданов, Малюк, Данилов та інші. Доповідали командувачі оперативних напрямків – Сірський, Литвинов, Ковальчук. "Думаю, що всі ви розумієте, які основні запитання. Ухвалені і певні рішення. Я думаю, ми їх всі побачимо", – сказав президент.

22:38
Подоляк назвав візит місії МАГАТЕ на територію Запорізької АЕС "дивним" і засумнівався, що організація розуміє, що там відбувається.

22:20
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні назвав захистом усього демократичного світу рішення країн Великої сімки обмежити ціну на російську нафту. "Коли цей механізм буде реалізований, він стане значним елементом захисту цивілізованих держав та енергоринків від російської гібридної агресії. Потрібно обмежити також ціну на російський газ. Я вдячний пані президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, яка сьогодні сказала про це", – заявив Зеленський.

21:48
З початку повномасштабного воєнного вторгнення в результаті обстрілів Росії загинуло понад 7000 мирних жителів, 5500 отримали поранення, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін. Поліція зафіксувала 22 000 російських обстрілів із початку війни, пошкоджено понад 24 000 цивільних об'єктів. 90% усіх обстрілів Росії влучають саме по цивільних об'єктах.

21:41
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі дав попередню оцінку ситуації з безпекою на Запорізькій АЕС. Найбільше занепокоєння викликає фізична цілісність об'єктів станції, інспектори місії "на власні очі бачили" пробоїни та інші пошкодження, які є, очевидно, результатом воєнних дій.

21:41
Шольц підтримав Бербок, яка обіцяла зберегти санкції проти РФ, навіть якщо німці почнуть виходити на акції протесту через стрибок цін на електроенергію.

21:07
Данія забезпечить українських захисників військовою формою та зимовим одягом, повідомляє пресслужба Офісу президента із посиланням на підсумки зустрічі Володимира Зеленського та міністра закордонних справ Данії Єппе Кофода.

20:52
Джо Байден запросить у Конгресу США ще $11,7 млрд для України. Гроші будуть направлені на військову та фінансову допомогу.

20:29
Російський Газпром повністю зупиняє газопровід "Північний потік" за підсумками ремонтних робіт, які мали тривати до 3 вересня, пише агентство Bloomberg із посиланням на заяву Газпрому. Прокачування газу газопроводом зупиняється на невизначений термін до моменту усунення несправностей, йдеться у заяві Газпрому.

19:55
Аналітики РНБО заявили про "війну" між Шойгу та начальником Росгвардії за статус нового фаворита Путіна та "керівника війни" РФ проти України "з усіма дивідендами".

18:43
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ
Перед приїздом комісії МАГАТЕ окупанти вивезли всю військову техніку із території ЗАЕС. Близько 100 одиниць перемістили на завод "Атом Енергомаш", решту розосередили у найближчих населених пунктах.
На Південнобузькому напрямку ЗСУ успішно відбили наступ противника неподалік Високопілля та Потьомкиного.
На Харківському напрямку Сили оборони успішно відбили атаку ворога в районі населеного пункту Гусарівка.
На Бахмутському напрямку наступальними діями підрозділи так званих "кадирівців" намагаються просунутися у напрямах населених пунктів Зайцеве і Майорськ, бойові дії тривають.
На Авдіївському напрямку наступальними та штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне становище за напрямками населених пунктів Першотравневе, Опитне та Невельське. Завдяки злагодженим діям Сил оборони ворог був відкинутий.

18:33
Проєкт резолюції про припинення видачі віз громадянам Росії може бути розглянутий у польському Сеймі вже у середині вересня.

18:30
У Запоріжжі через ситуацію на АЕС тренуються надавати допомогу ураженим радіацією. В одній із лікарень розгорнули радіологічне відділення.

17:42
Подоляк: Страшилки Росії про холодну зиму є пшиком, як і план газового шантажу.

17:40
В естонській розвідці прогнозують, що активні бойові дії в Україні продовжаться до холодів (ще 7-9 тижнів), а потім розпочнеться позиційна війна – до весни.

17:38
Міжнародні організації постійно отримують від Росії відмови у доступі до українських військовополонених, але нічого у зв'язку з цим не роблять, заявив омбудсмен Дмитро Лубінець.

17:16
Україна вводить широкі санкції проти Росатому. У списку 700 осіб і компаній, повідомило Міненерго.

17:03
"Кухар Путіна" Пригожин завербував 1000 ув'язнених для війни проти України - Вот Так.
17:00

Офіцер-морпіх розповів про оборону Маріуполя, перші передвісники великої війни та перебування у полоні окупантів.

16:45
Усик: Крим був і залишається українським, він повернеться. Я ще 2014 року сказав про окупацію.

16:30
а Запорізькій АЕС увімкнули енергоблок, зупинений напередодні після обстрілу, повідомляє Енергоатом.

16:27
Міністри фінансів G7 офіційно узгодили механізм обмеження цін на російську нафту. Рівень цінової стелі поки що не встановлюють - це зроблять напередодні запуску.

16:27
В українському Міністерстві закордонних справ відреагували на заяву очільника МЗС Угорщини Петера Сійярто, що "війна в Україні призвела до катастрофічного послаблення Європи й лідери ЄС не змогли захистити людей у Європі від того, щоб вони не платили за війну, за яку взагалі не несуть відповідальності".
"До ослаблення Євросоюзу призводять спроби зруйнувати внутрішню єдність. Марно сподіватися, що вдасться відсидітися; удавати, що те, що твого сусіда розриває на шматки, тебе не стосується. Це не може бути так хоча б і тому, що на території України проживає понад 150 000 українців угорського походження, турботу про яких системно підкреслює Будапешт”, - йдеться в заяві МЗС України.

16:02
Зеленський про росіян: Вони мають відчути, що винні у війні своїм мовчанням.

15:40
ЗСУ вдарили по переправі біля Нової Каховки та зосередженням армії РФ. Втрати від ОК "Південь".

15:35
Україна заочно заарештувала другу партію російських суден, які використовуються для перевезення викраденого на окупованих територіях зерна. До неї увійшли "Амур-2501", "Олександр Грін", "М. Андреєв", "Федір", "Св. Констянтин" та "Капітан Корчин".

15:33
Україна підготувала новий пакет санкцій проти Росії. До нього увійдуть дочки Путіна.

15:25
На Донеччині відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та Росією: додому повернулися 14 українських захисників, повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Серед обміняних українських захисників – десять із 58-ї окремої механізованої бригади (ОМБР) та четверо – з 30-ї ОМБР. Вони потрапили до полону окупаційних військ навесні цього року. Серед звільнених воїнів – офіцер і військовий медик.

14:54
Зеленський про те, коли будуть переговори з Росією: Поки що вони все хочуть вирішувати силою.

14:00
У Херсоні приліт у районі Антонівського залізничного мосту. Піднімаються клуби диму.

13:55
РФ зруйнувала комплекс "Локомотив" у Харкові, знищено басейн та боксерський клуб.

13:49
В Угорщині близько 80% виборців виступають проти підтримки України Євросоюзом, візових обмежень для росіян та санкцій на постачання нафти та газу з Росії, показало соцопитування.

13:18
Україна очікує, що партнери визнають дії Росії в Україні геноцидом, сказав німецькому агентству Шмигаль.

12:35
Херсон. Росіяни не можуть підтягувати резерви, їхню логістику підірвано — ОК "Південь".

12:22
Шмигаль – європейцям: Не можна ділити росіян на "хороших" та "поганих", потрібна повна заборона.

12:10
Папа римський: Ми сьогодні переживаємо третю світову війну, молимося за український народ.

11:51
Росія може виставити проти України до 350 000 осіб, але в РФ кадровий голод — ГУР.

11:30
Путін хоче відновити СРСР, але воєнна поразка Росії в Україні неминуча — Кислиця.

11:29
Шольц вестиме переговори з Путіним: Я багато разів спілкувався з ним і продовжу це робити.

11:23
У Німеччині антимілітаристи протестують проти постачання зброї Україні та взагалі.

10:27
Знищено ще 350 окупантів та 12 танків.

10:16
Перехоплення від ГУР – "офицеры и контрактники будут оружие складывать и отказываться воевать".

10:05
Берлін не може повністю відмовитися від російського газу, навіть попри російське повномасштабне вторгнення в Україну та ненадійність Москви як постачальника. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі з громадянами у місті Ессен (земля Північний Рейн-Вестфалія), повідомляє Welt.

09:15
У головних навчаннях РФ візьмуть участь у п'ять разів менше військових, ніж у попередніх – Британія.

09:11
Російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій АЕС. Вони поширюють маніпулятивну та брехливу інформацію про цей візит, повідомляє пресслужба Енергоатому.

08:53
"Пекельна ніч для окупантів". У Мелітополі вражено дві позиції росіян.

08:21
У Криму помітили колону військової техніки РФ: їдуть переважно вантажні УРАЛи від Керченського мосту у бік материкової України.

08:14
Шмигаль звернувся до Шольца і Байдена: "На полі бою нам потрібні танки Leopard 2 й Abrams".

07:43
Зведення Генштабу: ЗСУ відбили наступи на Донбасі, зокрема, під Бахмутом. Армія РФ переважно обороняється на Півдні, її наступ відбито.

06:54
Армія Росії вночі вдарила по Харкову: попередньо без жертв.

06:38
Зведення щодо півдня: ЗСУ знищили п'ять складів боєприпасів під Херсоном, переправу, 102 окупантів. Під вогневим контролем – основні мости через Дніпро та Інгулець.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live