Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.09.2022

23:51
З 2014 року Росія потай перерахувала понад $300 млн іноземним політикам і політичним партіям у всьому світу. Такі дані містяться в доповіді розвідувальної спільноти США, яку тепер частково вирішено оприлюднити.

23:13
У Білому домі кажуть, що армія РФ відступила під Харковом під тиском ЗСУ, кинувши свої позіції з боєприпасами та назвавши це "передислокацією", однак у Путіна все ще багато військового потенціалу.

22:48
Михайло Подоляк: Ключові діячі окупаційних російських адміністрацій у південних регіонах України екстрено евакуювали свої сім'ї до Росії і самі теж готуються до втечі.

22:47
Українські інженери відновили всі три резервні лінії електропередачі, які живлять тимчасово окуповану Росією Запорізьку АЕС, йдеться у спеціальній заяві МАГАТЕ.

22:22
Зеленський повідомив, що українські сили оборони деокупували та зачистили близько 4000 кв. км, ще приблизно на такій самій звільненій території стабілізація продовжується. Він подякував українським воїнам за "швидкий і масштабний розгром окупантів" на Харківщині.

21:55
Російські вчителі, які незаконно приїхали на тимчасово окуповані території України, щоб навчати українських дітей за російськими програмами, будуть покарані, якщо негайно не залишать Україну. Про це заявила віце-прем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

21:26
Останніми днями російські офіційні особи зверталися до України з пропозицією про проведення переговорів, але тепер у Києва більше важелів впливу, і він розпочне переговори лише після того, як досягне своїх військових цілей. Про це в інтерв'ю FRANCE 24 заявила віцепрем'єрка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

20:52
Зеленський зібрав засідання Ставки: доручив ДПСУ узяти під охорону кордон на звільнених територіях.

20:50
Україна отримала від Німеччини ще чотири самохідні зенітні системи Gepard і 65 холодильних установок для медичних матеріалів.

20:16
Шольц вперше за довгий час зателефонував Путіну і проговорив з ним півтори години – закликав російського диктатора вивести війська з України, інакше дипломатичне рішення неможливо уявити.

19:50
Стратегія, що стоїть за швидкими військовими успіхами України в останні дні, почала формуватися кілька місяців тому під час серії напружених переговорів між українськими та американськими офіційними особами щодо подальших кроків у війні. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на кількох високопоставлених американських чиновників та інших осіб, поінформованих про секретні переговори між Вашингтоном та Києвом.

19:29
Генштаб повідомляє, що росіяни продовжують мародерити, викрадаючи авто мирних жителів та завантажуючи причепи награбованим майном. Тенденція спостерігається на Луганщині і на півдні України.

18:45
Генштаб повідомляє, що в Росії оголосили достроковий випуск курсантів із низки військових училищ на тлі дефіциту офіцерів на війні.

18:42
Російська пропаганда анонсує звірства в Ізюмі "за сценарієм Бучі" — РНБО.

18:24
У Німеччині відремонтували 16 БМП Marder для ЗСУ, але уряд Шольца блокує експорт.

18:17
Сьогодні, 13 вересня, з 14.00 до 16.00 зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил ЗСУ знищено три повітряні цілі – один БПЛА оперативно-тактичного рівня і два літаки окупантів.

18:10
В ізраїльських медіа з'явилася інформація, що якась компанія нібито постачає з Ізраїлю до Польщі передові системи боротьби з безпілотниками, а згодом польський партнер "підпільно" передає обладнання в Україну.

18:08
Прем'єрка Фінляндії Санна Марін сказала, що у війні з Росією "Україна має вистояти й перемогти за допомогою Європи, і якщо не надати Україні цю допомогу прямо зараз, потім може бути вже пізно".

18:07
За словами ексгенсека НАТО Андерса фог Расмуссена, основною відмінністю між 5 статтею статуту НАТО та представленими сьогодні напрацюваннями за Київським договором безпеки є чисельність гарантів безпеки.

18:05
В ОК "Південь" повідомляють, що через удари ЗСУ по переправах росіян на Херсонському напрямку окупанти залишилися без постачання, можливості поповнювати запаси пального, БК і продовольства фактично зведені до нуля. Росіяни намагаються співпрацювати з місцевими, але без успіху.

17:47
Білий дім про переговори України та РФ: Байден за дипломатію, але Путін хоче воювати далі.

17:45
У Міноборони пообіцяли розкрити всі деталі визволення Харківської області 14 вересня.

17:45
ОК "Південь": У росіян знизився морально-психологічний стан через великі втрати.

16:57
Українські десантники розповіли про бої в Ізюмі – кажуть, росіяни "бігли, як миші", кидали техніку та добивали своїх поранених.

16:42
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, коментуючи представлені сьогодні контури рекомендацій щодо гарантій безпеки для України, підкреслив, що Київський договір безпеки істотно відрізнятиметься від Будапештського меморандуму 1994 року і пояснив, чим.

16:35
Білий дім про загрози для Путіна всередині Росії: Його вже почали критикувати чиновники.

16:34
Білий дім: Наступ України – це приголомшливий успіх, але попереду битва у районі Херсона.

16:10
У Зеленського відреагували на небажання Німеччини передати ЗСУ танки Leopard та БМП Marder. Подоляк заявив, що система кругового постачання не працює – пів року союзники сперечаються, хто продасть танки, і пів року танків немає.

15:39
Наступ під Харковом триває, звільнено понад 300 населених пунктів – Маляр.

15:38
Відступаючи на Харківщині, російські окупанти кинули сотні танків і вантажівок. Крім того, тисячі російських солдатів, серед яких високопоставлені офіцери, потрапили в полон. Про це пише німецьке видання Die Welt, посилаючись на підтвердження Києва.

15:37
СБУ затримала двох агентів Росії у Миколаївській області, завданням яких було відстежувати установки високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS.

15:33
Біля Балаклії Харківської області знайдено уламки знищеного винищувача армії РФ Су-34 зі складу 47-го авіаційного полку (Вороніж).

14:46
США та їхні союзники обговорюють питання доцільності надання Україні винищувачів у "середньо- та довгостроковій перспективі". Про це заявив високопоставлений представник Міністерства оборони США, повідомляє Financial Times.

14:42
Росіяни терміново вивозять свої родини з Криму та окупованих територій півдня — розвідка.

14:40
США цінують військову допомогу Німеччини Україні, але кожна країна сама визначає її тип — посол.

14:36
"Потужний сигнал Путіну". Офіс президента показав чернетку гарантій безпеки для України.

14:35
Подоляк про колаборантів після деокупації: "Їх не дуже багато, хто не втік, отримають терміни".

14:28
Японський автовиробник Nissan продовжив призупинення роботи заводу в Санкт-Петербурзі на три місяці, до кінця грудня, повідомляє Reuters.

12:56
Укрпошта відновила роботу в Балаклії і відправила туди "поштовий батальйон".

12:48
Глава Укрзалізниці показав, як виглядає залізниця на деокупованих територіях. Вона усіяна мінами, снарядами, що не розірвалися, та слідами від вибухівки.

12:44
Україна запустила офіційний маркетплейс для просування експорту під назвою Made with bravery. 5% від кожного замовлення йтимуть на відбудову держави.

12:30
Розвідка пише, що Росія хоче купити у таджиків снаряди до "Піонів" та "Ураганів", а також двигуни до БМП.

12:06
ОК "Південь" про кадирiвців під Херсоном: Їх використовують як загороджувальні загони.

12:05
Попереду — Чорнобаївка та Херсон. Росіяни могли майже повністю залишити Киселівку – ISW.

11:58
Кулеба: Не чув аргументу "не провокуйте Путіна" місяці три, про ядерну війну всерйоз не говорять.

10:55
Найближчої зими українці можуть зіткнутися з дефіцитом електроенергії. Про це заявив представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, повідомляє пресслужба генерального секретаря ООН.

10:32
Після украинскої деокупації Донбасу кадировці повернуться до РФ і почнуть "працювати" по Москві, спрогнозував радник голови ОП Подоляк.

10:29
Кулеба: ЗСУ переломили перебіг подій. Тепер треба більше зброї – наростити темп.

09:37
Українська ППО збила рекордні 17 ракет ворога. Вау!

09:28
У щойно звільненій Балаклії починає працювати український бізнес. Нова пошта уже відкрила перше відділення.

09:18
13 вересня українські прикордонники повідомили про звільнення Вовчанська Харківської області від російських окупантів.
"Вовчанськ вдома. Прикордонники прибрали залишки непотребу. Слава Україні!", – йдеться у повідомленні.

09:12
ЗСУ досягли значного прогресу, це було дуже ретельно сплановано, заявив держсекретар Блінкен.

08:51
Елітна танкова армія РФ "для війни з НАТО" пішла з-під Харкова – розвідка Британії.

08:47
У Forbes підрахували вартість техніки, яку втратила Росія за тиждень наступу ЗСУ.

08:38
ЗСУ в контрнаступі на півдні продавили фронт на 12 км. Генерал Марченко озвучив втрати армії Росії.

08:37
Контрнаступ ЗСУ продовжує значно впливати на бойовий дух і військовий потенціал Росії на півдні України. Затримка надсилання підкріплення окупантів дає Україні можливість продовжувати наступ. Про це повідомляє Інститут з вивчення війни (ISW) у зведенні за підсумками 12 вересня.

08:05
На звільнених теренах щодня фіксують воєнні злочини росіян – Генштаб.

06:57
Багато російських військових пішли з Харківської області назад у РФ - Пентагон.

06:37
ЗСУ знову вдарили по Антонівському мосту, знищили артилерію та командні машини на півдні.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live