Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

12.09.2022

23:03
Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що контрнаступ України продовжується, і Росія з відчаю стріляє по енергетичній інфраструктурі.

22:13
Нацгвардія повідомила, що українські війська зайшли у Святогірськ на півночі Донеччини. Місто було окуповане з 7 червня.

22:04
Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель обговорив із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою контрнаступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині. Дмитро Кулеба попросив додаткові постачання зброї, посилення санкцій проти Росії та фінансову допомогу.

21:56
Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт знову відхилила вимоги щодо постачання Україні основних бойових танків Leopard, пояснивши це тим, що ще жодна країна не надала БМП чи танки західного виробництва.

21:55
Подоляк прокоментував гучний вибух, який пролунав сьогодні поблизу Таганрога і який деякі росіяни уже встигли назвати ракетним ударом. Радник глави Офісу президента каже, що Україна знищує бази, склади й окупантів лише на окупованій території.

21:17
Боєць ЗСУ Андрій Баштовий, який брав участь у зачистці Ізюма, опублікував рапорти російських командирів про те, що вони відмовляються від участі у "спеціальній операції".

20:47
Терористичні атаки Росії на українську критичну інфраструктуру – це відчайдушна спроба Кремля переключити увагу зі своїх невдач у війні проти України. "Російська Z-спільнота" почала усвідомлювати, що РФ програє війну. Про це написав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

20:46
Українські захисники вийшли на кордон із Росією на Харківщині в районі села Тернова. Відповідне відео опублікував у своєму Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.

20:16
Україна надала США список озброєння, необхідного для продовження наступу у 2023 році. Список передбачає десятки видів озброєнь, включно з тактичною ракетною системою ATACMS, пише The Wall Street Journal. Перелік вимог України для наступальних операцій містить 29 видів систем озброєння та боєприпасів. Серед них - танки, дрони, артилерійські системи, протикорабельні ракети Harpoon та 2000 ракет для артилерійської ракетної системи HIMARS.

19:23
Зеленський прокоментував можливість перемоги Республіканської партії на проміжних виборах у США і порадив Дональду Трампу подивитися на війну в Україні без рожевих окулярів.

18:51
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ
Військове командування РФ припиняє відправлення нових сформованих підрозділів на територію України. Поточна ситуація на театрі бойових дій і недовіра до вищого командування змусили велику кількість добровольців категорично відмовитися від перспективи служби у бойових умовах.
Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Миколаївка Друга, Бахмут, Красногорівка, Мар'їнка й Новомихайлівка.

18:18
У МЗС Польщі розкритикували прихильників діалогу з Росією. Вони вже мали Нормандський формат, який ні до чого не привів, заявив заступник міністра Марцін Пшидач.

17:46
Малюська заявив, що Україна отримала усну згоду Заходу на передачу $300 млрд резервів Росії у вигляді репарацій. Залишилося "переламати через коліно" західних юристів і підписати міжнародний договір.

17:38
Зеленський про Путіна: Єдиний шанс вийти із цієї ситуації для нього — закінчити війну.

17:35
Зеленський про контрнаступ: Ми поступово йтимемо вперед, інакше говорити з РФ не можна.

17:35
ОК "Південь": ЗСУ вдарили по переправах через Дніпро та Інгулець, їхнє використання неможливе.

17:00
Правоохоронні органи проводять заходи щодо виявлення та встановлення колаборантів на деокупованих територіях. Проте більшість із них виїхали на підконтрольні Росії території чи у РФ до звільнення українських земель.

16:59
Учора, 11 вересня, під час обстрілу окупантами Зміївської ТЕС у Харківській області, за попередньою інформацією, загинули чотири енергетики, ще троє отримали поранення.

16:53
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на пресконференції у Відні заявив, що Україна та Росія виявили інтерес до пропозиції створити захисну зону навколо окупованої РФ Запорізької АЕС, пише CNN. За словами гендиректора МАГАТЕ й Україна, і Росія цікавилися та ставили питання про запропоновану зону.

16:41
Суд заарештував майно колишнього нардепа перших скликань Валерія Горбатова, відомого як бізнес-партнер гауляйтера Криму Аксьонова.

16:15
Росія не вміє воювати і б'є по цивільних. Найкращою відповіддю миру буде ППО — Подоляк.

15:51
США обмірковують передання Україні бойових танків західного зразка – Süddeutsche Zeitung.

15:09
Понад 1800 окупантів та 112 танків — у ЗСУ назвали втрати Росії на півдні за два тижні.

15:07
Вибухи на Антонівському мості. Гауляйтер показав дірку - "міст, як бачите, цілий", каже.

15:02
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що в області є звільнені населені пункти, окупанти залишають область.

15:01
Спецпідрозділ Нацгвардії знищив російський Су-25 та взяв у полон до десятка російських окупантів поблизу Куп'янська Харківської області.

14:47
Данілов відповів Медведєву на "тотальну капітуляцію". Назвав його "блогером-початківцем".

14:25
Харків. РФ знову вдарила по критичній інфраструктурі, зникли світло та вода – Терехов.

14:24
Херсонщина. У ОК "Південь" назвали п'ять населених пунктів, які звільнили ЗСУ.

14:24
Посол Німеччини: Україна отримає дві системи ППО IRIS-T вже цього року, а ще дві — 2023 року.

14:23
Контрнаступ ЗСУ. Десантники підняли прапор у Богородичному, Ізюмі та Осколі – відео.

13:44
Арестович оцінив "цунамі" за Харковом, у США пишуть - "більше ніколи не боятимемося Росії".

13:20
В Ізюмі наразі продовжуються стабілізаційні заходи, ізюмчани з радістю зустрічають військових ЗСУ, але у місті є значні руйнування, повідомив депутат міськради Максим Стрельніков.

13:01
У межах випуску "воєнних" марок Укрпошта створить марковий конверт "Ласкаво просимо до пекла" присвячений контрнаступу ЗСУ, що розгорнувся з початку вересня. Про це у Facebook повідомив очільник компанії Ігор Смілянський.

12:46
Подоляк описав російську стратегію "всі замерзнуть", Єрмак показав окупантам труну.

12:39
Данiлов: Якби Україна не готувалася до війни, російські танки були б у Варшаві та Празі.

12:35
Успішний наступ ЗСУ в Харківській області та втеча окупантів викликали в активних російських прихильників війни гнів, спрямований проти уряду та військового командування РФ. Про це йдеться у статті CNN.

11:57
У Харківській області на окремих ділянках ЗСУ вийшли на кордон із Росією – голова ОВА.

11:55
ЗСУ знищили зі "Стугни" вантажівку з російськими окупантами.

11:54
З'явилося відео бойової роботи ППО України по російських крилатих ракетах "Калібр" та Х-101.

11:39
Євро зріс до тритижневого максимуму щодо долара. Валюта підскочила на 1,2% після повідомлень про те, що Збройні Сили України провели успішний наступ у Харківській області, це породило надії на те, що Україна може закінчити війну, яка призвела до енергетичної кризи та нестримного зростання цін у Європі, пише Bloomberg.

11:38
Для удару по критичній інфраструктурі Харкова та Вознесенська 11 вересня російські окупанти використали крилаті ракети Х-101 та Х-555.

11:12
ГУР опублікувало перехоплення розмови російського окупанта, в якій той розповідає співрозмовнику про наступ ЗСУ в Харківській області, а також про втечу і втрати росіян.
"Щодня проїжджаю повз цих, військових медиків, там постійно мішки-мішки-мішки..." – розповів російський військовий і додав, що до них мала зміна приїхати, але "щось пішло не так".
Він зазначає, що ЗСУ дуже точно б'ють по позиціях російських військових, а тепер військові РФ отримують СМС-повідомлення із пропозицією здаватися.
"Мені здається, пахне "старим Гостомелем", – додав окупант.

11:09
Наступ на Херсон. Росіяни ведуть переговори з ЗСУ, щоб скласти зброю - ОК "Південь".

11:09
Російські військові покинули Сватове, там лишилися лише терористи ЛНР — Луганська ОВА.

11:08
Ердоган на зустрічі з Путіним знову запропонує йому прямі переговори із Зеленським - CNN Turk.

10:57
Харківська область. Електропостачання та водопостачання міста та області відновлено на 80%, пишуть в ОП.

10:54
Німецькі політики Шольцу – "не час для прокрастинації та вагань, Україні потрібні танки Leopard".

09:26
Греція категорично проти передання Україні комплексів ППО С-300 – собі потрібніші.

08:54
"Так працюють HIMARS". ЗСУ спалили колону армії Росії, яка намагалася втекти.

08:41
Британська розвідка повідомляє, що стрімкі успіхи ЗСУ підривають довіру російських військ до Путіна & Ко.

08:17
Резніков: Контрнаступ пішов краще, ніж очікувалося. Росію можна перемогти.

07:21
Генштаб: ЗСУ звільнили 20 населених пунктів за добу, знищено 85% бригади морпіхів РФ.

06:53
Південь. ЗСУ знищили склад у Каховці, армія Росії імітує прибуття резервів.

06:40
Армія Росії вночі знову вдарила по Харкову: є влучання по житловому будинку.

00:00
Глава МЗС Кулеба вважає, що взимку Путін планує активніше застосовувати тактику ракетного терору по об'єктах критичної інфраструктури, як сьогодні.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live