Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

29.08.2022

23:38
За словами високопоставленого представника Пентагону, вчені уряду США відстежують дані датчиків радіації на Запорізькій атомній електростанції і поки не виявили "жодних ознак підвищеного або аномального рівня радіації", пише CNN. Представник Пентагону додав, що США чинять тиск на Росію, "щоби вона звільнила електростанцію і дозволила українцям спокійно експлуатувати її".

23:03
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що жодна дійсно відповідальна особа в країні не розкриватиме плани Збройних Сил України. "Хтось хоче знати, які у нас плани? Ви не почуєте конкретики від жодної дійсно відповідальної особи. Тому що це війна", – сказав президент. За його словами, окупанти повинні знати, що їх гнатимуть до кордону, лінія якого не змінювалася. "Якщо вони хочуть вижити – російським військовим час тікати. Їдьте додому”, - порадив президент.

21:34
Міністерство закордонних справ України викликало посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдера у зв'язку з інформацією про перевезення зафрахтованим міністерством оборони РФ судном Sparta II з Сирії до Росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2, повідомляє пресслужба МЗС. Посольству Туреччини було вручено вербальну ноту МЗС України з порушеного питання.

21:23
Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич показав, чим нашпигована російська ракета, яка влучила сьогодні, 29 серпня, по місту під час обстрілу з боку окупантів.
Ось таким залізяччям була нашпигована ракета, яка сьогодні поцілила в парк у центрі міста. На щастя, поруч не було людей, тому тут обійшлось без жертв", – написав він.

20:54
Уряди десяти країн – США, Вірменії, Грузії, Іраку, Йорданії, Ліберії, Філіппін, Сьєрра-Леоне, Уганди та України – опублікували спільну заяву, яка спростовує пропаганду Кремля щодо розроблення біологічної зброї в лабораторіях. "Наші уряди відкрито та прозоро співпрацюють у межах Програми зниження біологічної загрози. Ці партнерства мають виключно мирні цілі. Вони не мають жодного відношення до зброї", – йдеться у заяві.

19:59
29 серпня російські окупанти обстріляли Миколаїв, по місту влучило 12 ракет, двоє людей загинули, 24 поранені.

19:58
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повернеться до нормального режиму розгляду справ, у яких відповідачем є Україна, з 1 вересня 2022 року. Розгляд справ проти України було припинено 2 березня 2022 року, невдовзі після початку повномасштабної воєнної агресії Росії.

19:04
Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.
На Південнобузькому напрямку штурмовими та наступальними діями ворог намагався покращити тактичне становище неподалік Потьомкіного, зазнав втрат і ретирувався.
На Краматорському напрямку спроба просування у напрямку населеного пункту Івано-Дар'ївка завершилася для окупантів провалом – втратами та втечею.
На Авдіївському напрямку наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися у напрямках Мар'їнки, Первомайського та Невельського, отримав відсіч та відступив.
На Слов'янському напряміку окупанти намагалися покращити тактичне становище у напрямках Богородичного та Долини, успіху не мали, відійшли.
На Бахмутському напрямку сили оборони України відбили наступ ворога у напрямах населених пунктів Соледар, Весела Долина, Бахмут та Кодема.
На Новопавлівському напрямку окупанти невдало спробували наступати у напрямку Павлівки.

18:39
"Переговори з Росією в єдиному можливому сьогодні форматі веде спеціальна українська делегація, зокрема, на Південному напрямку фронту. "Перемовини" проходять успішно. Очікуємо на нові "компроміси" у вигляді "жестів доброї волі", – написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

17:56
Прихильники впливового в Іраку шиїтського священнослужителя Муктада ас-Садра захопили будівлю уряду в центрі Багдада, повідомляє агентство Reuters. Армія Іраку оголосила комендантську годину з 15:30 за місцевим часом у понеділок і закликала протестувальників залишити укріплену Зелену зону в центрі Багдада, щоб уникнути зіткнень. Штурм будівлі стався після того, як Садр публічно оголосив, що йде з політики через неможливість сформувати новий уряд.

17:52
Артилерія ЗСУ знищила російську САУ "Мста-С". Нацгвардія показала ефектне відео.

17:49
Чехія передала Україні 72 радянські танки. Натомість вона отримає 15 "Леопардів" від Німеччини.

17:49
У Росії офіційно підтвердили смерть зрадника України Ковальова.

17:49
У росіян нова тактика в Харківській області, без успіху намагаються наступати скрізь — ОВА.

17:48
Росіяни обстріляли центр Миколаєва й житлові будинки, є загиблі — Кім.

17:02
Литва завершила будівництво фізичного загороджувального бар'єра на сухопутному кордоні з Білоруссю. Фізичний бар'єр – паркан і колючий дріт – встановлено на ділянках довжиною близько 550 км. Загальна протяжність кордону Литви з Білоруссю становить 679 км, з них понад 100 км кордону проходять берегами річок і озер.

15:53
Наступна (вже п'ята) зустріч у форматі Рамштайн відбудеться 8 вересня в Німеччині.

15:45
Труханов дав інтерв'ю Corriere della Sera. У ньому він заявив, що виступає проти знесення пам'ятника Катерині II; припустив, що Путін не відмовився від наміру захопити Одесу; і сказав, що підтримує повернення Криму політико-дипломатичним шляхом.

15:40
Шольц: Україна отримає найсучаснішу зброю від Німеччини найближчими тижнями та місяцями.

15:39
Дуда про Зеленського: Він опинився на висоті, я поважаю його, ми політичні друзі.

15:38
ОК "Південь" про наступ ЗСУ: Потрібно набратися терпіння, найголовніше - дотримання тиші.

14:59
Олаф Шольц закликав 27 членів Євросоюзу розширити альянс залученням країн Західних Балкан, України, Молдови, а згодом і Грузії.

14:29
Прем'єр-міністр Польщі заявив, що Європа через напад Росії на Україну опинилась перед лицем економічної та політичної кризи "жахливих масштабів".

14:07
На окупованих територіях України зареєстровано 64 814 компаній. Це близько 5% від загальної кількості бізнесів у країні, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

14:01
Telegram-канали, ЗМІ та колаборанти пишуть, що вбито зрадника Ковальова. Підтверджень немає.

13:25
Херсонська область. Росіяни деморалізовані та розгублені, їм складно збирати сили - ОК "Південь".

13:25
ЗСУ розпочали наступальні дії на півдні та прорвали першу лінію оборони - ОК "Південь".

13:15
Дмитро Кулеба заявив, що Україна очікує від місії МАГАТЕ на "чітку констатацію" фактів про порушення з боку Росії протоколів ядерної безпеки на Запорізькій АЕС.

13:07
ДБР підтвердило існування "справи Кривоноса": розслідують розкрадання майна "Жулян" і наказ пошкодити злітну смугу.

12:45
Мер Києва Віталій Кличко відповів "ні" на петицію про скасування норми щодо зупинки громадського транспорту під час повітряної тривоги.

12:30
У Генштабі прокоментували ситуацію навколо генерала Кривоноса та оборони "Жулян".

12:29
Байрактар, Шустер, Блінкен. Зеленський нагородив низку іноземців за допомогу Україні – список.

12:10
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов показав наслідки вчорашнього обстрілу будівлі адміністрації ракетами С-300. Одна влучила у землю впритул до адміністрації, інша зруйнувала сусідню адмінбудівлю.

12:08
Кулеба попросив у Швеції САУ Archer - вони вважаються одними із найкращих у світі.

11:58
В Укрпошті заявили, що випустять нову марку з псом Патроном, це буде перша офіційна благодійна марка, її продажі розпочнуться вже 30 серпня. Вторговані кошти витратять на машину для розмінування, повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

11:52
У Миколаєві через аварію на водозаборі з Дніпро-Бузького лиману повністю зупинили подачу води.

11:36
Естонський міністр закордонних справ Рейнсалу - "Ми покоління Черчиллей чи Чемберленів? Не можна йти на жодні поступки".

11:01
ОП: Чутки про відставку Залужного — конспірологія, у них із Зеленським чудові стосунки.

10:52
Подоляк про "травневі шашлики" Зеленського: Україна була підготовлена, немає "ідеальних" воєн.

10:34
Україна судитиме російського пропагандиста Антона Красовського з RT за заклики до геноциду. Він обіцяв палити українців на Хрещатику.

10:05
У Херсоні, Горлівці, Донецьку вночі та вранці пролунали вибухи.

10:05
Російські офіцери та солдати "регулярно висміюють" Шойгу, пише британська розвідка, посилаючись, гм-м, на "незалежні російські ЗМІ".

09:48
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings слідом за рейтингом України, підняло і рейтинг АТ "Укрзалізниця".

09:21
Генштаб повідомив про значні втрати Росії протягом неділі. Ліквідовано близько 350 окупантів, п'ять танків, десять артилерійських систем, п'ять ракетних систем залпового вогню, вертоліт.

09:15
Росія має намір перешкоджати роботі місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, вдаючись до стратегії Ірану.

09:00
Група експертів місії МАГАТЕ прибуде на Запорізьку АЕС цього тижня, повідомив гендиректор Рафаель Гроссі.

08:49
Шведський виробник телеком-обладнання Ericsson закриє представництво у Росії до кінця року. Про це повідомляють джерела на телеком-ринку, передає російський Коммерсант.

08:26
Глава МЗС Естонії Рейнсалу каже, що росіяни здійснюють геноцид в Україні, і морально просто неприйнятно, що вони можуть їздити відпочивати та шопитися до ЄС.
Дякуємо, друзі.

08:17
Росіяни вранці обстріляли Харків касетними боєприпасами. Вони заборонені понад сотнею країн світу, але Росія до конвенції про заборону не приєдналась.

07:38
"Це все доморощене". Україна не повідомляла США заздалегідь про удар по летовищу в Криму — NYT.

07:03
На півдні ЗСУ завдали вісім авіаударів по опорних пунктах, артилеристи знищили зенітно-ракетні системи та військову техніку окупантів. Зокрема комплекс "Панцир-С1", РСЗВ "Ураган", станцію радіоелектронної боротьби.

06:52
Головний дипломат ЄС проти заборони росіянам їздити до ЄС, незважаючи "на будь-яку причину".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live