Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

10.08.2022

23:46
Вибухи на авіабазі у тимчасово окупованому Криму говорять про контрнаступ України на півдні та про початок нової критичної фази воєнних дій, яка може визначити остаточний результат війни, пише Politico зі слів двох неназваних українських чиновників.

23:28
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив ВВС, що відправить Україні ще три реактивних системи залпового вогню, а також значну кількість ракет до них.

23:22
Зеленський підтвердив, що росіяни втратили 9 серпня у Криму дев'ять літаків, ще один – на Запорізькому напрямку.

23:21
Президент Володимир Зеленський заявив, що чим більше буде втрат у окупантів, тим швидше ми зможемо звільнити нашу землю та гарантувати безпеку України.

23:00
З'явилися (поки що непідтверджені) супутникові знімки авіабази окупантів у Новофедорівці, на яких видно наслідки вибухів 9 серпня.

22:02
Селище Піски Донецької області росіяни обстрілюють із трьох сторін, але вже третій тиждень їм не вдається взяти населений пункт.

21:17
У чорногорській Підгориці, в кафе під назвою "Русский бар", офіціанти на робочому одязі носять окупаційну символіку росіян. Посольство України надіслало ноту протесту.

20:55
10 серпня російська армія обстріляла центральну частину міста Бахмут на Донеччині. Загинули семеро мирних жителів, ще шестеро постраждали.

20:21
Від 64-ї окремої мотострілецької бригади з Хабаровського краю РФ, яка брала участь у звірствах у Бучі, майже нічого не залишилося, але її розформування було б непрямим визнанням відповідальності Росії за воєнні злочини в Україні. Про це у своєму розслідуванні пише Радіо Свобода.

20:15
Російське видання TheInsider отримало доступ до архіву скарг росіян до військової прокуратури РФ з питань, пов'язаних із вторгненням Росії до України. Видання включило до публікації приклади звернень, які підтверджують систематичні порушення військовими установами РФ законів Росії, а також мародерство та звірства російських солдатів на тимчасово окупованих територіях України.

19:16
Україна хоче завершити активну фазу війни до кінця осені, оскільки побоюється ракетних ударів РФ по об'єктах теплоенергетики, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

18:53
Цілком імовірно, що на тимчасово окупованих РФ територіях України найближчим часом розпочнеться справжній бум "куріння в недозволених місцях". Таке припущення через вибухи 9 серпня на авіабазі росіян у Криму висловив радник глави МВС Ростислав Смірнов.

18:37
Припинення видачі шенгенських віз росіянам почали обговорювати у ЄС. Заборона може увійти до нового, сьомого, пакету санкцій проти Росії, повідомляє DW.

17:59
АТБ вирішила закрити останні супермаркети у Донецькій області через загострення бойових дій. До 24 лютого магазинів було 57, зараз залишається лише чотири.

17:53
Смирнов з ОП: Україна хоче створити окремий трибунал для засудження Путіна та причетних до злочину агресії. Однак у Франції та Німеччини є скепсис щодо цього питання, адже у створенні трибуналу вони бачать більше символізму, ніж практичного притягнення до відповідальності.

17:06
Оголошено у міжнародний розшук колишнього регіонала та нинішнього колабораціоніста Маркова.

16:44
Вибухи у Вінницькій та Кіровоградській областях, які збіглися з повітряною тривогою, - це процес розмінування та кар'єрні роботи, повідомила влада.

16:22
Кулеба закликав Європу та країни G7 заборонити в'їзд росіян, "поки вони не навчаться поважати кордони".

16:16
ГУР опублікувало перехоплення розмови російських військових. Один із них каже, що ЗСУ рознесли "на шматки" їхні позиції, а спецпідрозділ ночами ліквідує окупантів. Свій підрозділ він називає "м'ясом".

16:11
Узбеки у Пермі захотіли створити свій батальйон та воювати проти України. У Ташкенті їм нагадали – сядете на 10 років.

15:47
Подоляк: Крим і Донецьк підлягають звільненню, як Маріуполь і Мелітополь.

15:04
ЗСУ вдарили по мосту у районі Каховської ГЕС. Тепер армія Росії не може його використовувати.

14:49
Німеччина посилила ЗСУ ще чотирма "Гепардами", відсипавши майже 50 000 снарядів до них.

14:33
За вибухами на авіабазі у Криму стояли українські спецпризначенці – The Washington Post.

14:22
Данія долучилася до проєкту Джонсона. Скандинавські військові навчатимуть командирський склад ЗСУ й тероборону.

14:09
Співзасновник шведського відділення Amnesty International Пер Вестберг залишив організацію через скандальний звіт про ЗСУ.

14:00
"Аеродроми потрібно демілітаризувати". Спікер Повітряних сил ЗСУ розповів про вибухи у Криму.

13:46
Президент Енергоатому заявив, що російський план із перепідключення ЗАЕС до Криму можна зірвати. Для цього доведеться бити по лініях передач, які ведуть до підстанції у Джанкої.

13:17
У російському Єйську – пожежа. Радник мера Маріуполя Андрющенко каже, що горить нафтобаза, росіяни заперечують.

13:07
"Дивимося, що можна зробити". Главу Пентагону запитали, чи можуть США допомагати ЗСУ більше.

12:40
Генерал Марченко вважає, що перекидання додаткових військ на південь не особливо допоможе армії Росії на тлі контрнаступу ЗСУ.

12:24
Наводив ракетні удари росіян. СБУ прозвітувала про затримання "Сєдого" зрадника з Бахмута - відео затримання.

12:15
Вночі та під ранок 10 серпня російські окупанти обстрілювали з різних видів озброєння Запорізьку, Миколаївську, Дніпропетровську та Сумську області.

11:51
Росіяни перекидають установки ППО С-300 із Маріуполя на фронт — Андрющенко.

11:50
"Символ недієздатності". У Зеленського звернули увагу на росіянина у керівництві ООН.

11:10
На Харківщині бійці 93-ї бригади знищили БМП росіян.

10:40
СБУ перехопила, як російський командир наказав розстрілювати цивільних під Києвом. Знайдено також чоловіка, що вижив та впізнав свого вбивцю.

10:04
У Мелітополі "пошкодили" штаб Єдиної Росії, який готував псевдореферендум - мер.

10:01
Росіяни шукають "гарматне м'ясо" у Маріуполі: місцевих чоловіків СМС-розсилками агітують йти до армії РФ, обіцяючи від 200 000 до 300 000 рублів.

09:11
У російської армії мінус дев'ять літаків після ударів по авіабазі в Криму.

09:05
Рада продовжить воєнний стан, варто також чекати на продовження мобілізації — нардеп.

08:42
Україна може відсвяткувати перемогу навесні 2023 року, якщо союзники дадуть зброю — Марченко.

08:41
Росія створила третій армійський корпус, але він навряд чи вирішить результат війни — розвідка Британії.

08:29
У ПС ЗСУ повідомили, що після ударів по Криму "всі чекали на відплату", але ракетних атак РФ з повітря вночі не було - працювала, ймовірно, реактивна артилерія у прифронтових населених пунктах.

08:11
На Дніпропетровщині за ніч від російських обстрілів загинули 11 осіб.

08:10
Херсон буде звільнено швидко, мешканцям треба почекати ще трохи — генерал Марченко.

07:55
ПС ЗСУ: Судячи з вибухів у Криму, вражено склад авіаційного озброєння РФ, а якщо вдалося знищити ще й літаки, - це буде невелика перемога.

07:26
РФ без успіху наступала на Соледар і намагається відновити атаки у районі Донецька.

07:11
Росія могла нелегально завезти зброю із Сирії через Босфор під виглядом комерційних вантажів, повідомляє Bloomberg. Йдеться про торговельне судно Sparta II.

06:45
У Зеленського відхрестилися від вибухів у Криму: Це неефективне управління в армії Росії.

05:53
Інститут вивчення війни (ISW) про вибухи на російській авіабазі у Криму:
- у Кремля немає особливої мотивації звинувачувати Україну в ударах, що завдали такої шкоди, оскільки такі удари продемонстрували б неефективність російських систем ППО, яку вже показало потоплення українцями "Москви";
- видима одночасність вибухів на двох різних об'єктах, імовірно, виключає офіційну російську версію про випадкову пожежу, але не виключає ні диверсії, ні далекобійного ракетного удару;
- Україна могла модифікувати свої ракети "Нептун" для використання по наземних цілях (як це зробили росіяни з протикорабельними й зенітними ракетами), але зараз немає жодних доказів, що підтверджують цю гіпотезу.

05:01
Російські фахівці розпочали навчання роботі з безпілотниками в Ірані, повідомляє CNN із посиланням на представника уряду США. Це стало останньою ознакою того, що Росія має намір придбати БПЛА в Ірану.
"Протягом останніх кількох тижнів російські офіційні особи проводили тренування в Ірані в рамках угоди про передачу БПЛА з Ірану до Росії", – повідомив посадовець США CNN.
За його словами, розвіддані про тренування нещодавно було розсекречено.

04:12
Сполучені Штати Америки підтримують зусилля України щодо захисту свого суверенітету та територіальної цілісності. Так відповіла речниця Білого дому Карін Жан-П'єр на запитання журналіста про те, чи вважають США Крим правомірною ціллю для ЗСУ в контексті серії вибухів на російській авіаційній базі в Новофедорівці.
"Ми підтримуємо зусилля України щодо захисту свого суверенітету та своєї територіальної цілісності, як ми багато разів говорили. Боротьба триває на сході й південному заході країни і ще далека від закінчення. Ми попереджали, що це може бути тривала й затяжна війна. Ми продовжуватимемо забезпечувати, щоб Україна могла протистояти неспровокованій агресії Росії, і це – у центрі нашої уваги", – сказала Жан-П'єр.

02:39
У Запорізькій області сили протиповітряної оборони ЗСУ збили дві ворожі ракети, повідомив глава Запорізької ОВА Олександр Старух.
9 серпня близько 23:00 поблизу Запоріжжя було чутно звук вибуху – за попередньою інформацією, це результат роботи ППО ЗСУ, що збила ворожу ракету.
"За годину, вже сьогодні, наші хлопці зробили дубль-2. У нас мінус старе скло, у ворога – мінус дві ракети!" – повідомив Старух.

02:37
Окупанти обстрілюють Миколаїв.
"Миколаїв – чутно вибухи! Якщо ви не в укритті, дотримуйтесь правил двох стін", – написав Сєнкевич.

02:08
ЗСУ знищили командно-наглядовий пункт батальйонної тактичної групи 217-го парашутно-десантного полку окупантів в районі села Максима Горького, а також склад боєприпасів у Новоолексіївці, повідомляє ОК "Південь".
За добу на південному напрямку авіація ЗСУ завдала сім ударів по російських окупантах: по п'яти місцях скупчення живої сили, озброєння й техніки противника в Баштанському, Бериславському та Херсонському районах і по двох опорних пунктах за понад 40 км від Херсона.
За результатами роботи ЗСУ протягом бойового дня на півдні підтверджено втрати росіян у кількості: 35 військових, шість одиниць броньованої й автомобільної техніки, серед яких танк Т-72 і командно-штабна машина. У Бериславському районі знищено російський БПЛА "Орлан-10".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live