Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

01.08.2022

22:51
Зеленський назвав першим позитивним сигналом відправлення зерновоза з Одеси, але застерігає, що РФ може не втриматись від спроби зриву експорту. Президент каже, що стосовно цього "у нас не може бути ілюзій".

22:39
Сьогодні, 1 серпня, російські окупанти розстріляли протитанковою керованою ракетою (ПТКР) мікроавтобус, на якому з окупованого села Старосілля Херсонської області евакуювалися місцеві жителі. Двоє цивільних загинули, ще двоє – у тяжкому стані.

21:56
Сьогодні, 1 серпня, США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на $550 млн, який передбачатиме боєприпаси для РСЗВ HIMARS та 155-мм артилерійських систем.

21:39
Омбудсмен Лубінець повідомив, що РФ заявила про готовність повернути тіла загиблих у Оленівці військовополонених, але після закінчення розслідування. Про конкретні терміни в РФ не говорять.

21:04
Однією з версій слідства у справі про загибель внаслідок ворожого обстрілу в Миколаєві українського бізнесмена Олексія Вадатурського є умисне вбивство.

20:51
Пані посол України в США Оксана Маркарова повідомила, що російський дипломат розтоптав соняшники, що символізують Україну, біля посольства РФ у Вашингтоні. Напередодні висаджені на знак підтримки України соняшники вирвали з корінням.

20:41
Попередні висновки низки міжнародних експертів свідчать, що масове вбивство українських військовополонених в Оленівці було скоєно з використанням термобаричної зброї. Про це в ефірі телемарафону повідомив генпрокурор Андрій Костін.

19:55
Кім на тлі постійних обстрілів Миколаєва окупантами назвав ситуацію "сумною" та "страшною", але зазначив: "Ми не Маріуполь". Також він анонсував можливе відкриття портів, про що сьогодні говорив із міністром інфраструктури. Ситуація стане відомою за кілька тижнів.

19:53
Президент Володимир Зеленський відповів на петицію про заборону видавати повістки на блокпостах, АЗС та на вулиці. Він звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням "комплексно опрацювати поставлене в електронній петиції питання".

19:26
На тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжчини місцеві мешканці відмовляються сплачувати за комунальні послуги у рублях. Паспорти Росії отримали близько 10 000 жителів.

19:23
Генштаб повідомляє, що українські сили розгромили розвідувальні групи окупантів на Слов'янському та Бахмутському напрямках, а також відбили штурми на інших ділянках фронту на Донбасі. Тим часом росіяни намагаються відновити розбиті мости та переправи через Дніпро.

18:48
Дуда прирівняв росіян у Маріуполі до німецьких нацистів у Варшаві. Він назвав обов'язком цивілізованого світу забезпечити покарання для злочинців РФ. Про це він сказав, завітавши на виставку "Варшава-Маріуполь – міста руїн, міста боротьби, міста надії" у столиці Польщі.

18:06
Перехоплення СБУ: окупант скаржиться, що ЗСУ "взагалі нікого не бояться", "кладуть" росіян полками й батальйонами, а якщо армії РФ і вдається десь просунутись, то ціною величезних втрат.

17:59
В окупованому Маріуполі зафіксували пересування техніки окупантів і живої сили армії РФ у напрямку до Запоріжжя, повідомляє Петро Андрющенко. Здебільшого окупанти везуть понтонні переправи.

17:58
Окупанти у захоплених великих містах південної частини Запорізької області шукають колаборантів, щоб створити масовку для так званих акцій на підтримку псевдореферендуму, повідомляє ГУР.

17:01
СБУ викрила ще шістьох колаборантів, які співпрацюють із незаконними адміністраціями на тимчасово окупованих територіях України. У списку топчиновники.

17:00
Зеленський і Макрон провели півторагодинні переговори про війну, військову допомогу Україні та післявоєнну відбудову.

16:58
У Мінінфраструктури показали відео відправлення судна RAZONI з українським зерном із порту " Одеса", яке має прибути до Стамбула.

16:04
Данілов прокоментував заяви, що лунають із Заходу, що Україна не зможе військовим шляхом повернути окуповані території: "Це омана! Можемо і зробимо. Спочатку – знищення окупантів, потім – дипломатія".

15:55
США передали Україні ще чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

15:53
ЗCУ продовжують тримати під вогневим контролем логістичні та транспортні шляхи постачання армії РФ на території окупованої Херсонської області, повідомили в ОК "Південь".

15:47
Голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що санкції не розвалять Росію, але про статус наддержави вона може забути.

14:50
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця" з рівня ССС до С через зниження суверенного рейтингу України, повідомляє пресслужба УЗ.

14:34
На Херсонщині деокупували вже 46 населених пунктів. Більшість із них - на півночі біля Дніпропетровської області, решта - на півдні, на межі з Миколаївською.

14:30
У МВС попереджають, що окупанти можуть отримувати інформацію про розташування воєнних об'єктів та критичну інфраструктуру через застосунки, розроблені спецслужбами Росії.

14:04
Німецькі реактивні системи залпового вогню Mars II прибули до України.

13:45
79% українців підтримують візовий режим з Росією. До лютого 2022 року цей показник ніколи не перевищував 50%, а до окупації Криму взагалі був лише 15%.

13:32
Близько 1,3 млн українців виїхали або примусово депортовані на територію країни-агресора Росії з початку війни станом на 1 червня, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

13:07
У Херсонській області під час контрнаступу українські військові захопили в полон 11 бійців російських окупаційних військ.

12:43
Новий скандал довкола торгівлі військовою гуманітаркою. Поліція заявила про затримання колишнього заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації, у якого знайшли каски та бронежилети.

12:19
У Києві наземний громадський транспорт почнуть зупиняти на час повітряної тривоги, навіть маршрутки. Метро, як і раніше, їздитиме, але тільки під землею.

12:16
В Європейському Союзі набула чинності заборона закупівлі вугілля з Росії. Ембарго почало працювати з 1 серпня.

12:13
Армія Росії може повернутися до Білорусі за два-три тижні, якщо їм знадобиться — розвідка.

12:07
Невдало попляжився. СБУ стверджує, що взяла колаборантів у Сумській області: відео.

11:35
Військком брав 50 000 грн за ухилення від мобілізації. Що буде ухилянтам, невідомо.

11:29
Якщо РФ виграє битву за південь та Донбас, вона спробує захопити нові території – ГУР.

11:28
СБУ розкрила плани Росії щодо псевдореферендуму у Херсоні та анексії півдня України.

11:08
Аграріям на окупованих територіях варто фіксувати факти крадіжки збіжжя, аби після деокупації було проведено юридичну оцінку та отримано компенсацію. Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

11:04
Міжнародний аеропорт "Ужгород" не готовий відновити авіасполучення найближчим часом, бо небо над Закарпаттям закрите так, як і над усією Україною. Про це заявив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, спростовуючи заяву голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка про можливість відновлення пасажирських рейсів з аеропорту.

11:02
Велика Британія готує для України військові кораблі. "Не лише два", інтригує посол у Лондоні.

10:39
Росія продовжить наступ на Донбасі, але з меншою інтенсивністю — розвідка.

10:38
Наступ ЗСУ змушує Росію стягувати війська до Херсона та Запорізької області.

10:26
10 000 новобранців що чотири місяці. Пристайко описав, кого для ЗСУ навчають британці.

09:15
Росіяни обстріляли новий травмпункт у Миколаєві, будинок частково знищено 

09:15
ЗСУ знищили 200 окупантів. Найбільше – на Донецькому та Криворізькому напрямках.

09:06
Сьогодні, 1 серпня, з 08:00, через пункт пропуску "Краківець", що на Львівщині, відновлено рух легковиків на виїзд до Польщі. Про це інформує Державна прикордонна служба України.

09:06
У Польщі державні структури і приватні компанії хочуть взяти участь у відновленні України після російського вторгнення. Таке бажання вже висловило понад 500 польських компаній, повідомляє Rzeczpospolita.

08:38
Росія змінює план наступу на Донбасі та вважає Запоріжжя вразливим місцем – союзники.

08:32
Вночі росіяни знову обстріляли два райони Дніпропетровської області - Нікопольський та Криворізький: понад 60 приходів з "градів" по Марганцю та Червоногригорівській громаді. Поранені двоє жінок, одна з них, 31-літня, госпіталізована у важкому стані.
У Марганці пошкоджено вісім приватних будинків. В одному з них дивом уціліли шестеро дітей. Місто частково без світла.
У Червоногригорівській громаді понівечено десятки приватних будинків та автівки. Кілька вулиць Червоногригорівки без електрики.
У Криворізькому районі ворог ударив зі ствольної артилерії по Зеленодольській громаді. Без жертв та руйнувань.

08:23
Міноборони Туреччини повідомило, що перше судно із зерном вирушить з українського порту о 08:30.

08:02
Моравецький: Росія не зможе знищити Україну. Покора - згода на знищення народу.

07:44
Росія вдарила по Харкову, є постраждалі. Синєгубов закликав людей сидіти в укриттях.

07:19
Росіяни наступають на Бахмут, ЗСУ відбили штурми в районі Авдіївки й Соледара – Генштаб.

07:18
Жорстокість армії Росії в Україні багато в чому нагадує дії ІДІЛ – глава МЗС Латвії.

07:17
У Санкт-Петербурзі й Ленінградській області формують "добровольчі" підрозділи.

07:15
Шанси Путіна на успіх із Харковом, як і раніше, оцінюються як мізерні: прогноз ISW.

06:40
Який алгоритм евакуації з Донбасу перед зимою і що потрібне тим, хто хоче виїхати.

04:43
Російські окупанти нарощують своє угруповання на Криворізькому напрямі, щоб не допустити прориву українських військ, повідомляє ОК "Південь".

04:07
31 липня авіація ЗСУ завдала двох ударів по ворожих опорних пунктах у районах Олександрівки та Благодатного, а ракетно-артилерійські підрозділи – по ворожих станціях радіоелектронної боротьби в районі Біляївки.
Підтверджені втрати російських окупантів на південному напрямку за добу склали:
- 52 військові,
– чотири танки,
– дві самохідні артилерійсько-мінометні установки "Нона-С",
– самохідна артустановка,
– вісім одиниць броньованої й автомобільної техніки,
– чотири склади з боєприпасами у Бериславському та Баштанському районах.

04:06
Отримано підтвердження влучання по ешелону з військовою технікою, боєприпасами та живою силою окупантів у районі залізничної станції Брилівка. Втрати дорозвідуються, повідомили в ОК "Південь".

03:44
У Чорному морі біля узбережжя Румунії виявили морську міну, її знешкодили.

02:50
Російські окупанти обстрілюють Миколаїв і Харків, у містах чутно вибухи.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live