Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

08.07.2022

23:44
За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, важливим елементом тактики деблокади тимчасово захоплених територій має бути знищення якнайбільшої кількості живої сили окупантів, щоби спровокувати панічні настрої в російському суспільстві.

23:26
Найімовірнішими цілями для наступу росіян на Донеччині стануть Бахмут і Соледар. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

23:25
Понад 100 бійців Збройних Сил України вже пройшли навчання із застосування системи HIMARS.

23:25
Збройні Сили України майстерно зайняли нові оборонні позиції попри відхід із Луганщини. Про це на закритому брифінгу повідомив високопосадовець Пентагону.

22:56
Міністр з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону закликала мешканців тимчасово захоплених територій Херсонської та Запорізької областей евакуюватися, щоб полегшити ЗСУ деокупацію.
Також мешканців південних територій закликав евакуюватись радник голови ОП Михайло Подоляк. В інтерв'ю 24 каналу він сказав, що ЗСУ почнуть деблокувати території найближчим часом.

22:28
Під час бою на одній із ділянок ведення бойових дій українські десантники знищили та вивели з ладу п'ять ворожих танків.

21:35
Опубліковано нове відео спецоперації з висадки українських військових на відбитий у окупантів український острів Зміїний.

20:57
США направлять Україні військову допомогу ще на $400 млн, зокрема чотири високомобільних артилерійських ракетних системи HIMARS. Про це на умовах анонімності заявив високопоставлений представник Міноборони США.

20:47
ЗСУ просуваються на Херсонському напрямку, змушуючи супротивника відходити. Про це повідомила речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону.

20:46
Збройні Сили України завдали потужного удару по позиціях російських окупантів у районі Верхньокам'янського та змусили ворога відійти із селища. Про це повідомили у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 8 липня.

20:45
Секретар РНБО Олексій Данілов спростував чутки про нібито конфлікт між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

19:54
У тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області вбито співробітника поліції, який перейшов на бік окупантів.

19:33
Окупанти повністю зупинили водопостачання у Маріуполі. За інформацією радника мера міста Петра Андрющенка, електромережі не витримали спеки. Жителі Кальміуського району зібралися в одній зі шкіл з вимогою термінового розв'язання проблеми з питною водою, повідомив він.

18:34
Оборонний аналітик Конрад Музика опублікував у Twitter нові супутникові знімки військового аеродрому в Зябрівці (Гомельська область, Білорусь). Telegram-канал Беларускі гаюн повідомляє, що не вся техніка, яка там розташована, потрапила на фото.

18:08
Канада розширила список санкцій проти Росії: до нього потрапив глава РПЦ патріарх Кирил, низка пропагандистських видань і телеканалів, "Роскомнадзор" і заборона на імпорт золота з РФ.

18:01
Президент Мексики Обрадор заявив, що його адміністрація збереже "нейтральну позицію" щодо війни в Україні. Він сказав, що "сподівається на припинення вогню". (Reuters)

17:57
СБУ опублікувала чергове перехоплення розмов окупантів. Російські контрактники скаржаться на забезпечення своєї армії та заздрять українським бійцям через якісні трекінгові шкарпетки.

17:55
Резніков про військовий бізнес у нових реаліях України: "Можна сміливо будувати щонайменше на 10 років".

17:16
УП пише, що Ківалов їздив до Молдови на зустріч із соратником глави РПЦ Кирила. Джерело у розвідці повідомило журналістам, що Кремль нібито розглядає його як одного з потенційних гауляйтерів у разі окупації Одеси.

17:14
Резніков повідомив, що до лав ЗСУ було мобілізовано до 700 000 осіб, до Нацгвардії – до 90 000, до Держприкордонслужби – до 50 000, до Нацполіції – 100 000.
"Тобто у нас сьогодні понад 1 млн осіб у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони", – сказав Резніков.

16:28
Депутату в Москві дали 7 років ув'язнення: говорив заборонене про війну проти України.

16:19
Резніков назвав три можливі сценарії закінчення війни, у кожному з яких перемагає Україна. Перший - новий "жест доброї волі" РФ. Другий - довго "перемелювати" російську армію. Третій – Росія розпадається на кілька суб'єктів. Цей варіант міністр назвав найбільш драматичним для РФ, але й зазначив, що це "довготривала історія".

15:53
Резніков запропонував переносити оборонні виробництва під землю.

15:08
Резніков: "Нептун" продовжує стояти на охороні акваторії Чорного моря.

14:34
Зеленський провів нараду щодо ситуації в Криворізькому регіоні, стану справ у військових частинах та підрозділах.
"Міста, попри воєнний стан, мають ефективно функціонувати й бути повністю забезпеченими продуктами та ліками", - заявив президент.

14:28
Генштаб ЗСУ розповів про "врожайний" день для 80 бригади. 7 липня десантники знищили 12 російських танків, п'ять БТРів і одну вантажівку окупантів. Зазнавши таких втрат, ворог "піджав хвоста" та відступив, кажуть у Генштабі.
Масований наступ противника десантники відбивали на східному напрямку.

14:22
Зеленський відвідав передові позиції ЗСУ на Дніпропетровщині та вручив нагороди українським захисникам. Каже, що настрій у них рішучий, в очах – впевненість у перемозі.

14:08
З початку широкомасштабного вторгнення Росії загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету України становила 812,7 млрд грн. Зарплати військовим становлять найбільшу частку видатків.

13:44
Блінкен звернувся до влади Росії на G20: "Україна – не ваша країна, її зерно – теж. Розблокуйте порти".

13:34
ЗСУ завдали точних потужних ударів по двох командних пунктах ворожої армії, повідомило оперативне командування "Південь". У мережі з'явилося відео із Нової Каховки – вранці там були пожежа та детонація боєприпасів.

13:07
Війна в Україні – вигляд з космосу. У Чорному морі все ще горить вежа.

12:45
Лаврова бойкотували глави МЗС G7 на зустрічі G20 на Балі через війну в Україні. Глава МЗС Росії достроково покине зустріч.

12:42
Вісім бойовиків терористичної організації ДНР, які потрапили в полон у Сумській та Харківській областях, отримали по 15 років ув'язнення з конфіскацією всього майна, повідомляє СБУ. Один із них "мобілізувався" добровільно в Донецьку на початку повномасштабної війни РФ проти України.

12:26
Росіяни переробляють ракети ППО в атакувальні класу "земля-земля" і неточно ними б'ють, стверджує глава Миколаївської ОВА Кім.

11:19
ФСБ завербувала українського "ігромана", який за 20 000 грн погодився надавати росіянам інформацію для коригування артилерійського вогню, повідомляє СБУ.

10:19
Зеленський вважає сміховинними звинувачення росіян на адресу України у "нацизмі".
"Те, що я чую від них – це хвороба, що не лікується. Вони самі захотіли бути хворими. Тому, коли вони це заявляють, я бачу неадекватних людей", – сказав президент.

10:18
Загальні втрати Росії на ранок 8 липня за даними Генштабу ЗСУ:
особовий склад – 36 900 (+250),
танки – 1637 (+35),
бойові броньовані машини – 3811 (+14),
артилерійські системи – 828 (+13),
РСЗВ – 247,
засоби ППО – 107,
літаки – 217,
гелікоптери – 187,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 669 (+2),
крилаті ракети -155,
кораблі/катери – 15,
автомобільна техніка й автоцистерни – 2685 (+20),
спеціальна техніка – 66.
Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

09:50
Зеленський: Хочу, щоб Путін усвідомив - він відповідає за криваву війну і може її закінчити.

09:26
Зеленський: Українці не готові поступатися Росії тимчасово окупованими територіями та будуть за них боротися.

08:22
За даними розвідки Британії, ЗСУ продовжують наступати у напрямку Херсона, а армія Росії може націлитись на Сіверськ на Донбасі.

08:13
Перед розв'язаною Росією агресії проти України жодна країна не може залишатися нейтральною, заявив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель на відкритті наради міністрів закордонних справ Великої двадцятки.

07:34
Ранкове зведення Генштабу: ЗСУ придушили штурм біля Харкова та наступ під Слов'янськом, у РФ частковий успіх на Краматорському напрямку, на Бахмутському напрямку тривають бойові дії.

07:18
Візит Папи римського Франциска до України буде надзвичайно важливою подією, оскільки понтифік зберігає авторитет миротворця у міжнародній політиці, й Україна готова прийняти його "будь-якого дня", сказав глава МЗС Дмитро Кулеба.

07:15
У Шахтарську, з огляду на відео, потужна пожежа з детонаціями боєприпасів.
    Просто жесть в Шахтерске сейчас#Шахтерск #Шахтарськ pic.twitter.com/5suizvneTR
    — Типичный Донецк (@typicaldonetsk) July 8, 2022

07:02
Подоляк: Мантра Путіна про "війну до останнього українця" – ще один доказ продуманого російського геноциду.

04:22
Байден: "Я з нетерпінням чекаю продовження нашої тісної співпраці з урядом Сполученого Королівства, а також з нашими союзниками й партнерами по всьому світу з низки важливих пріоритетів, що включають підтримку сильного і єдиного підходу до підтримки народу України".

04:02
Відставка Джонсона не вплине на постачання зброї та іншої допомоги в Україну – Білий дім

03:14
Гелікоптери ЗСУ тричі вдарили по скупченню ворога у Давидова Брода та Правдиного.

02:55
Російські окупанти, можливо, готуються до одночасного паралельного наступу на Слов'янськ і Краматорськ – ISW

02:27
Партизани підірвали ще один залізничний міст між Мелітополем і Токмаком – між населеними пунктами Новобогданівка – Троїцьке.

01:31
"П'ять днів я не їла і практично не пила", – Тайра розповіла про російський полон.

01:21
Зеленський про прапор на Зміїному: Нам судилося перемогти дракона, від якого тремтіло пів світу.

01:20
Джонсон відповів Зеленському: "Дякую за дружбу, Володимире, ти герой, тебе всі люблять".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live